Monitör

Güncelleme Tarihi:

Monitör
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Internet2 geliyor

453 milyona ulaşan kullanıcısı ile İstanbul'un trafiğini aratmayan Internet, artan hızlı iletişim ihtiyacı karşısında yetersiz kalmaya başlayınca, ABD yeni bir Internet projesini devreye soktu. IBM, AT&T, Cisco Systems, Nortel, 3Com, Newbridge Networks, Advanced Networks ve Bay Networks firmalarının ortaklaşa başlattıkları ‘‘Internet2’’ adlı proje, ABD'de 110 üniversite arasında kapalı devre olarak işlemeye başladı.

1996 yılında ABD Başkanı Bill Clinton'un desteği ile başlatılan Next Generation Internet (Gelecek kuşak Internet) projesinin ilk ayağı olan Internet2 ağının en önemli üstünlüğü yeni ve hızlı teknolojik altyapısı. Bu niteliği ile yeni Internet, klasik Internet karşısında özellikle ses ve görüntü transferinde tartışmasız bir üstünlüğe sahip. Internet2'ye bu hızı sağlayan ‘‘hub’’ adı verilen ağ bağlantı ve dağıtım sistemleri. ‘‘Gigapops’’ olarak adlandırılan dünyanın ilk yüksek hızlı iki hub'ı Kuzey Carolina'daki Araştırma Üçgeni Parkı ve Atlanta'daki Georgia Teknoloji Parkı'nda

Internet2 için kuruldu. Bu iki sistem sayesinde Internet2 saniyede 1 milyon bitlik (1 gigabit) veri aktarma hızına ulaşabiliyor.

3 YIL DAHA VAR

Yılda 500 bin dolarlık yatırım yapılan Internet2'nin klasik Internet kadar kamusal kullanıma açılabilmesi için yaklaşık 3 yıllık bir çalışma daha öngörülüyor. Bu süre içinde sistemin merkezi üniteleri için gereken harcama miktarı ise 3 milyon dolar (603 milyar lira) civarında tahmin ediliyor.

Bugün için Internet-2 ABD'de üniversitelerin on-line eğitiminde ve bilgi alış-verişinde kullanılıyor. Internet2, sahip olduğu yeni teknolojik altyapı sayesinde video görüntüleri ve sesi gerçek zamanlı olarak iletebiliyor. Böylece, Internet2 üzerinden ABD'de tıp okuyan bir öğrenci bir başka üniversite hastanesindeki hastayı muayene edebiliyor, kendi hastası ile ilgili verileri binlerce kilometre uzaklıktaki bir başka uzmana danışabiliyor.

Kulaçlarınızı ölçün

Spedo'nun Aqua-Monitor adıyla piyasaya çıkardığı yeni saati, yüzücülükle profesyonelce ilgilenenler için tasarlanmış. Klasik bir saat görünümündeki alet, yüzücünün belli bir mesafeyi ne kadar sürede yüzdüğü, her kulaçta ne kadar mesafe kattettiği, iki kulacı arasındaki zaman farkı gibi ölçümleri yapıyor. Saatin ABD'deki satış fiyatı 90 dolar düzeylerinde.

Mesafeyi koruyun

Otomobil kullanımında güvenliğin önemli unsurlarından biri de takip mesajesidir. Mini adlı donanım sayesinde, önünüzdeki aracı sağlıklı bir mesafeden takip edip etmediğinizi öğrenebilirsiniz. Arabaların ön tamponlarına yerleştirilen iki küçük sensör sayesinde, dikiz aynanızın altına yerleştirilen dijital bir göstergeden aracın önünde bulunan objenin uzaklığını görebiliyorsunuz. Mini'nin 2 sensörlü modeli 179, üç sensörlü modeli ise 199 dolara satılıyor. Eğer 3 sensörlü modeli satın alırsanız, üçünçü sensörü aracınızın arka tamponuna yerleştirerek, sizi takip eden araçlara olan uzaklığınızı da izleyebilirsiniz.

Herşey 3 boyutlu

3 boyutlu görüntü teknolojisi artık eskisi kadar yüksek harcamalar gerektirmiyor. ChequeMate's C-3D adlı bu cihaz sayesinde standart iki boyutlu çekilen video görüntüleri özel bir gözlükle 3 boyutlu gibi izlemek mümkün. Sistem, iki boytul görüntü üzerinde matemakitsel bazı işlemler yaparak, objenin üçüncü boyutunu oluşturuyor. Böylelikle, teknik olarak üçüncü boyutun oluşabilmesi için gereken görüntü, bilgisayar tarafından dijital olarak yaratılıyor. ABD'de 600 dolara satılan ChequeMate's C-3D'nin gözlüklerinin herbirinin fiyatı ise 49 dolar.

Bilgisayarlı cep telefonu

Hollandalı Philips firmasının geliştirdiği yeni cihaz, Philips marka cep telefonlarınızı bir cep bilgisayarı haline getiriyor. Cihazı Philips GSM telefonunuzun arkasına yerleştirdiğinizde bir cep bilgisayarı ile yapabileceğiniz herşeyi yapma imkanına kavuşuyorsunuz.

Hız tutkunlarına radar dedektörü

ABD'de satışa çıkan Phantom adlı dedektör, ‘‘Görünmezseniz, yakalanmazsınız’’ sloganıyla satılıyor. Aracınızın ön camına yakın biryere yerleştirilen bu küçük kutunun özelliği sizi izleyen radarları ve lazer dedektörleri tespit

edip bunları etkisiz hale getirmek. Cihaz, arabanızın 4 mil uzağındaki tüm radar dedektörlerini tespit edebiliyor. ABD'de 299 dolara satılan Phantom Detector size, aracınızı izleyen polis otosunun teknik ekipmanı ve modeli hakkında da bilgi verebiliyor.

Cepteki meteoroloji

The Oregon Scientific All Hazards firmasının ürettiği bu küçük telsiz sizi havaların kötü süprizlerinden koruyabilecek harika bir cihaz. ABD'de bulunan Weather Alert Radio istasyonu ile sürekli haberleşerek hava tahminleriyle ilgili verileri depolayan cihaz beklenmedik hava değişikliklerinde sesli olarak kullanıcısını uyarabiliyor. Cihazın ABD'deki satış fiyatı 70 dolar.

Kaybolmayın

Autback ES adlı bu cihaz elektronik bir pusula. Global Position System (GPS) adı verilen teknoloji sayesinde uydularla haberleşerek koordinat alan bu küçük bilgisayar size sürekli olarak bulunduğunuz yeri hatırlatıyor. 130 dolara satılan cihaz, pille 200 saat kesintisiz çalışabiliyor.

Bir Internet TV de SABA'dan

Televizyon firmaları birbiri ardına Internet TV ürünlerini piyasaya sürüyor. SABA da Türkiye'de Internet Bağlantı Seti adıyla bir Internet TV paketini piyasaya sürdü. PS/2 tibi bir klavye ve mouse da bağlanabilen sistem 33.6 Kbs hızında bir modem ile özel bir Internet Servis Sağlayıcısı'na bağlanıyor. Sistem ile televizyon ekranında web siteleri arasında sörf yapma ve elektronik posta alıp-gönderme imkanınız bulunuyor.

Ödüllü Libretto

Toshiba Libretto 50CT modeli, Time Digital'ın elektronik dalında Yılın Ürünü ödülünü aldı. 840 gram ağırlığında olmasına rağmen bir kişisel bilgisayarda bulunan tüm özelliklere sahip olan Libretto 50CT'nin Türkiye'deki fiyatı 2 bin dolar civarlarında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!