Mustafa Kutlay: Geleceğin telefonları hayatımızı değiştirecek

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Kutlay: Geleceğin telefonları hayatımızı değiştirecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1999 00:00

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

MOBİL telefon teknolojisindeki gelişmeler sonucu, 100 gramlık cihazlar tüm yaşam alışkanlıklarımızı değiştirmeye aday. 2003 yılında piyasaya çıkacak olan yeni cep telefonları ile, müzik dinleyip, film izleyebileceğiz. Bu telefonlar sayesinde, yolda yürürken, evimizin oturma odasında neler olup bittiğini görüp, elektronik cüzdanımıza banka hesabından para yükleyebileceğiz. Belki de bir sonraki bilgisayarınız, bir cep telefonu olacak.

Kablosuz uygulama protokolü (WAP) ve GPRS adı verilen GSM bazlı iletişim teknolojisi 2001 yılında, cep telefonlarına günlük hayatımızda yeni işlevler yükleyecek. Ancak, cep telefonu teknolojisindeki gerçek dönüşüm, 2003 yılında yaşanacak. Bu sektöre yatırım yapan pek çok kuruluş, harıl harıl birkaç yıl sonra hayata geçirilecek yeni teknolojileri tasarlıyor. İşte, 3 yıl sonra cep telefonu ile yapabileceğiniz birkaç şey:

Artık telefonununuz ile müzik dinleyebileceksiniz. İster İnternet'ten MP3 formatındaki müzik dosyalarını alıp CD kalitesinde dinleyin, isterseniz de aynı zamanda bir alıcısı olan telefonunuz ile sevdiğiniz radyo kanallarını takip edin.

Cep telefonunuzun sıvı kristal ekranından, vizyondaki herhangi bir filmi izleme şansına sahipsiniz. Özel servis şirketlerini arayıp, istediğiniz filmi seçeceksiniz. Filmin ücreti de kredi kartınızdan çekilecek.

Evde çocuğunuz tek başına. Ve siz onu merak ediyorsunuz. Bunun için cep telefonunuz size yardımcı olacak. Telefonunuzun ekranından, evinizin içindeki özel kameralardan gelen canlı görüntüleri izleyebilirsiniz.

BANKALARI SEVMEM

Para çekmek için artık bir ATM makinası veya banka aramanız da gerekmeyecek. Üzerinde pul kadar bilgisayar bulunan çip kartlar sayesinde, cep telefonu ile para çekebileceksiniz. Çip kartı telefonun üzerindeki özel yuvaya yerleştirip, bankanızı arayacak ve istediğiniz kadar parayı kartınıza yükleyeceksiniz.

Üzerinde GPS adı verilen uydusal yön bulma sistemi bulunan cep telefonu sayesinde, isdeğiniz adresi kolaylıkla bulacaksınız.

Köprü veya paralı bir otoyola girerken, ödemenizi cep telefonunuzun gönderdiği sinyaller ile yapacaksınız.

Kablolu uçuş çılgınlığı

ROLLERCOASTER veya bungee jumping, heyecan duygunuzu tatmin etmeye yetmiyorsa, bir de Fly By Wire adlı bu yeni oyuna katılın. Özellikle Güney Amerika'da hızla yayılan bu yeni heyecan sporunda, yerden 105 metre yükseklikte çelik kablolarla bağlı bir rokete uzanıyorsunuz. Ve saatte 300 kilometre hızla, havada yarım daire çizerek dolaşıyorsunuz.

TEB'in WEB sayfası çok iddialı

TEB, sanal ortama, klasik banka anlaşışından çok uzak bir yaklaşım ile taşındı. http://Tebweb.net adresindeki web sitesi, bankacılık ve elektronik ticaretin birarada olduğu ilk Türkçe İnternet ‘‘kapısı’’. Bu site sayesinde, pek çok bankacılık işlemini birkaç saniyede yapabildiğiniz gibi, günlük hayatla ilgili yiyecek-içecek, sinema ve kültür-sanat gibi derli toplu bilgilere de ulaşabiliyorsunuz.

Dijital çerçeve

ABD'de 900 dolara satılan bu yeni resim çerçevesinin özelliği, dijital olması. CyberFrame adlı bu çerçeve aslında sıvı kristal bir ekran. Dijital fotoğraf makinaları ile çektiğiniz fotoğrafları çerçeveye yükleyebiliyorsunuz. Dijital çerçeve sayesinde, masanızı istediğinizde çocuklarınızın, istediğiniz eşinizin resmi süsleyebiliyor.

12 milyon Hayes modem

1981 yılında kurulan ünlü modem üreticisi Hayes, 18'nci yılında, dünyada 12 milyon kullanıcı tarafından tercih edilen bir marka haline geldi. Türkiye'de de Oluşum Bilgisayar'ın distribütörlüğünde Arena Bilgisayar tarafından dağıtılan Hayes, 6 farklı model ile, Türk bilgisayar kullanıcılarına sunuluyor.

83 milyar liraya iki ses kolonu

PEAR Audio Technology firmasının ürettiği Doreen adlı bu ses kolonlarının en önemli özelliği dizaynı ve fiyatı. Sınırlı sayıda ve elde üretilen bu kolonların tanesi 50 bin sterlin. Yani çifti 100 bin sterlin (83 milyar lira). Her biri 130 kilo ağırlığındaki kolonlar 300 watt gücündre ses üretebiliyor.

Acil durumlar için

PEŞPEŞE gelen deprem felaketinin yarattığı tedirginlikle süren hayatımızda, işi yarayacak bu cihaz ABD'de 50 dolara satılıyor. Five-in-One adlı bu cihaz, şarşlı bir floresan lamba, AM/FM radyo, iki hızlı vantilatör, siren ve dikkat sinyali özelliğine sahip.

Harita okuyucu

MAP Mate adlı bu cihaz sayesinde, harita okumak artık çocuk oyuncağı. ABD'de 25 dolara satılan bu cihazı, herhangi bir harita üzerinde iki nokta arasında gezdirdiğinizde, size pek çok bilgi sunuyor. Cihazın üzerindeki sıvı kristal ekrandan, iki nokta arasındaki uzaklığı, otomobille kaç saatte varılabileceğini öğrenebiliyorsunuz.

Buğulanmayan banyo aynası

25 dolara satılan bu seyahat aynasının özelliği, hiçbir ortamda buğulanmaması. Özellikle sık seyahat edenler için tasarlanan ayna, camın üzerine yapılan özel bir kaplama sayesinde buğu sorununu ortadan kaldırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!