Mortgage kredisinde vergi avantajı Maliye’ye takıldı

Güncelleme Tarihi:

Mortgage kredisinde vergi avantajı Maliye’ye takıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2006 00:00

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Konut Finansmanı Yasa Tasarısı’nı (mortgage) kabul etti. Ancak, tasarının bu yasa kapsamına giren konutlarda "vergi ayrıcalığı" getiren maddesinin uygulaması 1 Ocak 2008’e ertelendi. Böylece, mortgage kapsamında kullanılacak banka kredilerinin faizleri ve konut giderlerinin vergiden düşülmesini düzenleyen 30. maddesinin uygulanması 2 yıl sonraya kaldı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın Başbakan Tayyip Erdoğan’ı ikna ederek "vergi indirimi" getiren hükmün çıkarılmasını sağladığı belirtildi.

325 MİLYON YTL:

Komisyondaki görüşmelerde, Hükümeti temsil eden Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, vergi indiriminin kamu maliyesi aleyhine sonuçlar doğuracağını, bütçe dengelerini bozacağını savunarak, 10 yıl içinde oluşacak vergi kaybının 10 milyar YTL’yi bulacağını söyledi. Düzenlemenin hükümetin tasarısında bulunmadığını ve alt komisyonda eklendiğini anımsatan Şener, şu gerekçeleri dile getirdi: "Düzenlemeyle ücretlilerin aldıkları konut kredilerindeki faizi gelir vergisi matrahından düşmesi öngörülüyor. Yüzde 30’luk üst vergi diliminde olan bir ücretli, yüzde 1 faiz oranıyla 10 yıl vadeyle 75 bin YTL kredi aldığında ve bu sistemden 200 bin kişinin yararlandığı düşünülürse, devletin vergi kaybı 325 milyon YTL’ye ulaşıyor. Bu rakam ikinci yıl 650 milyon YTL’ye ulaşırken 10 yılın sonunda 3.5 milyar YTL’ye ulaşacak. Bu durumda 200 bin kişi yararlanırsa; devletin vergi kaybı 10 katrilyona çıkacak."

ERKEN ÖDEME KOLAYLIĞI:

Sistemin yürürlüğe girmesinden önce konut kredisi alan ve borcun tamamını kapatmak için başvuranlardan yüzde 2 erken ödeme ücreti alınmayacak. Ancak sistemin yürürlüğe girmesinin ardından kredi kullanan ve borcunu kapatmak için başvuranlar yüzde 2 erken ödeme ücreti ödeyecek.

YABANCI KAYNAK GİRİŞİ:

Tasarı, halen sabit faizle işlem gören konut kredilerinde tüketicilere değişken faiz olanağı sunacak. Bankalar konut kredileriyle oluşturdukları fonu, yurtdışı piyasalara satabilecek ve bu yolla sisteme yabancı kaynak girişi sağlanacak. Artan kaynağın yeniden sisteme dönmesiyle ise faizin düşürülmesi hedefleniyor.

DÜZENLİ ÖDEYENE İNDİRİM:

Sistem, kredi kullananlara ayrıca ’kişiye özel faiz’ olanağı veriyor. Bankalar müşterilerinin sicilini izleyerek, kredilerini düzenli ödeyenlere düşük, taksitlerini aksatanlara ise yüksek faiz uygulayabilecek. Tasarının yasalaşmasıyla birlikte, vergi indiriminin nasıl uygulanacağı, SPK’ca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek. Tasarının bu ay içinde yasalaşması hedefleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!