Monitör

Güncelleme Tarihi:

Monitör
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 1998 00:00

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

Ağır işitenlere kristal kulak

ABD'de Comtrad Industries adlı firmanın geliştirdiği Crystal Ear (Kristal kulak) adlı yeni bir cihaz, işitme zorluğu çekenlerin hayatında radikal değişiklikler yapıyor. Kulak pamuğu büyüklüğündeki Crystal Ear'ın en önemli özelliği kendinden başka hiçbir ek donanıma ihtiyaç duymaması. Piyasadaki işitme cihazları kulak arkasına yerleştirilen bir aparat ve kablo kullanırken Crystal Ear'da kablo da bulunmuyor.

Enerjisini üzerindeki küçük bir pilden alan Crystal Ear, bu pil ile 800 saat kesintisiz olarak çalışabiliyor. Standart işitme cihazlarında ise bu süre en fazla 160 saate kadar çıkabiliyor.

SES HASSASİYETİ

Kulak kanalına yerleştirilen ve dışarıdan bakıldığında kendini belli etmeyen Crystal Ear'ın standart işitme cihazlarına göre bir diğer üstünlüğü ise ses hassasiyetinin 200-6142 Hz aralığında olması. Bu teknik deyimler, cihazın çok düşük seviyedeki seslerin bile algılanmasını sağladığını anlatıyor. Crystal Ear, ‘‘D Klas’’ olarak adlandırılan ve son derece net bir ses üretebilen özel ses yükselticisi kullanıyor.

Standart işitme cihazları kulak ağzına iyi yerleştirilmedikleri taktirde ses kalitesinde önemli kayıplar yaşanırken, Crystal Ear böyle bir problem yaratmıyor. Ayrıca ses yankılanması ve karışması da Crystal Ear'da olabildiğince minumuma indirgenmiş.

Elbette bu cihazı cazip hale getiren en önemli unsur fiyatı. Standart işitme cihazlarının fiyatı 1500 dolardan 6-7 bin dolara kadar çıkarken, Crystal Ear'ın ABD'deki fiyatı sadece 299 dolar.

Karanlıklar aydınlansın

ABD'de Jaguar Night Scope adıyla piyasaya sürülen bu dürbün görünümlü cihaz, bir gece görüş kamerası. Özelliği ise her türlü fotoğraf makinesi, video kamera ve dürbüne takılabilmesi. Üzerindeki 90 mm'lik optik lens sistemi ile 3 kez büyütme yapabilen Jaguar Night Scope ABD'de 369 dolara satılıyor.

Casus kamera

Panasonic firmasının ürettiği CoolShot KXL-600A adlı bu cihaz, cep telefonu büyüklüğünde bir dijital kamera. ABD'de 399 dolara satılan CoolShot, 2 MB'lık bir hafıza kartına çekim yapabiliyor. İstendiğinde 219 dolarlık bir ek harcama ile renkli LCD ekran da takılabilen CoolShot'da yapılan çekimler bir bağlantı kablosu ile bilgisayar ortamına aktarılabiliyor.

Müzisyen klavyesi

Evoluttion firmasının geçtiğimiz günlerde piyasaya sürdüğü bu org aslında bir bilgisayar klavyesi. Bilgisayarınızdaki müzik programları ile müzik üretmek istiyorsanız, bilgisayar klavyeniz yerine Music Wizard adlı bu cihazı bağlamanız yeterli. 9 voltluk bir adaptör veya pille çalışan bu klavyenin ABD'deki satış fiyatı 90 dolar.

Kendi CD'ni kendin tasarla

Kaydedilebilir CD-ROM cihazları giderek yaygınlaşıyor. Yaygınlaşan bir diğer şey ise kaydettiğimiz CD'lerin içinde neler olduğunu bulamın zorluğu. Neato adlı firmanın ürettiği özel bir CD etiketleme paketini satın alırsanız, CD'lerinizin kayıt yapılmayan yüzlerini kendi istediğiniz gibi tasarlayabilirsiniz. ABD'de 45 dolara satılan CD Labeler Kit adlı bu ürün özel bir boyama sistemi ile kendi doldurduğunuz CD'leri profesyonelce üretilmiş CD'ler haline getiriyor.

Kartvizitleri okuyan tarayıcı

Kartvizit kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, kartvizit saklamak da büyüyen bir problem olmaya başladı. CardScan adlı bu cihaz sayesinde size gelen kartvizitleri kaybetmek gibi bir derdiniz kalmayacak. Küçük bir tarayıcı olan bu cihaz, kartvizitlerinizi okuyarak kartvizit sahibi ile ilgili adres, telefon, elektronik posta gibi bilgileri bilgisayarınıza aktarmanızı sağlıyor. ABD'de 160 dolara satılan bu cihaz masaüstü bilgisayarların yanısıra cep bilgisayarlarında da kullanılabiliyor.

Ev yapımı brandy

laboratuvar deney setine benzeyen cihaz minyatür bir brandy makinesi. İtalyanlar tarafından dizayn edilen bu cihaz, evinizdeki herhangi bir beyaz şarabı kaliteli bir brandy veya grappa'ya dönüştürebiliyor. Cihazın ABD'deki satış fiyatı 199 dolar.

Elektronik açı ölçer

Bosch firmasının DWM 40 L. adıyla piyasaya sürdüğü bu alet, dünyanın ilk dijital açı ölçeri. 0-220 derece arasında ölçüm yapabilen bu cihaz 4 adet kalem pil ile 80 saat çalışabiliyor. Cihazın ABD'deki satış fiyatı 100 dolar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!