Migros, repo zengini

Güncelleme Tarihi:

Migros, repo zengini
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Koç Grubu'na bağlı Migros'un Genel Kurul'una sunulan faaliyet raporu, 4.4 trilyon liralık net kârın önemli bir bölümünün repo gelirlerinden kaynaklandığını ortaya koydu. Migros'ta stok devir hızı 25. Yani, Migros'a giren mal, 25 günde satılıyor.

Migros Türk T.A.Ş., ülkemizde 43 yıllık bir şirket. 1950'li yıllarda İsviçre'nin ünlü Migros'u ile İstanbul Belediyesi tarafından, halka ucuz ihtiyaç maddeleri sağlamak üzere kurulmuş. Bir zamanlar ‘‘tanzim satış’’ işlevi görmüş. Bugün ise artık, uluslararası normlarda bir süpermarketler zinciri.

Şirketin yıllık Olağan Genel Kurulu, hafta içinde Divan Otel'de yapıldı. Genel Kurulu, Yönetim Kurulu Üyesi ve Migros'un eski Genel Müdürü Uğur Çatbaş yönetti.

Şirket Genel Müdürü Bülend Özaydınlı'nın açıklamalarına göre, iki yıldır ‘‘her hafta bir mağaza’’ açılıyor. Bu hedef doğrultusunda, 1997 yılında 52 mağaza açılarak toplam 175 mağaza sayısına ulaşıldı. bu mağazalar M, MM, MMM ve Şok mağazalar olarak sınıflanıyor. Migros'a yılda 125 milyon müşteri geliyor. Çalışan sayısı ise, 4 bin 620. Azerbaycan'da 5 Migros mağazası var. Bunun 4'ü, 1997 yılı içinde açıldı. Gördüğü yoğun ilgi nedeniyle, 1998 yılı içersinde iki mağaza daha açılarak sayı 7'ye çıkacak.

RUSYA'DA ZİNCİR

‘‘Moskova Migros’’ da olağanüstü bir ilgi gördü. Bu nedenle iki ve üçüncü Migros'ların da yatırımı başladı. Rusya'da da Migros zinciri oluşacak. Ayrıca Kazakistan, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan'da da zincirler kurmak için çalışmalar başladı.

Türkiye'de ilk kez internet üzerinden ‘‘sanal market’’ uygulamasını da Migros başlattı. İşlem hacmi şimdilik düşük. Fakat ziyaretçi sayısı çok fazla. Yurt dışından bile ziyaretçisi var.

1997 yılı bilançosuna göre Migros'un ödenmiş sermayesi 945 milyar lira. Yedekleriyle birlikte öz sermayesi 8 trilyon lirayı aşıyor. Gelir Tablosunda satışlarının toplamı 105 trilyon lira. Dönem kârı 5 trilyon 157 milyar lira. Vergi karşılığı olarak 724 milyar liranın ayrılmasından sonra net dönem kârı 4 trilyon 432 milyar lira. Satış üzerinden yüzde 4 vergi sonrası kâr iyi bir rasyo. Dünyada bu tür şirketler, satış üzerinden vergi sonrası yüzde 1 civarında net kâr sağlayabiliyorlar. Migros, repo zengini. Bu kârın büyük bir kısmı, repo gelirlerinden sağlanıyor. Stok devir hızı 25. Yani alınan mal ortalama 25 günde satılıyor. Alınan malların bedelleri ise ortalama 60 günde ödeniyor. Böylece satış hasılatları ustalıkla değerlendirilerek büyük oranda faiz geliri sağlanıyor. 1997 yılında yüzde 29 oranında reel büyüme sağlandı. Eski açılmış mağazalarda reel büyüme yüzde 6. Önümüzdeki yıl için de 50 yeni mağaza açılarak yüzde 30 reel büyüme hedeflenmiş.

SERMAYE ARTIYOR

Genel Kurul'da bir trilyon lira olan kayıtlı sermaye tavanının, 4 trilyon liraya yükseltilmesi için karar alındı. Sermaye artırımının miktarı ve zamanı için ise, yönetim kuruluna yetki verildi. Migros'un bin lira nominal değerli bir hissesi, İMKB'de 220 bin liradan işlem görüyor. Bin liralık bir hisseye, yüzde yüz oranında, bin lira kâr payının 30 Mayıs 1998 tarihinden itibaren dağıtılması önerisi de kabul edildi. Migros Türk T.A.Ş'nin yönetim kuruluna Rahmi Koç, Cengiz Solakoğlu, Nüsret Arsel, Uğur Çatbaş, Nevzat Tüfekçioğlu, Kaya Yazgan, Vural Beyazıt, Hasan Subaşı, Bülend Özaydınlı seçildiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!