Monitör

Güncelleme Tarihi:

Monitör
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1997 00:00

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

Bilgisayarla doğum kontrolü

Kartal Devlet Hastanesi hekimleri ile Yıldız Bilgisayar tarafından geliştirilen yeni bir yazılım doğum kontrolünde teknolojik bir alternatif sunuyor. ‘‘Aile Planlaması’’ adlı program, hergün kullanıcı çiftin çocuk sahibi olma ihtimalini yüzdesel olarak veriyor. Program ayrıca, yine günlük olarak doğacak çocuğun cinsiyet ihtimallerini de hesaplıyor.

Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği doktorlarından Op. Dr. Murat Api'nin danışmanlığında hazırlanan program, cinsel hayatı düzenlediği gibi istenmeyen gebelikleri de yüzde 85'e varan bir oran ile önleyebiliyor.

YUMURTA HESABI

Bilgisayar programı çocuğu olmayan aileler için, döllenme ihtimali yüzde 98'e çıkan yumurta çatlama gününü hesaplayabiliyor.

Evinde bilgisayarı olan herkesin kolayca kullanabileceği yazılım, bilgisayara yüklendikten sonra herhangi bir komut istemeden otomatik olarak kullanıcının cinsel hayatındaki ihtimalleri belirliyor.

Kısa sürede 1700 adet satış yapıldığını kaydeden Yıldız Bilgisayar yetkilileri, programın bilgisayardan bağımsız ve cepte taşınabilecek boyutlardaki bir cihazda kullanılabilmesi için çalıştıklarını belirtiyorlar. Aile Planlaması programı, şirketin Internet'teki http://www.yildizbilgisayar.com adresinden de satın alınabiliyor.

Klavye başında dünya turu

Logomotif Multimedya tarafından piyasaya sürülen Genç Gezginin Dünya Turu adlı CD-ROM, 7-15 yaş arasındaki çocukların eğitiminde önemli bir boşluğu dolduruyor. 49 dolara satılan ürün, çocuğunuza bilgisayar başında bir dünya turu sunuyor. Program ülkelerin tarihleri, coğrafyaları ve sosyal bilgileri konusundaki bilgileri eğlenceli bir sistem ile veriyor.

Telefon çalınca duştan çıkmayın

Banyo yaparken çalan telefon sinir bozucudur. Çünkü, telefona bakmanız için duşun altından çıkmak gibi bir zorunluluğunuz var. Oysa, All Weather adlı bu telefon cihazı sayesinde böyle bir dertten de kurtuluyorsunuz. 99 dolara satılan bu telsiz telefon sudan hiçbir şekilde etkilenmiyor.

Dürbünden naklen yayın

Amerikan Thermo Trex adlı firmanın geliştirdiği bu laserli dürbün, savaş teknolojisinde son yılların en önemli buluşlarından biri olarak gösteriliyor. Dürbünün özelliği, diğer bir dürbün ile bilgi alışverişi yapabilmesi. Dürbünü kullanan asker aynı dürbünü

taşıyan bir diğer askere ses ve yazı gönderebiliyor. Ancak, cihazın asıl çarpıcı özelliği, gönderilebilenler arasında görüntünün de olması. Böylelikle bir asker, diğer bir askerin gördüğünü kendi dürbününden izleyebiliyor.

3 boyutlu tarama

Görüntülerin bilgisayar ortamına aktarılmasında kullanılan teknolojilere bir yenisi daha eklendi. MetaCreations firmasının ürettiği 3-D Photo Scanner adlı sistem, lazer teknolojisini kullanarak herhangi bir objenin üç boyutlu görüntüsünü bilgisayarınıza aktarabiliyor. 1998 yılının ilk aylarında piyasaya çıkması beklenen sistemin ABD'de 6-7 bin dolar civarında bir fiyatla satılacağı tahmin ediliyor.

Evdeki meteoroloji

Özellikle Türkiye gibi meteorolojik tahminlerin tutarsız olduğu bir ülkede yaşıyorsanız, bu cihaz kendi başınızın çaresine bakmanız için ideal bir çözüm. ABD'de ünlü elektronik mağazalar zinciri RadioShack'ın geliştirdiği ve 300 dolara sattığı AccuWeather adlı cihaz sayesinde sıcaklık, rüzgar, yağış ve basınç gibi pek çok meteorolojik ölçümü yapabiliyorsunuz. Evinizin dışına yerleştirilen özel bir parçası sayesinde meteorolojik verileri toplayan sistem elektronik olarak bu ölçümleri sizin için yaptıktan sonra, günlük ve haftalık olarak oldukça tutarlı hava tahminlerinde bulunuyor.

National Geographic CD-ROM'da

1988 yılından beri yayınlanan National Geographic dergisinin eksiksiz tüm sayıları CD-ROM'da. ABD'de 119 dolara (23 milyon lira), Türkiye'de ise 69 milyon 550 bin liradan satışa sunulan bu dijital arşiv, 30 CD'lik bir set. Bu sette zengin görsel malzemeleri ile en önemli başvuru kaynaklarından biri olan National Geographic'in bugüne kadar yayınlanan 1.296 sayısı, 155 bin 520 fotoğraf, harita, diyagram ve illüstrasyon, 7 bin 500 makale hatta dergide bugüne kadar yayınlanmış tüm reklamlar bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!