Muhtarlara 200 milyon ceza var

Güncelleme Tarihi:

Muhtarlara 200 milyon ceza var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 1997 00:00

Abdükadir KÜŞİN
Haberin Devamı

Vergi Reform Tasarısı'nın 13. maddesi ile Vergi Usul Kanununun 361. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilecektir.

‘‘Bilgi vermekten çekinenler ile 257. madde hükmüne uymayanlar’’

‘‘Madde 361- Bu kanunun 86,148,149, 150/4 ve 257. maddelerinde yazılı zorlukları özel usulsüzlük cezası kesilmesine rağmen yerine getirmeyenlere, yetkili mercilerce yeniden süre belli edilerek bu zorlukları özel usulsüzlük cezası kesilmesine rağmen yerine getirmeyenlere, yetkili mercilerce yeniden süre belli edilerek bu zorlukların yerine getirilmesi tebliğ olunur. Yeniden belli edilen süre içinde bu zorlukları yerine getirmeyen kamu idare ve müesseselerinin yöneticileri ile 150. maddenin 1,2,3 numaralı bentlerinde yazılı olanlar hakkında 200.000.000 liraya kadar para cezasına, diğerleri hakkında da ayrıca bir aydan üç aya kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu maddenin uygulamasında 367. maddede gösterilen usule uyulur.’’

Madde metninin ne olduğunu anlamak için Vergi Usul Kanununun 150. maddesinin bendlerine bakıyoruz:

Sulh yargıçları, İcra, nüfus ve tapu memurları.

Yabancı memleketlerdeki Türk konsolosları veya konsolosluk görevini yapanlar.

Mahalle veya köy muhtarları.

Banka, bankerler ve şirketler ile emanet kabul eden gerçek ve tüzel kişiler.

Bu duruma göre, Maliye Bakanlığı'na bilgi vermekten imtina eden sulh yargıçları, icra, nüfus ve tapu memurları ile konsolos ve muhtarlar, 200 milyon lira para cezası vereceklerdir. Üç ay hapis olmaktan kıl payı kurtulmuşlardır. Çünkü 4. bentteki banka ve şirket yetkilileri bu para cezasına ek olarak üç ay da hapis yatacaklardır.

Ev kadını da repo gelirini beyan edecek

ŞEYMA YILMAZ/ŞİŞLİ: Vergi ile ilgisi olmayan bir ev hanımıyım. 1997 yılında bir bankadan 3.5 milyar lira repo geliri elde ettim. Arkadaşlarım bunu beyan edip, vergi vereceğimi söylüyorlar. Nasıl yapacağım?

CEVAP: Ev hanımı olmak vergi mükellefi olmaya engel değildir. 1997 yılında elde edilen repo gelirleri 1998 Mart ayında beyan edilerek vergisi ödenecek. Eğer yeni yasa yetişirse, menkul sermaye iratları şubat ayında beyan edilerek ödenecek. Elde edilen repo gelirleri, ortalama devlet tahvil faizinin, yeniden değerleme yüzdesine oranı sonucu elde edilen yüzde 67.6 oranında enflasyondan arındırılacak. Arındırılmamış gelirin vergisi verilecek. 1997 yılı için beyan mecburiyetinin doğması, enflasyondan ARINDIRILMAMIŞ repo gelirinin 4 milyar 629 milyon lirayı aşması ile gerekecek. Siz bu miktarın altında repo geliri elde ettiğiniz için, beyaname vermenizve vergi ödemeniz gerekmiyor. Bu miktarı aşsa idi beyanname verecektiniz. Ayrıca ticari ve mesleki faaliyetleri nedeniyle vergi beyanı vermek zorunda olan mükellefler, repo gelirini bu limiti aşmasa da beyan edecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!