Monitör

Güncelleme Tarihi:

Monitör
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2001 00:00


Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

CeBIT'ten dünyaya İstanbul daveti

Dün biten en büyük bilgi teknolojileri fuarı CeBIT 2001, dünya teknoloji kamuoyunu eylülde İstanbul'a davet etti. 26 salonda, 8 bini aşkın firmanın katıldığı ve 900 bin kişinin ziyaret ettiği Hannover'deki CeBIT 2001'in düzenleyicisi Deutsche Messe AG, 4-9 Eylül 2001 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek olan Bilişim 2001 A CeBIT Event için özel duyurular yaptı. Bilişim 2001 için bir de basın bülteni hazırlayan Deutsche Messe, Bilişim'i ‘‘Eurasia bölgesinin en büyük uluslararası bilgi teknolojisi fuarı’’ olarak nitelendirdi.

Bilişim 2001'e aralarında 10 pazar liderinin de bulunduğu yaklaşık bin şirketin katılacağını belirten Deutsche Messe, Türkiye için şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Türkiye, stratejik coğrafi konumu ile girişimcilere Orta Asya gibi büyük pazarlara giriş imkanı sağlıyor. Pek çok uluslararası kuruluş da Türkiye'yi özellikle Karadeniz bölgesindeki faaliyetleri için üs olarak tercih etmiş durumda. Bu bölgelere girmek isteyen uluslararası bilgi teknolojisi kuruluşları için Bilişim 2001 Fuarı, mutlaka değerlendirilmesi gereken bir fırsat.’’

TARİHİ REKOR

Bu arada, bugün sona eren CeBIT 2001, 31 yıllık tarihinde fuarın en fazla katılımcı ve ziyaretçiye hizmet vermesi ile rekor kırdı. 61 ülkeden toplam 8 bin 106 firmanın katıldığı fuar 431 bin 611 metrekarelik kapalı alana kurulu 26 dev salonda gerçekleştirildi. Geçen yıl 782 bin 10 kişinin ziyaret ettiği fuarı, bu yıl 900 bini aşkın kişi gezecek. Bu rakamlarla, CeBIT sadece bilgi teknolojilerinde değil dünyanın en büyük fuar organizasyonu haline geldi.

1999 ve 2000 yıllarında ‘‘dijital kıyamet’’ olarak da bilinen 2000 yılı sorunu nedeniyle oldukça sönük geçen CeBIT, 2001'de iki yılın acısını çıkardı. Bilgi teknolojisinin hemen hemen her alanında yeni bir ürün veya teknolojinin duyurusu yapıldı. Bunlar arasında henüz şebekesi olmasa da GPRS uyumlu mobil telefonlar ile Bluetooth teknolojisi ürünleri ön plandaydı. Geçtiğimiz yıla kadar sadece Ericsson'un cep telefonu kulaklığı olarak geliştirdiği Bluetooth çipli donanımlara bu yol yüzlercesi daha katıldı. Halen sadece 10 metrelik bir alanda etkili olan Bluetooth teknolojisinin etki alanını 100 metreye çıkarmaya yönelik çalışmalar sürüyor.

AVUÇİÇİ TEKNOLOJİSİ

Fuarda ağırlığı hissedilen ürünler arasında PDA olarak adlandırılan avuçiçi bilgisayarlar da bulunuyordu. Hemen hemen her bilgisayar ve cep telefonu üreticisi ürün yelpazesine bir PDA katmayı ihmal etmemiş. Bu arada donanım ve yazılım üreticileri de PDA'lara yönelik harıl harıl çalışmışlar. Böylece satın alacağınız küçük bir donanım ile avuçiçi bilgisayarınızı dijital bir kameraya, tarayıcıya, cep telefonuna, GPS adı verilen uydu pozisyon sistemine hatta televizyon uzaktan kumandası haline getirmeniz mümkün.

Kameralı Palm

Avuçiçi bilgisayar ürünlerinin en güçlü markası olarak kabul edilen Palm, CeBIT'te kablosuz iletişim imkanı da sağlayan Palm m505'in yanısıra Kodak tarafından geliştirilen özel dijital kamerayı da tanıttı. Kodak'ın bu ürünü Palm'in giriş seviyesi ürünü olan m100 ve sonrasındaki tüm ürünlerle çalışabiliyor.

Cepli avuçiçi

Avuçiçi bilgisayar sektöründe hızla büyüyen Visor, CeBIT 2001'de VisorPhone adlı ürününü tanıttı. VisorPhone sayesinde, avuçiçi bilgisayar yetenekli bir cep telefonu haline geliyor. VisorPhone'nun bu yılın ikinci yarısında piyasaya çıkması bekleniyor.

Akıllı saat

IBM firması, CeBIT 2001'de elektronik posta özelliğine sahip akıllı bir kol saatinin tanıtımını yaptı. Üzerinde sıvı kristal renkli bir ekran olan bu kol saati sayesinde, elektronik postalarınızı dünyanın her yerinden okumak mümkün hele gelecek. Ürünün piyasaya ne zaman çıkacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Cepte PC ve klavye

Bundan 10 yıl öncesine kadar bir bilgisayarın klavyesi ile gömlek cebine girebileceğini düşünmek zordu. CeBIT 2001'i ziyaret edenler bunun gerçekliğine tanık oldular. Olivetti firmasının geliştirdiği XSmall adlı bu bilgisayar bir kredi kartı büyüklüğünde. Bilgisayarın bir de katlandığında kredi kartı boyutlarına gelebilen özel bir klavyesi bulunuyor. Pek çok Microsoft uygulaması ile uyumlu olan bu ürün sayesinde, bilgisayarınızda yaptığınız şeylerin önemli bölümünü yapmanız mümkün.

Kartvizit kamera

SMAL Camera Technologies tarafından piyasaya sürülen bu dijital fotoğraf kamerası, bir kartvizit büyüklüğünde. Üzerinde bir MultiMedia kart bulunan kamera 40 adet fotoğraf çekebiliyor. Ürünün satış fiyatı 129 dolar.

<>

İsveçli teknoloji devi Ericsson, tanıttığı yeni ürünlerle CeBIT 2001'de en fazla ilgi çeken firmalar arasındaydı. Ericsson fuarda yeni teknolojilerini, en son teknolojiye sahip cep telefonlarını ve uygulamaları, ağ altyapı çözümleri ve profesyonel hizmetlerini tanıttı.

Ericsson'un Hannover’deki CEBIT 2001'de en ilgi çeken ürünlerinden biri de CommuniCam adlı cep telefonu kamerası oldu. Ericsson telefonlara takılan bu küçük dijital kamera sayesinde çektiğiniz fotoğrafı, cep telefonunuzla istediğiniz elektronik posta adresine göndermeniz artık mümkün.

Ericsson'un Hannover'de tanıttığı dünyanın ilk kablosuz internet radyosu da kullanıcılara PC olmaksızın binlerce internet radyo kanalına erişme imkanı sunuyor. İnternet Radyo, Ericsson'un MTV işbirliği ile geliştirdiği bir uygulama.

Ericsson fuarda, GPRS uyumlu T68, T39 ile T29'un yanısıra R520m adlı modelini de tanıttı. GPRS uyumlu olan R520m HSCDS adı verilen yüksek hızlı data transferi imkanı da sunuyor. Ürünün en önemli özelliği ise Bluetooth teknolojisini destekliyor olması. Ericsson, daha önce piyasaya çıkardığı cep telefonu kulaklığı ile dünyada Bluetooth ürünü çıkaran ilk şirket ünvanına da sahip bulunuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!