Murat Çetinkaya, Erdem Başçı’dan başkanlık görevini devraldı

Güncelleme Tarihi:

Murat Çetinkaya, Erdem Başçı’dan başkanlık görevini devraldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2016 17:56

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya dün koltuğuna oturdu. Bugün ise ilk kritik sınavını verecek. Nisan Para Politikası Kurulu toplantısı Çetinkaya başkanlığında yapılacak. Beklenti üst bantta 50-75 baz puan indirim.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nda Murat Çetinkaya dönemi başladı. Dün Erdem Başçı’dan görevi devralan Çetinkaya ilk sınavını bugün verecek. Çetinkaya başkanlığında bugün toplanacak Para Politikası Kurulu’nda (PPK) faizlerde indirim olmasına kesin gözüyle bakılıyor. PPK’nın kararı bugün saat 14.00’de açıklanacak. 

PİYASA NE ANLAYACAK?
PPK, her ay faiz koridoru ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını görüşüyor. Faiz koridorunun alt bandı yüzde 7.25; üst bandı ise yüzde 10.50. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yani politika faizi ise yüzde 7.50. Erdem Başçı başkan olarak katıldığı 24 Mart tarihindeki Kurul toplantısında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık indirim yaparak indirim sürecini başlattı. Piyasada ağırlıklı olarak faiz koridorunun üst bandında 50-75 baz puanlık bir indirim bekleniyor. Ancak piyasada faiz koridorunun alt bandında da indirim olabileceğine ilişkin tahminler bulunuyor. Alt bantta yapılacak bir indirimin politika faizinde indirim yapılmadan mümkün olmayacağını dile getiren analistler, bu durumun gevşeme sinyali olarak algılanacağını dile getirdiler.

ÇETİNKAYA NE YAPABİLİR?
Çetinkaya’nın alacağı kararın alternatifleri şöyle:
ÜST BANTTA İNDİRİM: Faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 10.50’lik faiz oranında 50 ile 75 baz puan indirim yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bir önceki PPK toplantısında zaten 25 baz puan indirim yapılmıştı. Sürecin devam etmesi bekleniyor. 75 baz puanlık bir indirimin de piyasada tolere edilebileceği tahmin ediliyor. Faiz koridorunun üst bandında yapılacak indirim bankaların tüketicilere ve şirketlere verdiği kredilerin faiz oranlarını etkiliyor. 50-75 baz puanlık bir indirimin tüketici ve ticari kredilerin faizlerinde indirim getirmesi bekleniyor. Piyasa uzmanları üst bantta yapılacak indirimin öncelikle mevduat faizlerini aşağıya çekeceğini belirtirken, bankaların mevduat faizlerini daha çabuk indirdiğini, tüketici ve ticari kredi faizlerini indirmek için biraz beklediklerini kaydettiler. Buna karşılık üst bantta 100 baz puanlık bir indirim yapılması halinde piyasanın rahatsız olabileceği ifade ediliyor. Faiz koridorunun üst bandı hem büyüme için en etkin gösterge hem de kur için. 100 baz puanlık bir indirimde kurun hareketlenebileceği piyasada konuşuluyor.
ALT BANTTA İNDİRİM: Faiz koridorunun alt bandı yüzde 7.25. Son günlerde piyasada alt bantta indirim beklentileri de arttı. Ancak alt bantta indirim yapılırsa bunun sadeleşme değil gevşeme olarak algılanacağı belirtiliyor.
POLİTİKA FAİZİNDE İNDİRİM: Politika faizinde bir indirim yapılacaksa bunun alt bantta indirim olmadan yapılması zor gözüküyor. Çünkü politika faizi şu anda yüzde 7.5. Faiz koridorunun alt bandı da yüzde 7.25. 25 baz puan indirim yapılsa iki faiz eşit konuma gelecek. Bu durumda Merkez Bankası üç faizde de indirim yapmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!