Metro: Önümüzü açın 100 milyon dolar getirelim

Güncelleme Tarihi:

Metro: Önümüzü açın 100 milyon dolar getirelim
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2002 01:57

Yabancı sermayenin önündeki bürokratik engellere bir yakınma da önemli market zincirlerini bünyesinde toplayan Alman Metro Grubu'ndan geldi. Metro AG'nin Murahhas Azası Karl Josef Baum, ‘‘Türkiye'de 500 milyon dolarlık yatırım yaptık. 100 milyon dolar daha getireceğiz. Ancak, işlemler çok yavaş ilerliyor’’ dedi.

MERKEZİ Almanya'da bulunan dünyanın en büyük market zinciri grubu Metro AG'nin Murahhas Azası Karl Josef Baum, bugüne kadar Türkiye'ye 500 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirterek, ‘‘Daha fazla yatırım yapmak istiyoruz ancak işlemler çok yavaş ilerliyor’’ dedi. Türkiye'deki yatırım olanaklarını arttırmak için Türkiye'yi ziyaret ederek hükümet yetkilileri ve siyasi parti liderleriyle görüşen Baum, Metro'nun Türkiye'ye bu yıl da 100 milyon dolarlık yatırım yapacağını söyledi.

Türkiye'de yeni Metro noktaları inşaa etmek için arazi bulmakta güçlük çektiklerini kaydeden Baum, ‘‘İmar izni almak içinde çok uzun süre bekliyoruz, işlemler bazen 1- 2 yıl sürüyor’’ diye yakındı.

Metro AG'ye bağlı birimlerde ‘‘Metro’’ markası altında Türk malları sattıklarını, ancak Tarım ve Sağlık Bakanlıklarından bu ürünlerin satış için izin alamadıklarını belirten Baum şöyle devam etti: ‘‘Biz Türk mallarını satmaktan kaçınmıyoruz. Türk mallarını kendi markamız altında satmak istiyoruz. Çünkü kendi markamızı taşıyan ürünler bizim garantimizi taşıyor ve müşterilerimiz bizim markamızı taşıyan ürünleri tercih ediyor. Bu ürünlere izin çıkmayınca zorluk yaşıyoruz.’’

Metro AG'nin Türkiye'de ki yatırımlarında en çok zorlandığı konulardan birisinin de nakit yönetimi olduğunu belirten Baum, yüksek enflasyon ortamında ne yapacaklarını şaşırdığını söyledi. Yüksek enflasyon ortamının düşmesinde perakende şirketleri arasında artan rekabetinde önemli olacağını kaydeden Baum, ‘‘Konuştuğum uzmanlar Türkiye'de bu yıl enflasyonun düşeceğini ve bu düşüşün yüzde 10'luk bölümünün artan rekabetten geleceğini söylediler’’ dedi.

Yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye'de yaptıkları işten kár mı yoksa zarar mı ettiklerini anlayamadıklarını söyleyen Baum,‘‘ Şimdiye kadar Türkiye'den bir kuruş kár etmedik, 2004-2005'te kár etmeyi düşünüyoruz’’ diye konuştu.

Türkiye ile 1970 yılından bu yana çalıştıklarını belirten Metro AG'nin Murahhas Azası Baum, Almanya'daki Metro mağazaları için de Türkiye'den geçen yıl 600 milyon dolarlık mal aldıklarını söyledi.

Türkiye'nin Metro için hem yatırım, hem satış, hem de mal alımı yapılan bir ülke olduğunu vurgulayan Baum, ‘‘Türkiye'nin her açıdan daha iyi konumda olması en çok bizi sevindirir’’ dedi.

21 ÜLKEDE SATIŞ

21 ülkede faaliyet gösteren Metro AG'nin geçen yılkı cirosu 49.5 milyar Euro. Metro AG'nin Media Market Satürn, C&C, Praktiker, Real- Extra Market, Kaufhof gibi kuruluşları bulunuyor. 1996 yılında Cash & Carry, Kaufhof Holding AG ve Asko'nun birleşmesiyle kurulan Metro AG Almanya dışındaki yatırımlarını arttırıyor. 2001 yılı sonu itibariyle Metro AG'nin toplam gelirinin yüzde 44.4'ü uluslararası yatırımlardan sağlandı.


Uluslararası arenada kendinizi anlatın


Türkiye'nin uluslararası arenada en çok insan hakları konusunda sorun yaşadığına işaret eden Metro AG Murahhas Azası Karl Josef Baum, ‘‘Kendinizi uluslararası camiaya iyi anlatın’’ dedi. Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi alanında gerçekleştirdiklerini Avrupa'da bir çok kişinin bilmediğini hatırlatan Baum, insan haklarının bir süreç işi olduğunu ve Türkiye'nin insan hakları konusunda sürekli gelişme kaydettiğini söyledi.

Türkiye'de de AB'nin tanıtımı içinde çaba gösterilmesi gerektiğini kaydeden Baum, AB'ye Türkiye'yi, Türkiye'ye AB'yi anlatmanın önemini vurguladı. Almanya ile Türkiye arasında tarihsel ilişkinin yanısıra, turizm ve göç dolayısıyla doğrudan bir ilişki olduğunu belirten Baum, şöyle konuştu: ‘‘Türkler, Almanlar'ı, Almanlar da Türkleri seviyor. Ortalama Alman Türkiye'yi tatil ülkesi olarak görür, sever. Binlerce Alman Türkiye'nin güneyinde ev aldı. Denizi, güneşi ve bu ülkeyi seviyorlar. Dolayısıyla ortalama Alman Türkiye'ye karşı değil. Siz de AB konusunda eğitime önem verirseniz, AB nedir öğretirseniz, iyi olur.’’


Erdoğan, ‘hemen arsa verelim’ dedi


Metro'nun yönetim düzeyinde en etkili iki isminden birisi olan Karl Josef Baum, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Baum-Erdoğan görüşmesine, perakende sektörünün deneyimli isimlerinden AKP kurucusu ve BİM Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyd Zapsu da katıldı. Baum'un ‘‘Türkiye'de mağaza açacak arazi bulamıyoruz, inşaat izni alamıyoruz’’ şikayetleri üzerine Erdoğan, ‘‘Partimizin üyesi olan 17 belediye başkanı var. İsteyin size hemen bu belediyeler size arsa tahsis etsin. İnşaat izni ve çalışma ruhsatı konularında size istediğiniz kolaylığı sunalım’’ dedi.


AB'de Türkiye için lobi yapıyorum


Türkiye'deki yatırımlarını artırmak amacıyla ziyarete gelen Metro AG'nin Murahhas Azası Karl Josef, Avrupa Birliği'nde (AB) Türkiye lobisi yapma sözü verdi. Baum, iki günlük Türkiye ziyareti boyunca, Başbakan Yardımcıları Mesut Yılmaz, Hüsamettin Özkan, Devlet Bahçeli, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüştü.

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Almanya ve AB'de yaptığı lobi faaliyetleriyle ile tanınan Baum ile görüşmesinde, Türkiye lehine lobi yapmasını istedi. Baum da, Metro'nun AB ve Almanya'da sürekli olarak Türkiye lobisi yaptığını, bu faaliyetlerini artırarak devam ettireceklerini söyledi. Baum, ‘‘AB'nin başkenti sayılan Brüksel'de yaptığımız lobiyi arttıracağız, Eylül 2002'de Almanya'da seçim var, seçim sonrası da kurulacak yeni hükümetle Türkiye konusunu görüşeceğiz’’ dedi.

Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda şüphelerinin olmadığını belirten Baum, ‘‘ Macaristan ve Polonya'nın AB'ye tam üyeliğinin ardından Türkiye'nin tam üyeliği gündeme gelecek, Türkiye 10 yıl içinde AB'ye üye olur’’ diye konuştu.


Derviş'e market yasağını sordu


Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'le de görüşen Karl Josef Baum, şehir içine market açılmasını engelleyen yasa tasarısı konusundaki endişelerini dile getirdi. ‘‘Kent içinde market açılmasını engelleyen bir yasa tasarısı Meclis'te bekliyor, yasa çıkarsa biz ne yapacağız?’’ diye soran Baum'a, Derviş, ‘‘Merak etmeyin, siz Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edin’’ yanıtını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!