Microsoft’a büyük darbe

Güncelleme Tarihi:

Microsoft’a büyük darbe
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük şirketi Amerikan bilgisayar yazılım devi Microsoft hakkındaki suçlamaları karara bağlayan yargıç Thomas Penfield Jackson, şirketin anti-tekel yasalarını ihlal ettiğini bildirdi.

Yargıç Jackson, Microsoft'un bilgisayar yazılım alanında haksız rekabet uyguladığı, tekel oluşturduğu, rakip şirketlere ve tüketiciye zarar verdiği yolundaki görüşe destek verdi. Jackson, geçen yıl sonlarında benzer yönde aldığı ilk kararın ardından şikayetçi konumundaki ABD federal hükümeti ile 19 eyaletin temsilcileri ve Microsoft yetkilileri arasında hakem aracılığıyla başlatılan uzlaşma görüşmeleri sonuçsuz kalkalınca Yargıç Jackson, Microsoft aleyhindeki kararı açıkladı. Microsoft'un, yargıcın kararını temyize götürmesine kesin gözüyle bakılırken, davanın aylarca hatta bir yıldan fazla sürebileceği belirtiliyor. Microsoft hakkındaki en önemli suçlama, dünyadaki bilgisayarların yüzde 90'ınca kullanılan Windows sisteminin işletiminden kaynaklanıyor. Microsoft'un, Windows işleticisi olarak geliştirdiği Explorer'ı yaymak için geliştirdiği rakip işletim sistemi Netscape'i, haksız rekabet yoluyla piyasadan yok etmeye çalıştığı ifade ediliyor.

MICROSOFT HİSSELERİ %15 DÜŞTÜ

Nasdaq birleşik endeksi, Microsoft'un hisse senetlerinin olağanüstü değer kaybetmesi yüzünden tarihin en büyük düşüşlerinden birini yaşadı. Nasdaq yüzde 7 değer kaybetti.

Neler olabilir?

Microsoft, bundan böyle hiçbir işletim sistemini İnternet Explorer'ı koyamayabilir

Microsoft, İnternet Explorer'ı ayrı bir şirket haline getirmeye zorlanabilir.

Microsoft, bugüne kadar ücretsiz dağıttığı İnternet Explorer'ı parayla satmak zorunda bırakılabilir.

Microsoft piyasadaki Windows işletim sistemlerini toplamak zorunda bırakılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!