Müjde Ar'a yetimPerihan Savaş'a dul aylığı

Güncelleme Tarihi:

Müjde Ara yetimPerihan Savaşa dul aylığı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2001 00:00



Aralarında Türkan Şoray, Tarık Akan, Perihan Savaş, Müjde Ar, Gönül Yazar, Leman Sam ve Selma Güneri'nin de bulunduğu yaklaşık 700 sanatçıya her ay SSK'dan emekli, dul veya yetim aylığı ödeniyor.

1 Ocak 1995 tarihinde yürürlüğe giren 4056 sayılı yasa uyarınca, SSK kapsamına alınan sinema, tiyatro ve müzik sanatçıları yasada öngörülen süre içinde SSK'ya borçlanarak emekliliğe hak kazandılar.

Son başvurma süresi olan 2 Ocak 1996 tarihine kadar kuruma borçlanmak suretiyle emekli olmak için başvuruda bulunan ve bir işverenin yanında çalıştığını kanıtlayan yaklaşık 700 sanatçıya 4056 sayılı yasa uyarınca SSK emekli aylığı bağlandı.

130-180 milyon lira maaş

SSK yetkilileri, 4056 sayılı yasa uyarınca kuruma emekli olmak için başvuruda bulunanlardan gerçek film, tiyatro ve müzik sanatçısı olmayanları sigorta müfettişlerince yapılan sıkı inceleme sonucunda elediklerini belirterek, gerçek sanatçı niteliği taşıyan ve yasanın aradığı koşulları yerine getirenlere emekli aylığı bağlandığını bildirdiler.

Kurumdan emekli aylığı alan sanatçılara, halen 130 ile 180 milyon lira arasında aylık ödendiğini belirten SSK yetkilileri, sanatçılardan bazılarının dul ve yetim aylığı aldığını kaydettiler.

Yetkililer, sanatçıların genelde asgari ücret veya biraz üzerinden kuruma borçlanarak geriye dönük prim ödedikleri için halen 130 ile 180 milyon lira arasında aylık aldıklarını da bildirdiler. SSK emekli aylıkları her ay, bir önceki ayda gerçekleşen TÜFE oranında artırılıyor.

SSK'dan halen emekli aylığı alan bazı sanatçılar şunlar:
Türkan Şoray, Tarık Akan, Müjde Ar (Yetim aylığı), Gönül Yazar, Perihan Savaş (Dul aylığı), Selma Güneri, Leman Sam, Esen Püsküllü, Erdinç Akbaş, Salim Dündar ve Huri Sapan. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!