Migros, 100 yılı 24 aya indirtti 800 milyon poşet doğada eriyecek

Güncelleme Tarihi:

Migros, 100 yılı 24 aya indirtti 800 milyon poşet doğada eriyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2008 00:00

Mağazalarında yılda 800 milyon poşeti müşterilerine sunan Migros, önümüzdeki günlerde bu konuda ’çevre dostu’ uygulamaya geçecek. Migros Türk, poşetlerini bundan böyle "Oxo-bio-çözünür" teknolojisiyle ürettirecek. Migros Türk Genel Müdürü Özgür Tort, "Normal plastiğin doğada erimesi 100 yıl sürerken, bizim yeni poşetler 24 ayda doğada kaybolabilecek" dedi.

Haberin Devamı

MİGROS, mağazalarında kendiliğinden çözünerek 24 ayda doğaya dönebilen çevre dostu poşetleri kullanmaya başlıyor. Migros Türk, ’Oxo-bio-çözünür’ teknolojisiyle üretilen çevre dostu poşetleri ilk kez Kuruçeşme Macrocenter’da tüketiciyle tanıştıracak. Migros Türk’ün Genel Müdürü Özgür Tort, "Yüzde 100 doğada çözünen poşetlerin Macrocenter’dan sonra çok kısa sürede diğer Migros marketlerinde de yaygınlaşacağını bildirdi.

Yılda 800 milyon poşet

Özgür Tort, "Migros, Tansaş, Şok, 5M, Macrocenter mağazalarımızda bir yılda büyük ve küçük boylarda toplam 800 milyon adet poşet kullanılıyor. Migros alım gücü ile oxo- bio çözünür poşet maliyetini yüzde 3’e kadar çekebildi. Müşterilerin de gönüllü hareketi ile yapılacak poşet tasarrufunun bu ilave maliyeti sıfırlayacağına inanıyoruz" dedi.

100 yıl yerine 2 yıl

Özgür Tort, "Normal bir plastiğin doğada çözünebilmesi en az 100 yıl sürerken ’Oxo- bio-çözünür’ teknolojisiyle üretilen plastikler, üretim aşamasında ilave edilen özel bir katkı maddesi sayesinde, ürününe, cinsine ve dönüşüm yerine göre 24 ay gibi kısa bir sürede yüzde 100 çözünerek doğaya döner" diye konuştu. Tort, sözlerini şöyle sürdürdü: "Açık ve kapalı her ortamda okside olarak çözünebilen oxo-bio-çözünür poşetler, doğada parçalanma sürecini takiben, ekolojik dengeyi bozmadan ve doğaya zararlı herhangi bir kalıntı bırakmaksızın mikroorganizmalarca yenerek karbondioksit ve suya dönüştürülür."

Elimizi taşın altında

Doğada çözünen poşetlerle alışveriş imkanı sağlayarak çevreyi korumayı hedeflediklerini belirten Özgür Tort, şöyle konuştu: "Migros olarak müşterilerimize doğada çözünen poşeti sunarak, çevre ve gelecek kuşaklar için bir ilke imza atıyoruz. Müşterilerimizle el ele veriyoruz, elimizi taşın altına koymaktan çekinmiyoruz. Doğada çözünen poşetler konusunda müşterilerimizin duyarlılığına güveniyoruz. Burada önemli olan, halkımızın zaman içinde daha az poşet kullanımına geçerek çevre adına yapılan yatırımlara hedeflenenden de daha üst seviyede destek vermesidir."

Haberin Devamı

Migros, 100 yılı 24 aya indirtti 800 milyon poşet doğada eriyecek


Çevreci poşet ücretsiz

Poşetleri ücretli yaparak zorlayıcı uygulamalardan çok, müşterilerinin işbirliği ve gönüllülüğünün esas olduğunu düşündüklerini söyleyen Tort, "Migros alım gücünü kullanarak bu poşetleri müşterilerinin hizmetine ücretsiz sunacak. Müşterilerimizin poşet kullanımında tasarruflu davranarak ortak geleceğe yatırım yapacağına ve bu sorumluluğu bizlerle birlikte geleceğe taşıyacağına inanıyoruz" dedi.

Dünyada kabul gördü

DOĞADA çözünen poşetlerin, İngiltere, Fransa, Amerika, İtalya, Yunanistan ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerde kabul gören bir uygulama olduğuna işaret eden Özgür Tort, "Yenilikçi bir üretim teknolojisi ile üretilerek doğada çözünebilen poşetler, Türkiye’de bu alanda yeni bir dönemin başlangıcı ve çevre bilinci yüksek müşterilerimizin de ilgi odağı olacaktır" diye konuştu.

Dünyada yılda 1 trilyon adet poşet

Her yıl dünyada kullanılan poşet sayısının yaklaşık 1 trilyon adet olduğu belirtiliyor.

Sadece 2005 yılında dünyada tüketilen plastik miktarının ise 235 milyar kilogram olduğu tahmin ediliyor.

Gelişmiş ülkeler kadar gelişmekte olan ülkeler de artık plastik poşet kullanımını azaltacak bazı tedbirleri hayata geçirmeye başlıyor.

Üzerinde ’Yüzde 100 doğada çözünür’ yazacak

ÖZGÜR
Tort, "Oxo-bio-çözünür teknolojisiyle üretilen poşetlerin normal üretilen poşetlerden kolayca ayrılabilmesi için çevre dostu poşetlerin üzerinde ’Yüzde 100 Doğada Çözünür’ yazıyor" uyarısını yaptı. Tort, doğada çözünen poşet uygulamasının yanı sıra zamanla çok kullanımlı poşet uygulamasını da gündeme almayı planladıklarını söyledi.

İki aşamalı çözünüyor

MİGROS’
tan yapılan açıklamaya göre, ’Oxo-bio-çözünür’ plastiklerin doğada çözünmesi iki aşamada gerçekleşiyor.

BİRİNCİ AŞAMA: Oksijen ile çözünme, poşetin raf ömrü dolduğunda oksijen plastiğin zincir yapısını bozmaya başlıyor. Isı, ışık, nem ve rüzgár gibi etkenlerle bu süreç hızlanıyor. Minik parçalara ayrılıyor ve plastik, mikroorganizmalar için besin haline geliyor.

İKİNCİ AŞAMA: Biyolojik çözünme gerçekleşiyor. Besin özelliği kazanan plastik yapı, topraktaki bakteri ve mikroorganizmalar tarafından yenilerek yok ediliyor. Böylece, 24 ay gibi kısa bir sürede yüzde 100 çözünerek doğaya dönüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!