Milli Piyango tekliflerine erteleme

Güncelleme Tarihi:

Milli Piyango tekliflerine erteleme
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2008 11:44

Milli Piyango’nun Ekim ayının ortasında başlayacak olan ihale sürecinde, yabancı şirketlerin ilgi göstermesi beklendiği için teklifler Noel Bayramı geçtikten sonra, yılbaşı ertesinde alınacak.

Hasılatın yüzde 17’sinin 10 yıl süreyle özel sektöre devri öngörülen ihalede, şirketler mevcut tutar ile 2.5 milyar YTL’lik hasılat için yarışacaklar. 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Milli Piyango özelleştirmesinin başlaması için son aşamaya geldi. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı, özelleştirme sonrası çekilişlere düzenleme getiren yönetmelik hazırlıkları tamamlandı. Başbakanlığa henüz gönderilmemiş olan yönetmeliğin bayramdan sonra Resmi Gazete’de yayımlanacağı bildirildi.

Yönetmelikte özelleştirmenin ardından, işletme hakkının devredileceği şirketin çalışma esasları belirlenecek. Yeni çekilişler düzenleyebilecek olan alıcı şirketin, toplum sağlığı etkileyecek çekilişlerine izin verilmemesi ve hasılat konusunda usulsüzlük yolunun kapatılması için önlemler alınacak.

TEKLİFLER YILBAŞINDAN SONRA

Ekim ortasında çıkılacak ihale için teklif süresi ise yabancı yatırımcıların durumu düşünülerek uzun tutulacak. Dünyada çekiliş deneyimi olan şirketlerin ilgi göstermesi beklenen ihalede, teklifler Noel bayramından sonraya bırakılacak. Noel tatilinde olacak yabancılar için teklifler yılbaşından sonra alınacak.

Milli Piyango’da özel sektöre devir süresi 10 yıl olacak. Özelleştirme, bir imtiyaz sözleşmesi niteliği taşıyacak. Piyango hasılatının yüzde 80’i ikramiye ve vergi olarak dağıtılıyor. Bu nedenle hasılatın yüzde 20’si işleticide kaldığı ve bunun yüzde 3’ü de Milli Piyango İdaresi’ne aktarılacağı için özelleştirme ihalesinde yüzde 17’lik bölüm yeni işleticiye aktarılacak. Bunun karşılığında sabit bir bedel alınacak. İhalede bu bedel üzerinden yarışma yapılacak.

2,5 MİLYAR YTL’LİK YARIŞ

Böylece toplam şans oyunları hasılatının KDV hariç yüzde 17’si işleticiye terkedilecek. Bunun içerisinde işletme ve yatırım masrafları, cari giderler olacak. İhaleye katılanlar bu kendi hesaplarıyla belirledikleri bu harcama kalemlerini yüzde 17’lik hasılattan düşerek teklif verecekler.

Milli Piyango’nun 2007 yılı hasılatı yaklaşık 1,5 milyar YTL olmuştu. Bunun yüzde 17’si 255 milyon YTL’ye karşılık geliyor. 2007 hasılatına dayanarak 10 yıllık devir sürecinde 2,5 milyar YTL’lik hasılat için şirketler yarışacak. Mevcut durumda dahi yıllık yüzde 10 civarında artış olduğu düşünüldüğünde yarışa esas tutar çok daha yüksek olacak.

MALİ GÜÇ ÖN YETERLİLİK KRİTERİ OLACAK

İhalede bazı ön yeterlilik kriterleri aranacak. Mali gücü olmayan Milli Piyango’ya talip olamayacak. Mali güç kadar belirleyici olmamakla birlikte teknik yeterlilik de aranacak. Türkiye’de özel sektör deneyimi olmadığı için teknik yeterlilikte taahhüt esas alınacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!