Milli geliri 10 bin dolar olan ülkede darbe başarılmaz

Güncelleme Tarihi:

Milli geliri 10 bin dolar olan ülkede darbe başarılmaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 20:35

ESKİ Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ali Babacan, Merkez Bankası’nın Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından yaşanan süreci iyi idare ettiğini belirterek, "Bundan sonraki dönemde Merkez Bankası’nın yapacakları, piyasanın gereği neyse o olmalı" dedi.

Haberin Devamı

Babacan, Bloomberg HT canlı yayınında gündemdeki konuları değerlendirdi. Darbe girişimi gecesi yaşananlar ve sonrasındaki gelişmelerin Türkiye’de demokrasi şuurunun ne kadar yükseldiğini de gösterdiğini anlatan Babacan, “Artık bu halk, gerektiğinde kendi demokrasisine sahip çıkabilecek bir bilince ulaşmış durumda. Zaten dünyada milli geliri 9-10 bin dolara ulaşıp da darbelerin başarılı olduğu ülke örneği pek yok” dedi.   

TÜRKİYE’YE GETİRMELİ

FETÖ'nün yurtdışında oluşturduğu kuvvetli lobi yapıları sayesinde siyaset, medya, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası üzerinde etkili olabildiğine dikkati çeken Babacan, "Dolayısıyla Türkiye'de olup biteni ilk ağızdan ciddi bir dezenformasyon kampanyasıyla da insanlara ilk haftalarda anlattılar, özel bir çaba gösterdiler. O da biraz etkili oldu. Biz ne yapmalıyız? Mümkün olduğunca çok insanı Türkiye'ye getirmek lazım. Değerlendirme yapılacaksa burada, yerinde yapılmalı” diye konuştu. Babacan, bankacılık sektöründeki kredi ve mevduat oranları ile ilgili artışın bertaraf edilmesi için neler yapılması gerektiğinin sorulması üzerine, bu açıdan tasarrufların artmasının önemli olduğunu söyledi. Bankalardaki mevduatın kredi hacmine yetmediğini, bu yüzden bankaların yurtdışından borç aldıklarının altını çizen Babacan, iç tasarruf oranının yükselmesinin özel sektörün dış borcunu da azaltacağını kaydetti.

Haberin Devamı

KRİZDE YIPRANDILAR

Kredi derecelendirme kuruluşlarının darbe girişimi sonrasındaki Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine Babacan, söz konusu kuruluşların itibarı ve güvenirliklerinin 2008-2009 krizinde önemli ölçüde yıprandığını söyledi.  Hala bazı fonların yatırım yapacakları zaman yatırım yapacakları varlıkların kredi notunu dikkate aldıklarına dikkati çeken Babacan, “Bu not, hiç önemsiz değil. Düşmemesi için kuşkusuz bir çaba gerekir” diye konuştu. Babacan, not düşüşünün bir bedeli olmasına karşın ülke açısından her şeyin sonu anlamına gelmediğini kaydetti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!