Milli beyinli F-16

Güncelleme Tarihi:

Milli beyinli F-16
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2013 00:00

F-16’LARIN beyni millileşiyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, F-16’ların en kritik parçası olan elektronik harp sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesi ve üretilmesi için TÜBİTAK’ın destek vereceğini belirterek, “Uçak başına yaklaşık maliyeti birkaç milyon dolar olan bir sistemi yerli olarak üreteceğiz” dedi. Savunma alanında önemli projelere imza atan TÜBİTAK, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) vurucu gücünü artırıyor.

Haberin Devamı

5 ÜLKEDE ÜRETİLİYOR

Türkiye’de ilk kez geliştirilen seyir füzesi SOM, beton delici bomba NEB, akıllı bomba olarak bilinen HGK, lazer güdümlü füzelerin dedektörü, füze ve güdüm kitlerinde kullanılan ısıl piller TSK’nın kullanımına sunuldu. TÜBİTAK, F-16 savaş uçaklarında kullanılan ve dünyada sadece 5 ülkenin üretebildiği elektronik harp sistemini milli olarak geliştirecek yüksek bütçeli projeleri de destekleyecek. Bakan Ergün, F-16’ları hava savunma unsurlarına karşı koruyacak sistemin radar algılayıcı ve karıştırıcı özelliklere de sahip olacağını açıkladı. F-16 uçaklarının yurtdışında tasarlanan ve üretimi Türkiye’de yapılan elektronik harp sistemlerinin artık güncelliğini yitirmeye başladığını açıklayan Bakan Ergün, MSB ve TÜBİTAK’ın öncülüğünde konunun uzmanlarının katkısıyla en son teknolojiler kullanılarak milli olarak geliştirilecek ve uzun yıllar kullanılabilecek sistemin çerçevesinin çizildiğini kaydetti. Bu kapsamda TÜBİTAK’ın çağrıya çıktığını anlatan Bakan Ergün, destek miktarının projelerin büyüklüğüne göre belirleneceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Milli savaş uçağı için önemli adım

Bİlİm, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün elektronik harp sisteminin dünyada temel olarak sadece 5 ülkede geliştirilebildiğini söyledi.  “Savunma alanında artık ülkemizde de yüksek teknolojiye sahip ürünler geliştiriliyor diyen Ergun şöyle devam etti: “Bu kabiliyetimizi F-16’ların en önemli unsurlarından biri olan elektronik harp sistemlerini geliştirmek için kullanacağız. Bunu başarabilecek güçteyiz. Destek konusunda maddi imkanlarımız geniş. Ar-Ge  ve sistem maliyeti yüksekliği nedeniyle bu sistemi her ülke geliştiremiyor. Ama herkes böyle bir sistemi hava kuvvetlerinde mutlaka görmek istiyor. Bu sistemler, harekat esnasında savaş uçaklarının tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlıyor. Ayrıca bu sistemlerde, tehdit radar bulunduğunda pilotu ikaz eden ve otomatik olarak kendini izleyen radarları yanıltan özellikler bulunuyor. Bir diğer önemli tarafı ise bu sistemleri ithal eden değil ihraç eden bir ülke konumuna yükseleceğiz. Böylesi önemli bir proje ile milli savaş uçağı geliştirme yolunda önemli bir adım daha atmış olacağız.”

Haberin Devamı

Elektronik Harp Podu nedir?

F-16’lara takılıp sökülebilen bir sistem olan elektronik harp podu, harekat esnasında savaş uçaklarının tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlıyor. Tehdit radar bulunduğunda pilotu ikaz eden ve otomatik olarak kendini izleyen radarları yanıltan özellikleri bulunuyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!