MTO, ‘uluslararası hakemlik’ için uyardı

Güncelleme Tarihi:

MTO, ‘uluslararası hakemlik’ için uyardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Genel Sekreteri Cattaui Türk hükümetine, ‘‘Eğer daha fazla yabancı yatırım istiyorsanız, uluslararası hakemlik müessesini oluşturun’’ mesajını verdi.

Türkye'yi ziyaret eden Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Genel Sekreteri Maria Livanos Cattaui, hükümete ve işadamlarına yönelik iki önemli mesaj verdi. Ankara'da dün Başbakan Mesut Yılmaz ve Devlet Bakanı Işın Çelebi ile biraraya gelen Cattaui, ‘‘Daha fazla yabancı yatırım için, uluslararası hakemlik müessesini oluşturun’’ dedi. Türkiye'de Anayasa engeli nedeniyle uygulanmayan ve özellikle ABD'nin çok şikayetçi olduğu uluslararası hakemlik müessesesinin, dünya ticareti açısından da önemine değinen Cattaui, ‘‘Eğer tarafsız bir uluslararası hakemlik olursa, yabancı yatırımcılar kendilerini çok daha sağlam hissedeceklerdir’’ diye konuştu.

INTERNET TAVSİYESİ

Cattaui'nin Türk işadamlarına mesajı ise, elektronik haberleşmeyi kullanmaları konusunda oldu. Dünya ticaretinde elektronik haberleşmenin öneminin giderek arttığına dikkat çeken Cattaui, Türk işadamlarına ‘Internet kullanın’ çağrısında bulundu ve ‘‘Bu hem en ucuz, hem de en çabuk bağlantı kurma yolu’’ dedi.

Cattaui, özellikle, pazar bağlantıları yapmak için özel bir bölüm barındıramayan küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinin, Internet aracılığıyla yurtdışındaki benzeri küçük işletmelerle ticari bağlantılar kurabileceklerine dikkat çekti. Cattaui, Türkiye'nin telekomünikasyon ağını özelleştirerek, mutlaka uluslararası rekabete açması gerektiğini de vurguladı.

Türkiye'nin en önemli sorunlarını ‘‘Enflasyon, özelleştirme ve sosyal güvenlik’’ olarak sıralayan Cattaui, Başbakan Yılmaz'la görüşmesinde Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) içinde güçlü bir konuma sahip olan Türkiye'ye, kurum olarak ‘nasıl daha fazla yardım edebileceklerini’ araştıracağını da söyledi. Cattaui, ‘‘Türkiye, ekonomik açıdan küresel düzeyde çok önemli bir konumda bulunmaktadır’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!