Microsoft'un yeni işletim sistemi uyumsuz çıktı

Güncelleme Tarihi:

Microsoftun yeni işletim sistemi uyumsuz çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2001 00:00


Haberin Devamı

Microsoft'un bu yıl sonunda piyasayaçıkarmayı planladığı yeni işletim sistemi ‘‘XP’’nin, aralarında yine kendi üretimi olan Word de olmak üzere pek çok yaygın programla uyuşmadığı bildirildi.

XP adlı işletim sistemi halen 500 binin üzerinde denek tarafından test ediliyor. Deneklerden elde edilen bilgilere göre XP, özellikle DOS esaslı yazılımlarla uyuşmuyor. Bu durum kullanıcı açısından, daha önce Windows 95, 98 ya da ME sürümleriyle çalışan çok sayıda bilgisayar çevre birimi, bilgisayara XP sistemi yüklendikten sonra çalışmaması şeklinde ortaya çıkıyor. Kullanıcılar, sorun çıkaran cihazların başında dijital kameralar ile scanner'ların geldiğini belirttiler. Bu cihazların bilgisayarla iletişimini sağlayan ve sürücülerin DOS esaslı olması yüzünden XP ile uyuşmadığı ve cihazların XP platformunda çalışmadığı belirtildi. Microsoft, benzeri bir durumla DOS esaslı olmayan Windows-2000 işletim sistemini piyasaya sürdüğünde de karşılaşmıştı. Dijital kamera ve tarayıcı gibi bazı cihazların bu sistemle de çalışmadığı biliniyor. Uzmanlar, sürücüleri DOS esaslı olan ne kadar cihaz bulunduğunu saptamanın çok zor olduğunu belirttiler.

XP platformunda sorun çıkaran diğer yazılımlar arasında, çok yaygın biçimde kullanılan Adobe Photoshop ya da Microsoft'un kendi ürünü olan ‘‘Word-2000’’ programının da bulunduğu bildirildi.

Öte yandan Microsoft'un XP sistemiyle getirmeyi planladığı ‘‘sertifikasyon’’ yönteminin de kullanıcı açısından kullanımı zor ve pahalı olduğu belirtiliyor. ‘‘Sertifikasyon’’ sistemi, XP programının belli bir süre ya da belli sayıda bilgisayardan fazlasında kullanılmasına engel oluyor. Halen dünyadaki bilgisayarların yüzde 44'ünün Windows-98, yüzde 33'ünün Windows-95, yüzde 22'sinin Windows-NT veya Windows-2000, yüzde1'inin ise Windows-ME ile çalıştığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!