Motorola: Telsim bizi dolandırdı

Güncelleme Tarihi:

Motorola: Telsim bizi dolandırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2001 01:25

ABD'li Motorola, dün Uzanlar'a ait Telsim'den tahsil edemediği 1.9 milyar dolarlık alacağı ile ilgili resmi bir açıklama yaptı.

Uzanlar tarafından dolandırıldıklarını söyleyen Motorola sözcüsü Scott Wyman, ‘‘Paramızı tahsil edebilmek için her seçeneği kullanacağız’’ dedi.

Uzanlar'a ait Telsim'den 1.9 milyar dolarlık alacağını tahsil edemeyen ABD'li Motorola, dün konuyla ilgili dünya basınına ilk resmi açıklamasını yaptı. Uzanlar tarafından dolandırıldıkları mesajını veren Motorola Finans Depertmanı Direktörü ve şirket sözcüsü Scott Wyman, 1.9 milyar dolarlık paranın tahsil edilebilmesi için her seçeneğin kullanılacağını söyledi.

Wyman, Reuters Haber Ajansı tarafından da tüm dünya basınına aktarılan açıklamasında, Telsim'de nasıl dolandırıldıklarını şöyle anlattı: ‘‘Sermaye artırımı yoluyla Motorola'nın Telsim'deki hisselerinin yüzde 66'dan yüzde 22'ye düşürüldüğünü doğruluyoruz. Bu Telsim ile Motorola arasında yapılan sözleşmenin doğrudan açıkça ihlal edilmesidir.’’

Motorola sözcüsü Scott Wyman, dedektiflik kuruluşu Kroll Associates'ın halen kendileri için soruşturma yapmalarıyla ilgili olarak yorum yapmaktan kaçındı, ancak ‘‘paranın iadesi için mevcut bütün seçenekleri kullanmaya niyetliyiz’’ diye konuştu.

SERMAYE OYUNU

Motorola, bir süre önce tahsil edemediği alacakları nedeniyle Telsim'in yüzde 66 hissesini rehin olarak almıştı. Ancak, Uzan Ailesi kimsenin aklına gelmeyecek bir operasyon ile dünya devi Motorola'yı şaşkına çevirdi.

Uzanlar, merkezi İstanbul'da olan Telsim Mobil Telefon ve Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş.'nin genel kurul toplantısını Ankara'da Esenboğa Havalimanı yolu üzerinde Pursaklar Mevkii'nde bir yerde yaptılar.

Bu genel kurul toplantısında şirketin sermaye artırımı yapması kararlaştırıldı. Ancak, sermaye artırımına şirket ortaklarından sadece biri, Standart Telekomünikasyon Bilgisayar Hizmetleri A.Ş. adlı şirket katıldı. Şirketin sermayesi, 41 milyar 405 milyon liradan 25 trilyon 777 milyar 165 milyon 800 bin liraya çıkarıldı. Böylece, sermaye artırımına katılmayan şirketin diğer ortaklarının sermayedeki payları küçülürken, Cem Uzan ve Hakan Uzan'ın da yönetiminde olduğu Standart Telekomünikasyon Bilgisayar Hizmetleri A.Ş. birden şirket hisselerinin yüzde 50'sinden fazlasını eline geçirdi. Bu sermaye artırımından haberi olmayan Motorola'nın yüzde 66'lık hisse payı ise, bu operasyon sonrasında yüzde 22'ye geriledi.

ABD hükümeti buna seyirci kalmaz

Dünyanın en büyük iletişim teknolojisi kuruluşlarından ABD'li Motorola'nın Uzanlar'a ait Telsim'den 1.9 milyar dolarlık alacağını tahsil edememesi, Türkiye ile ABD arasında ciddi sorunlar yaşanması riskini de doğuruyor. Washington'daki bir uzman Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede, ‘‘Motorola gibi bir firmayı dolandıracaksın ve ABD Hükümeti de bunu seyredecek, öyle mi? Mümkün değil’’ değerlendirmesini yaptı. Uzmanlar, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Motorola'nın Telsim ile sorununun çözülmesi için önümüzdeki günlerde Türk hükümeti nezninde girişimlerde bulunabileceğini belirtiyorlar.

Nokia: Uzanlar’dan paramızı kurtarmaya çalışıyoruz

Tellsim'den 780 milyon dolar alacağı bulunan Finlandiyalı Nokia'nın sözcüsü Arja Suominen da dün gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı. Arja Suominen, ‘‘Telsim'e karşı yasal bir sürecin içindeyiz. Paramızı geri almaya çalışıyoruz’’ şeklinde konuştu.

Nokia’nın Telsim ile sorunu ABD’nin 20-F dosyasında

Uzanlar'a ait Telsim'den 780 milyon dolarlık alacağını tahsil edemeyen bir diğer uluslararası teknoloji şirketi Nokia da, bu sorunu ABD'deki resmi makamlara taşıdı. Nokia, ABD'nin sermaye piyasaları kurulu olarak kabul edilen Securities and Exchange Commission'a (SEC) Telsim ile ilgili bilgileri aktardı. Böylece, Telsim'in borçlarını ödememesi ile ortaya çıkan uluslararası skandal, SEC bünyesinde şirketlerle ilgili bilgilerin bulunduğu 20-F adı verilen dosyalara da girdi.

Telsim skandalı ABD medyasına da taşındı

İngiliz Financial Times, The Times ve Reuters'dan sonra Telsim'in uluslararası şirketlere olan borçlarını ödememesiyle ilgili haberler ABD medyasında da yeralmaya başladı. ABD'nin en büyük gazetelerinden New York Times, dünkü sayısında okurlarına Telsim'in Nokia'ya olan borçlarını ödemediğini duyurdu. Önceki gün yılın ikinci üç aylık finansal sonuçlarını açıklayan Nokia ile ilgili haberde, bazı analistlerin Telsim'in borcunu ödememesinden dolayı Nokia'nın olumsuz etkilendiği şeklindeki değerlendirmelerine yer verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!