Miras: Vergide sorumluluğu siyasetçiyle bölüşmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Miras: Vergide sorumluluğu siyasetçiyle bölüşmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de işçi ve memurların kaynağından vergilendirildiğini, tüccardan ve sanayiciden ise vergi alınmadığını hatırlan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Fuat Miras, ‘‘Artık mesuliyeti siyasetçilerle birlikte almalıyız' dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, Türkiye'de işçi ve memurların kaynağından vergilendirildiğini, tüccardan ve sanayiciden ise vergi alınmadığını hatırlatarak, ‘‘Artık mesuliyeti siyasetçilerle birlikte almalıyız' dedi. Fuat Miras, Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı sonunda vergi sistemi, AB ile ilişkiler ve enflasyonla ilgili bir değerlendirme yaptı. Vergi yasası çıkmadığı takdirde Türkiye'nin enflasyon sıkıntısını aşamayacağını, yeni vergi reformunun bir çok yararı olduğunu belirten Miras, ‘‘Vergi tasarısı, vergi veren kesimin yükünü nisbeten azaltıyor' dedi. Miras, Türkiye'nin enflasyon konusunda iyi kararlar aldığını belirterek, kararlar uygulanırsa 3 yıl sonra enflasyonun yüzde 3'e inebileceğini inandıklarını belirtti.

Etkin ve denetimi kuvvetli bir vergi düzeni getirilmesi gerektiğini vurgulayan Miras, ‘‘Vergi daireleri iyi elemanlarla takviye edilmeli. Bütün vergi daireleri on-line sistemine geçmeli’’ diye konuştu. Miras şöyle devam etti: ‘‘Biz vergi gelirleri artırılırken, verginin tabana yayılmasını istiyoruz. Türkiye'de vergi tabana yayılmadığı sürece vergi gelirleri artırılamaz. Memur ve işçi şikayet edemiyor, etse bile sönük kalıyor. Onları kaynağından vergilendiriyorsunuz, tüccardan ve sanayiciden vergi alamıyorsunuz. Artık mesuliyeti siyasetçilerle birlikte almalıyız.’’

Biz de zem zem suyuyla yıkanmadık

Fuat Miras, AB'nin Türkiye'ye büyük haksızlık yaptığını, bu haksızlıkların kabul edilemeyeceğini belirterek, ‘‘Ama kabahatleri başkasının üstüne yıkıp da kendimizi zemzem suyuyla yıkanmış gibi gösteremeyiz. Türkiye AB için gerekli altyapıları hazırlayamamıştır, yetişmiş eleman oluşturamamış ve bir lobi oluşturamamıştır' dedi. Miras, ‘Devlet, İktisadi Kalkınma Vakfı'nın bütçesini finanse edememiştir. Bizden de finansmanını esirgiyor' diye konuştu. Esnafa zamanında verilen kredilerin, bir takım tüccarı esnafa doğru kayma eğilimine soktuğunu, ancak şartların değiştiğini kaydeden Miras, KOBİ'lere verilen kredilerinden 5 trilyondan başladığını, şimdi 23.8 trilyon liraya ulaştığını bildirdi. Hedefin KOBİ kredilerinin 100 trilyon liraya çıkması oldugunu, esnafa verilen kredilerin ise 120 trilyon liraya denk geldiğini belirten Miras, 'Büyük fark var, elinizi vicdanınıza koyun ve tenkit yapın' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!