Mustafa Kutlay: 31 Aralık saat 12:00'de dijital kıyamet alarmı

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Kutlay: 31 Aralık saat 12:00de dijital kıyamet alarmı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 1999 00:00

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

Kıyamete hazır olun!

Yılbaşında otomobil kullanıyorsanız, trafik ışıklarına güvenmeyin. Yeşil ışıkta geçerken bile dikkatli olun.

Yılbaşı gecesi asansörleri kullanmayın.

Bankanızdan tüm mevduat, yatırım, kredi ve kredi kartı durumunuzu içeren yazılı döküman alın.

Yanınızda birkaç günlük nakit para bulundurun.

Aracınızın deposunu doldurun.

Acil durumlar dışında yılbaşı gecesi sağlık hizmeti almayın.

Bilgisayarınızdaki önemli bilgileri yedekleyin.

Sigorta şirketinizden, prim dökümünüzü isteyin.

Yılbaşı gecesi telefonları mümkün olduğunca az kullanın.

Zorunlu haller dışında, yılbaşı akşamı seyahat etmeyin.

Birkaç gün enerjisiz ve susuz kalabilecek şekilde hazırlıklı olun.

31 ARALIK günü saatler 12.00'yi gösterdiğinde Türkiye genelinde dijital kıyamet alarmı ilan edilecek. Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi bünyesinde çalışmak üzere kritik sektör temsilcilerinden bir Ulusal Beklenmedik Durum Planı Çalışma Grubu oluşturuldu. Grupta, Hazine, Enerji Bakanlığı, Merkez Bankası ve bilgisayar sektörü temsilcileri de bulunacak.

31 Aralık günü saatler öğlen 12.00'yi gösterdiğinde bu grup Başbakanlık Kriz Merkezi'nde, diğer kuruluşların kriz yönetim temsilcileri ve 2000 yılı beklenmedik durum planı sorumluları ise kendi kuruluşlarında göreve başlayacak ve dakika dakika tüm Türkiye'deki gelişmeler izlenecek.

Oluşturulan grup ve kritik kuruluşlardaki kriz yönetim temsilcileri iki vardiya olarak çalışacak. Çalışmalar, ülke genelinde herşey normale dönünceye kadar sürdürülecek.

Ulusal Beklenmedik Durum Planı Çalışma Grubu, 31 Aralık'ta saat 12:00'den itibaren, Türkiye genelinde izleme çalışmasına başlayacak. Oluşturulan, bilgisayar ve iletişim sistemi sayesinde Türkiye genelinde başta enerji ve mali sistem olmak üzere pek çok alanda ortaya çıkabilecek sorunlar, saniyeler içinde Çalışma Grubu'na ulaşacak. Çalışma Grubu'nda bulunan bilgisayar sektörü temsilcileri, olası sorunlara müdahale edilebilmesi için gerekli teknik desteği sağlayacaklar.

OFİSTE YILBAŞI

Kamu sektörü, yeni yılı Başbakanlık Kriz Merkezi'nde kurulacak Çalışma Grubu ile karşılarken, özel sektör de dijital kıyamet hazırlıklarını tamamladı. Banka ve finans kuruluşlarının tamamında, bilgi işlem personeli ile bilgi işlemden sorumlu yönetim kademeleri yılbaşını ofiste kutlayacak. Bu nedenle, kuruluşlar yılbaşı gecesi için bünyelerinde kriz merkezleri oluşturdu. Şirketler, kriz merkezi oluşturmanın yanısıra, özellikle bilgi sistemlerinden sorumlu personelin yılbaşı gecesi şehir dışına çıkışını yasakladı.

Akbank, Genel Müdürlük binasında, sadece 2000 yılı sorunu için özel bir yapılanmaya gitti. Akbank yönetimi o akşam kriz merkezinde görev alacak personelin rahat edebilmesi için herşeyi düşündü. Kriz merkezinde o akşam görev yapacak olan personel için özel yılbaşı ikramı yapılacak. Kriz personeli, geceyarısından itibaren bankanın tüm bilgisayar sistemini izlemeye alacak. Ve olası bir soruna anında müdahale edilebilecek.

Akbank'ın yanısıra Garanti ve Yapı ve Kredi gibi pek çok bankada bilgi sistemlerinden sorumlu çalışanlar, yeni yılı kriz merkezlerinde karşılayacak.

Bankaların yanısıra, holdingler de 2000 yılını özel ekipler ve çalışma grupları ile karşılayacak. Sabancı, Koç, Eczacıbaşı ve Doğuş gibi Türkiye'nin önde gelen grupları, genel merkezlerinde çalışacak kriz komitelerini şimdiden oluşturdu. Bu komitelerde, kurumların kendi bilgisayar sistemi uzmanlarından başka, bu kurumlara bilgisayar altyapısı sağlayan IBM, HP, Compaq, Microsoft, Oracle, Sun gibi şirketlerin temsilcileri de bulunacak.

Sabancı 2000’e hazır

SABANCI Topluluğu'na bağlı şirketlerin tümünün 2000 yılı sorunu ile ilgili çalışmalarını tamamladığı açıklandı. Sabancı Holding'ten, 2000 yılı sorunuyla ilgili olarak yapılan açıklamada topluluğa bağlı tüm şirketlerin Ekim 1999 tarihi itibarıyla, 2000 sorununa hazır duruma geldiği belirtildi. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

‘‘Sabancı Topluluğu'nda kullanılmakta olan bilgi işlem donanım ve yazılımların büyük bir bölümü 1997-1998 yıllarında yenilenmiş ve tümü 2000 yılı uyumlu olacak şekilde seçilmiştir. Diğer bölümü de 2000 yılına uyumlu hale getirilmiştir. Ayrıca topluluk şirketlerinin bir kısmının yönetim birimlerinin bulunduğu Sabancı center'ın da 2000 yılına hazır olması için çalışmalar yapılmış, güvenlik sistemleri, asansör, jeneratör, kesintisiz güç kaynağı, telefon santralları ve elektrik sistemlerinin 2000 yılı uyumu 1998 yılı içinde sağlanmış ve Temmuz 1999'da testleri tamamlanmıştır.’’

THY, yılbaşında 51 uçuşu iptal etti

TÜRK Hava Yolları (THY), 2000 yılı sorunu korkusu nedeniyle yolcu talebi olmayan 2'si dış hata bağlı iç hat, 49'u da dış hat olmak üzere toplam 51 tarifeli seferini, 31 Aralık 1999 ve 1 Ocak 2000 tarihleri için iptal etti.

THY'den yapılan yazılı açıklamaya göre, iptal edilen uçuşlardan 6'sı uzun menzilli, 30'u Avrupa, 2'si Ortadoğu ve 5'i de Türk cumhuriyetleri seferleri. 2 gün için iptal edilen seferler şöyle:

Uzun menzilli uçuşlar:

Şikago, Kuala Lumpur, Osaka, Tokyo, Bangkok/Singapur, Pekin.

Avrupa:

Manchester, Londra, Frankfurt, Münih, Düsseldorf, Hamburg, Stutgart, Nuremberg, Hanover, Berlin, Amsterdam, Üsküp, Moskova, Sarayevo, Sofya.

Ortadoğu:

Kahire, Cidde.

Türk cumhuriyetleri:

Aşkabat, Tiflis, Bişkek, Taşkent, Bakü.

THY, iç hat seferlerini ise 31 Aralık 1999 ve 1 Ocak 2000 tarihlerinde aynen sürdürecek.

Pek çok büyük havayolu şirketi, yılbaşı akşamıyla ilgili uçuş programında düzenlemeye gitti.Bunlardan bazıları şöyle:

Kanada Havayolları, 31 Aralık'taki 177 seferini iptal etti.

İngiliz Virgin Atlantik, 31 Aralık'taki tüm seferlerini iptal etme kararı aldı.

Alman Lufthansa rezervasyon iptallerinin sürmesi halinde bazı seferlerin iptal edileceğini ancak, 48 uçağın yeni yılın ilk dakikalarında gökyüzünde olacağını açıkladı.

American Airlines yılbaşında yüzde 20'lik yolcu kaybına uğramayı beklediğini bildirdi.

United Airlines'ın ‘Digital Kıyamet’ korkusuyla yüzde 22 oranında yolcu kaybına uğrayacağı belirtildi.

Dijital kıyamette dolandırıcılara dikkat

2000 yılında bilgisayar sistemlerinde yaşanması beklenen sorunun, bazı dolandırıcılık girişimlerine de kapı açması bekleniyor. Uzmanlar, bazı dolandırıcıların, telefonla bankadan arıyormuş gibi davranarak kredi kartı numaraları veya banka hesap bilgilerine ulaşmaya çalışabileceğine dikkat çekiyorlar. Bu konuya dikket çeken Bankalar Birliği de, bir süre önce hazırladığı broşürde, ‘‘kimseye banka bilgilerinizi vermeyin’’ uyarısında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!