Mühendisler: Enerji krizi derinleşecek

Güncelleme Tarihi:

Mühendisler: Enerji krizi derinleşecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2006 12:12

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yüzde 5.8’lik doğal gaz zammının son olmadığını belirterek, fiyat artışlarının devam edeceğini ve bu durumun elektrik fiyatlarına da yansıyarak, enerji krizini derinleştireceğini açıkladı.

Koramaz yaptığı açıklamada, BOTAŞ’ın dün doğal gaz fiyatlarına yaptığı yüzde 5.8 oranındaki zamla satış fiyatlarında yıl başından bu yana yapılan artış oranının yüzde 27.35’e ulaştığına dikkat çekti. Koramaz, 2005 başından bu yana yapılan zamların oranın ise yüzde 60 olduğunu belirtti.

MERKEZ YÜZDE 27.35 ENFLASYON ETKİSİNE SUSKUN

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın memur maaşlarındaki cüzi artışa bile "pervasızca" karşı çıktığını belirten Koramaz, gaz fiyatındaki yüzde 27.35’lik artışın enflasyona etkisi karşısında suskun kalacağının ise açık olduğunu savundu.

Koramaz, BOTAŞ’ın dağıtım şirketlerine gaz satış fiyatına, metre küp başına 0.021000 YTL ÖTV, dağıtım şirketlerinin birim hizmet ve amortisman bedelleri ve yüzde 18 KDV eklendiğinde, Ankara, İstanbul, İzmit gibi kentlerde, tüketicilerin konutları için gaz alış fiyatları 0.630000 YTL’ye ulaşacağını kaydetti.

ZAM BOTAŞ'IN ZARARINI KAPATMAZ

BOTAŞ’ın satış fiyatının, resmen açıklanmasa da, 260?290 dolar/1000 metreküp aralığında olduğu tahmin edilen gaz alış fiyatları ve işletme giderlerinin altında olduğunu söyleyen Koramaz, bu zamma rağmen, bu fiyatlarla satışın BOTAŞ’ın zararını kapatmayacağını savundu.

BOTAŞ’ın zarar ettiğini, EÜAŞ’tan 8 milyar YTL’ye, EGO’dan 1 milyar YTL’ye ulaşan alacaklarını tahsil edemediğini, bu nedenle de bankalardan 1.7 milyar YTL ticari kredi kullanıldığını hatırlatan Koramaz, borçlarını ödemeyerek BOTAŞ’ı zor duruma düşüren EGO’nun bağlı bulunduğu Ankara Belediyesi'nin ise, EGO’nun vatandaştan topladığı gaz bedellerini, ilk yağmurda göle dönen alt geçitlerde, yurt dışından ithal edilen ağaçlarda harcamaya devam ettiğini belirtti.

Hükümetin IMF ile elektrik ve doğal gaza sürekli zam konusunda mutabık kaldığına işaret eden Koramaz, bu kapsamda doğal gaz satış fiyatlarındaki artışların devam edeceğini, kalıcı ve köklü önlemler alınmadığı müddetçe de doğal gaz fiyatlarındaki artışların elektrik fiyatlarına da yansıyacağı ve enerji krizinin derinleşeceğini vurguladı.

Koramaz, sorunun çözümü için, EÜAŞ, EGO gibi borçlu kuruluşların BOTAŞ’a borçlarını ivedilikle ödemesi ve BOTAŞ’ın mali sorunlarını çözmesi sağlanması gerektiğini belirtti. Doğal gaz temin anlaşmalarındaki Türkiye aleyhine hükümlerin iptal edilmesi gerektiğini belirten Koramaz, enerji politikalarında doğal gaza aşırı bağımlılık azaltılması gerektiğini de kaydetti. Koramaz, doğal gazda yerli üretimin artırılması, uygulanan KDV düşürülmesi ve ÖTV kaldırılması gerektiğini belirterek, doğal gazın elektrik üretimi içindeki yüzde 40’ı aşan payın düşürülmesi, yerli linyitin payı yükseltilmesi gerektiğini de vurguladı. Koramaz ayrıca, "Enerji üretiminde başta su, rüzgar ve jeotermal olmak üzere yerli, yeni ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık verilmeli" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!