Muhalefete ‘konuşmaya değmez’ baktı, ‘Torba’nın ‘esnek çalışma’sı geçti

Güncelleme Tarihi:

Muhalefete ‘konuşmaya değmez’ baktı, ‘Torba’nın ‘esnek çalışma’sı geçti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2011 00:00

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, muhalefetin, “Torba Tasarı”nın çalışma hayatıyla ilgili bölümlerinin geri çekilmesi” yönündeki talebi için “Üzerinde konuşmaya bile değmez” derken, kriz çıkaran ve “esnek çalışma”yı içeren maddeler TBMM Genel Kurulu’ndan geçti.

Haberin Devamı

POLİS SENDİKALILARA BİBER GAZI SIKTI / Foto Galeri

POLİSTEN BİBER GAZLI MÜDAHALE / WEB TV  

TORBA Tasarı’da çalışma yaşamını ilgilendiren ve sendikaların tepki gösterdiği düzenlemeler Kızılay’daki olayların gölgesinde Meclis’ten geçti. “Kısa çalışma, evden çalışma, uzaktan çalışma ve çağrı üzerine çalışma” gibi esnek çalışma modelleri gibi tartışmalı hükümler Genel Kurul’da kabul edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, muhalefetin, “Torba Tasarı’nın çalışma hayatıyla ilgili bölümlerinin geri çekilmesi” yönündeki talebini ise “Hiç rasyonel değil, üzerinde konuşmaya bile değmez” diye değerlendirdi.
Sabaha kadar süren mesai
Meclis Genel Kurulu, çalışma hayatını ilgilendiren maddeler üzerine işçilerin eylem yaptığı saatlerde başlayan mesaisini dün sabah 04.00’e kadar sürdürdü. Muhalefetin sık sık yoklama talepleri ve önerge haklarıyla görüşmeleri engellemeye çalışmasına karşın AK Parti grubu katılım sorunu yaşamadı. Başbakan Tayyip Erdoğan da gece geç saatte Meclis’te bazı oylamalara katıldı. Meclis’te dün kabul edilen maddelere göre, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz nedeniyle işyerinde 3 ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilecek. Kısa çalışma ödeneği İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Ödenek, günlük brüt ücretin yüzde 60’ı oranında olacak. Miktar, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, kısa çalışma ödeneğinin süresini 6 aya kadar uzatabilecek.
Rasyonel talepler değil
Dün NTV’de Torba Tasarı’ya ilişkin eleştirileri yanıtlayan Bakan Dinçer, muhalefetin, “tasarının çalışma hayatıyla ilgili bölümlerinin geri çekilerek, komisyonda bir kez daha görüşülmesi” yönündeki önerilerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “Bu taleplerin hiçbirisini rasyonel talepler olarak görmüyorum. Sadece siyaseten söylenmiş ve taktik üzere, kanunun çıkmasını engellemeye çalışan bir tavır olarak değerlendiriyorum. Hiç rasyonel değil, üzerinde konuşmaya bile değmez. Bu kanun çıkmalı. Türkiye’de eğer 3 milyona yakın insan işsiz diye bir muhalefet eleştiriyorsa, 3 milyona yakın kişiye iş bulmaya çalışan Çalışma Bakanlığını desteklemek durumundadır.”

Haberin Devamı

İşçi de polis de demokrasiyi içselleştirmeli

Haberin Devamı

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, toplumsal olaylarda ortaya çıkan görüntülere ilişkin bir soru üzerine, bu sorunun, demokrasi içselleştirildikçe ortadan kalkacağını söyledi. Gösteri yapan işçinin de, polisin de demokrasiyi içselleştirmesi gerektiğini vurgulayan Dinçer, şöyle konuştu: “Bunu başaramazsak bu gerginlikler devam edecek. Ben polisin aşırı kuvvet kullanmasının hiç doğru olmadığını düşünüyorum. Demokrasiyi içselleştirdiğimiz zaman ortaya çıkacak.”

Sendikaların tepkisini çeken maddeler neler

Haftalık çalışma süresi 30 saatin altında olan, esnek çalışma türlerini kapsayan kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan sigortalılar, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik sürelerini borçlanacak. Borçlanılan bu süreler; hizmet akdine istinaden gerçekleşen çalışma sürelerinde olduğu gibi, sigortalılık türü olarak sayılacak.
İşe alınacakların deneme süresi 4 aya kadar uzatılabilecek. İşçiler “çağrı üzerine” haftada 20 saat çalıştırılabilecek. Bu tür sözleşmelerdeki haklar az olabilecek.
Parça başı ve götürü ücretle çalışanlar “yazılı sözleşmeye dayalı iş ilişkisi” adıyla evden çalıştırılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!