Monitör

Güncelleme Tarihi:

Monitör
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1997 00:00

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

TV'de dijital çağ başlıyor

Televizyon yayıncılığında renkli televizyondan sonra en büyük değişim 1998 yılında yaşanacak. Başta ABD olmak üzere teknoloji üreticisi ülkeler ‘‘dijital TV’’ olarak adlandırılan yeni bir yayıncılık sisteminin altyapısını ve ürünlerini yeni yıldan itibaren kullanıma sunuyor. ABD'de 1998 sonunda her yedi aileden birinin dijital TV yayıncılığından yararlanabileceği tahmini yapılıyor. Televizyon izleyicilerine görülmemiş bir program seçme olanağı sağlayacak olan dijital TV yayıncılığı sayesinde, bir TV kanalı aynı anda farklı izleyici gruplarına yönelik programlar sunabilecek ya da bir programı aynı anda birkaç dilden yayınlayabilecek.

BİLGİSAYAR GİBİ TV

Dijital yayıncılık, evlerimizdeki televizyonların niteliklerinde de önemli değişiklikler getirecek. Televizyonlar, gelen yayını aktarmaktan öte, kendine ulaşan bilgiyi işleyen cihazlar olacak. Bunun sonucunda, dijital teknoloji ile birlikte bilgisayarlaşacak olan TV cihazları, televizyon izleme dışında da Internet gibi pek çok yeni işlev kazanacak.

2 BİN DOLAR

Televizyonlarda kullanılacak işlemcilerin seri üretime geçişi ile birlikte fiyatlarda kısa sürede önemli düşüşler beklenen dijital televizyonların ABD'deki fiyatları 2 bin dolar düzeylerinde olacak. Kullanımın yaygınlaşması ile birlikte bu rakamın bin doların altına inebileceği belirtiliyor.

Ericsson 007

12 Aralık'ta vizyona girecek James Bond'un son filmi ‘‘Tomorrow Never Dies’’ın (Yarın Asla Ölmez) sponsorlarından Ericsson, süper cep telefonuyla müthiş bir reklam yakalıyor. Ünlü ajan, uzaktan kumanda gibi kullandığı ‘‘concept’’ cep telefonuyla sadece sevgilisine ulaşmakla kalmıyor, kilitleri havaya uçuruyor, kapıları açıyor, köşelerin ötesini görebiliyor, hatta otomobilini kullanıyor. Yüzyılın sonunda 500 milyar kişinin cep telefonundan yararlanacağı tahminleri yapan İsveç şirketi, yeni modelleriyle 21'nci asırda da bir numara olmayı hedefliyor.

Internet cepte

Bu sıradan görünüşlü cep telefonu hacminden beklenmeyecek kadar yetenekli. Mitsubishi firmasının geliştirdiği Mobileaccess 120 adlı cihaz bir cep telefonun özelliklerine, Internet kullanımını da ekliyor. ABD'de 400 dolara satılan telefon ile Internet'e bağlanmak, elektronik posta alıp göndermek mümkün. Firma yakın gelecekte, telefonun Internet üzerinden ses aktarımı için de kullanılabileceğini söylüyor.

Fransa'98 için klavye başına

ELECTRONIC Arts, temsilcisi Aral İthalat kanalıyla en son oyunlarını Türkiye'de de piyasaya sürdü. NBA Live 98, Test Drive 4 gibi oyunlar arasında futbol meraklılarının sabırsızlıkla beklediği FIFA Road to World Cup 98 de bulunuyor. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 172 ülke arasından seçim yapılabilen oyunda 16 adet gerçeğine uygun stadyum bulunuyor. 172 ülkenin 193 yerel takımının son kadrolarına göre dizayn edilen oyun, sayısız futbol tekniğini kullanma fırsatı veriyor.

Renkli faks

INFOLMAGING Technologies şirketinin geçtiğimiz günlerde piyasaya sürdüğü Chroma Fax adlı bilgisayar programı, bilgisayar ortamından gönderdiğiniz faksları renklendiriyor. Program, ABD'de 49 dolara satılıyor.

PC teybi

DİJİTAL teknolojisi ile birlikte, ses kaydını manyetik ortamlardan bilgisayar çiplerine veya hafıza kartlarına taşıyan ürünlere bir yenisi daha eklendi. Voice it adlı bu cihazın bilinen dijital kayıt cihazlarından küçük bir farkı var. 50 dakikalık kayıt yapabilen cihaz, kaydettiği bilgileri dirak olarak bilgisayarınıza aktarabiliyor. Böylece, bilgisayar ortamında işlenebilen ses verileri ile pek çok şey yapmak mümkün. Örneğin, arkadaşınıza göndereceğiniz elektronik postanıza kendi ses kaydınızı veya yeni çıkan bir müzik parçasını iliştirme şansına sahip olabiliyorsunuz.

İkisi birlikte

CANON'un Optura modeli hem bir dijital fotoğraf makinası hem de dijital video kamerası özelliklerini birlikte sunuyor. Saniyede 30 kare fotoğraf çekebilen ilk dijital fotoğraf makinası motorunu da kullanan cihaz, görüntüyü 14 defa büyütebilen 35 mm'lik bir objektif kullanıyor. Görüntüleri stereo olarak kayıt etme şansı da veren Canon Optura, hafıza kartının yanısıra direk bilgisayar bağlantısı ile de dijital çekimleri bilgisayar ortamına aktarabiliyor.

Söyle, yazsın

BİRKAÇ yıl öncesine kadar bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz pek çok ürünü hayata geçiren bilgisayar teknolojisi sınır tanımıyor. Alpha adlı bir yazılım firmasının geliştirdiği Voice Commands adlı bilgisayar programı, bilgisayarda yazan insanların hayatını değiştirecek. Çünkü Microsoft Word için tasarlanan program, kullanıcının ağızından çıkan her kelimeyi yazıya çevirebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!