Moody's: Notunuz aynen B1, görüntünüz ‘olumlu’

Güncelleme Tarihi:

Moodys: Notunuz aynen B1, görüntünüz ‘olumlu’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kasım ayı ortalarında mali piyasalarda yaşanan ve gecelik faizlerin yüzde 1.700'lere fırlamasına neden olan kriz, Türkiye'nin uluslararası kredibilitesine zarar vermedi. Dünyanın en büyük uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Moody's, Türkiye'nin B1 olan döviz ülke notunu değiştirmediğini ve Türkiye'nin görünümünün de ‘‘olumlu’’ olduğunu açıkladı.

Dün, Moody's Investors Service tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin B1 olan döviz borcu ülke tavanının ve B2 olan döviz banka mevduatı ülke tavanının teyid edildiği duyurdu. Böylece, Moody's, Türkiye tarafından çıkarılan uzun vadeli döviz cinsinden tahvillerin B1 olan notunu da teyid etmiş oldu.

KRİZE RAĞMEN

Moody's, Türkiye'nin ülke tavanlarını muhtemlel bir yükseltme için geçtiğimiz temmuz ayında gözden geçirmeye aldığını açıklamıştı. Moody's'in gözden geçirme kararından yaklaşık 4 ay sonra yaşanan mali krize rağmen, Türkiye, kredi notunu korumayı başardı.

Moody's, dün türkiye'nin kredi notuna yönelik yaptığı açıklamada, devam eden istikrar programının 2000 yılında bütçe açığı ve enflasyonun düşürülmesinde dikkate değer bir başarı elde ettiğini vurguladı.

AB REFORMLARI

Açıklamada, ‘‘Politikaları belirleyenler, hükümetin güçlü parlamento çoğunluğunun ve bunun yanısıra Avrupa Birliği üyeliği için artan beklentiler sağladığı fırsatı kullanarak geniş bir sektör yelpazesinde anlamlı yapısal reformlar uyguladılar’’ denildi.

Moody's'in Türkiye'nin kredi notuna yönelik değerlendirmesinde, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'ndan sağlanacak olan toplam 11.4 milyar dolarlık ek yardım ve Türkiye'nin uluslararası piyasalardan almaya başladığı köprü kredilerin de önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Moody's'den bir süre önce, Standard and Poors da Türkiye'nin kredi notuna yönelik son değerlendirmesini açıklamıştı. Standard and Poors, kasım ayındaki mali krizin hala sürdüğü günlerde yaptığı açıklamada türkiye'nin kredi notunu değiştirmemiş, ancak ülke görünümünü ‘‘durağan’’a çevirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!