Mortgage yasalaşmadan yüzde 1.05 faiz geldi

Güncelleme Tarihi:

Mortgage yasalaşmadan yüzde 1.05 faiz geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2005 00:00

Konut kredilerinde faiz rekabeti 1.05 noktasına dayandı. HSCB’nin 30 yılda yüzde 1.14’e çektiği faizi bir başka yabancı sermayeli banka olan BankEuropa, 15 yıl için yüzde 1.05’e indirdi. BankEuropa Genel Müdürü Murat Aysan, ‘Türkiye’de ilk defa yüzde 1 faizi biz yazdırmak istiyorduk’ derken, yüzde 1’e piyasa koşullarının henüz imkan vermediğini söyledi.

MORTGAGE sistemi devreye girmeden konut kredilerinde yüzde 1 faiz oranı piyasaya göz kırptı. Yılın bitmesine bir ay kala bankaların peşpeşe yaptıkları indirimle faiz oranı önceki gün HSBC’nin indirimi ile yüzde 1.14’e inerken, dün de bir başka yabancı sermayeli banka olan BankEuropa radikal bir karar açıkladı. BankEuropa, YTL konut kredi faiz oranını 15 yıla kadar vadede 1.05’e çektiğini duyurdu. ‘Türkiye’de ilk defa yüzde 1 faizi biz yazdırmak istiyorduk’ diyen BankEuropa Genel Müdür Yardımcısı Murat Aysan, piyasa koşullarının 1.05’in altına inmeye olanak vermediğini, ancak diğer bankaların BankEupora’yı takip edeceğini söyledi.

3 SAATTE TALEP ARTTI:

Banka, 31 Aralık tarihine kadar geçerli olacak kampanya çerçevesinde 50 bin YTL, dolar ya da Euro’nun üzerindeki tutarda alınan konut kredilerinde, sigortanın da BankEuropa’dan yapılması koşuluyla 15 yıla kadar tüm vadelerde faiz oranlarını indirdi. Böylece bankanın yeni faiz oranları YTL’de yüzde 1.05 Euro’da yüzde 0.49, dolarda ise yüzde 0.59 oldu. 50 bin YTL’nin altında kalan kredi tutarlarında ise faiz oranı yüzde 1.09 olarak belirlendi. Genel Müdür Yardımcısı Murat Aysan, dün sabah 8.30’da duyurusunu yaptıkları bu indirim ile birlikte yaklaşık 3 saat içinde günlük başvuru sayısının 30’dan 70-80’e çıktığını belirtti. Kampanya tarihinden sonra nasıl bir tutum izleyeceklerine ilişkin ise Aysan şöyle konuştu: ‘Bundan sonra da faiz oranını piyasa koşulları ve talep belirleyecek. Koşullara göre bu oranın daha da altına inebiliriz ya da çıkabiliriz. Bu nedenle başvuruların hızla yapılması gerekiyor.’

YÜZDE 2 KOMİSYON DA DÜŞTÜ:

Ayrıca banka kampanya çerçevesinde kredilendirme oranını da değiştirdi. Böylece bugüne kadar konutun ekspertiz değerinin yüzde 70’ini kredi veren banka, bu oranı yüzde 75’e çıkardı. Bugüne kadar yüzde 2 gibi en yüksek komisyon oranına sahip olan banka, burada da indirime gitti. BankEuropa 5 yıla kadar kullanılan kredilerde komisyon oranı yüzde 1’e, 5-15 yıl arasında da yüzde 1.5’e düşürdü.

BEKLENTİYİ ERKEN SATIN ALDI:

Türkiye’deki konut kredisi faizlerinin hızla aşağı inmesini değerlendiren Aysan, bu konuda şunları söyledi: ‘BankEuropa’nın bağlı olduğu Millennium BCP Grubu’nun Portekiz’de, Polonya’da ve Yunanistan’da birer bankası bulunuyor. Polonya biraz daha kuzeyde olmasına rağmen bize benziyor. Gelişmekte olan bir ülke ve AB’ye yeni girdi. Yunanistan ve Portekiz ise Akdeniz ülkesi. Hem ekonomik hem de yaşam tarzı olarak Türkiye’ye benziyor. Burada bankalardaki arkadaşlarla enflasyon, konut fiyatları, krediler ve faizlerle ilgili bir dizi tarihi bilgi sorduk, değerlendirme yaptık. Bizde de enflasyon oranı yüzde 7’nin altına gelip konut kredi faizlerinde yıllık yüzde 10 ve altına düştüğünde konut kredisi talebinde bir patlama yaşanacak. Bizde bu be klentiyi erken satın almaya karar verdik.’

KAYNAK YURTDIŞI FONLAR:

Yüzde 1.05’lik bir faiz oranının bankaya olan maliyetine ilişkin sorumuza ise ‘Ağırlıklı olarak yurtdışı kaynaklarla fonluyoruz’ diye cevap veren Aysan, Avrupa’nın 12 büyük bankasından birinin Türkiye ayağı olduklarını vurguladı.

Konutta 15 yıldan fazla borçlanmayın uyarısı

KONUT kredisinde vadeler 30 yıla (360 ay) kadar uzadı. Ancak BankEuropa’nın uyguladığı vade 15 yıl (180 ay). Murat Aysan, şu ana kadar kredi kullanımının ortalama 10 yıl olduğunu belirtiyor. 15 yılın üzerindeki vadeleri müşterilerine önermediklerini anlatan Aysan, şöyle konuştu: ‘Çünkü şu andaki faiz oranlarıyla 10 yılın üzerinde kullanılan kredilerin aylık taksitleri birbirine çok yakın rakamlar. Buda tüketici açısından bir avantaj sağlamıyor. 15 yıl ile 18 yıl arasındaki aylık taksitler çok fark etmiyor. Ama faiz yükü artıyor.’

15 YILDA 156 YTL FARK:

Aysan’ın dikkat çektiği bu noktadan hareketle yaptığımız hesaba göre, bugün 360 ay vadede yüzde 1.05 faizle 100 bin YTL konut kredisi kullanan tüketicinin aylık ödemesi 1.124 YTL oluyor. Ancak 30 yılın yarısı vadede (15 yıl) da 100 bin YTL için ödenen aylık taksit 1.280 YTL. Aylık taksitte sadece 156 YTL fark oluşuyor. Vadenin uzaması faiz yükünü artırıyor. 30 yıl vadede 100 bin YTL kredi kullanımında faizle birlikte tüketicinin bankaya anapara dahil borcu 405 bin YTL’ye çıkarken, 15 yılda bu tutar 230 bin YTL oluyor.

Motrgage’nin Türkçe karşılığı: UDKE

DEVLET
Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bundan sonra ‘mortgage’ yerine ‘uzun dönemli konut edinme sistemi’ ifadesini kullanmaya çalışacağını bildirdi. Şener, İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Ulusal Üretim Araştırmaları’ başlıklı sempozyumdaki konuşmasının ardından, basın mensuplarının mortgage sistemiyle ilgili sorularını yanıtladı. Yasa tasarısının Meclis’e gittiğini anımsatan Şener, ilk günden beri bu yeni sistemin adının ne olacağı konusunda tartışmalar bulunduğunu, Batı’da ve dünyada buna mortgage denildiğini, ancak Türk Dil Kurumu Başkanı’nın bir yazı göndererek mortgage karşılığının Türkçe karşılığının ‘tutulu satış’ olarak belirlendiğini, bu ifadenin kullanılmasının faydalı olacağını söylediğini kaydetti. Bazı köşe yazarları da bununla ilgili farklı isim önerdiklerine işaret eden Şener, şöyle devam etti: ‘Bugün burada İTÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özok bir öneride bulundu; ‘mortgage demeyelim, uzun dönemli konut edinme sistemi yani, UDKE diyelim’ dedi. Bu isimlendirme tutabilir diye düşünüyorum. En azından benim kulağıma hoş geldi. Bundan sonra uzun dönemli konut edinme sistemi ifadesini kullanmaya çalışacağım’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!