Metin Bey, Şanghay'dan Avrupa'yı giydiriyor

Güncelleme Tarihi:

Metin Bey, Şanghaydan Avrupayı giydiriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Metin Düzgeç adlı Türk işadamı, 1988 yılında Alman hazırgiyim firmasının temsilcisi olarak gittiği Şanghay'da 1994'te devlet şirketlerinden biriyle ortaklık kurup, patron olmuş. Metin Düzgeç, Şanghay'dan Avrupa ülkelerine 13 milyon dolarlık ihracat yapıyor.

Ünlü Alman hazırgiyim markası Steilman'ın temsilcisi olarak 1988 yılında Şanghay'a giden Metin Düzgeç, burada Çinliler'le Polyard Limited şirketini kurdu. Erkek, kadın ve çocuk giysisi üreten Metin Düzgeç, Avrupa'ya 13 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Metin Düzgeç, geçen yıl Şanghay yerel hükümeti tarafından ihracatta 17. sırada yeraldığı için ödüllendirildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) Şanghay'a düzenlediği gezi sırasında konuşan Metin Düzgeç, ‘‘Amacım bundan sonra Şanghay'da kendi şirketimin adıyla mağazalar açmak. Burada Türk firmalarının başarılı olması için tek bir şart var. O da Çinli bir firma ile mutlaka ortaklık kurmak. Çünkü buradaki şirketler devlet şirketi’’ diye konuştu.

NASIL ORTAK OLDU?

Steilman'ın satış temsilcisi olarak 1988 yılında Şanghay'a giden Metin Düzgeç, bir süre sonra Steilman'dan ayrılarak Çinliler'le Polyard şirketini kurdu. Çinliler'le yaptığı yatırım için Almanya'dan makina getirdiğini belirten Düzgeç, şunları söyledi:

1994 yılında Çin devlet şirketine yüzde 30 ortak oldum. Ortak olmam için de 200 bin dolar vermem gerekiyordu. Almanya'da kapanan bir tekstil fabrikasının makinalarını alıp buraya getirdim. Böylece 200 bin dolar ortaklık hissesi karşılığında makina yatırımı yaptım. Bu arada Steilman'ın acentalağını sürdürüken 18 Alman firmasının da temsilciliğini aldım. İtalyan, Belçika firmaları ile de çalışıyorum. Bay bayan palto, çocuk giyim üretip Avrupa'ya ihraç ediyorum.

Burada Çinli devlet şirketleri ile kotalı ihracat yapabiliyorsunuz. O nedenle mutlaka burada olup, ortaklık kurmak gerekiyor. Çin hükümeti 5 bin şirkete daha kota tanıyarak dış ticaret yapma hakkı tanıdı. Bu sayı yakında artabilir. O nedenle buraya gelmek isteyen Türk işadamlarının Çin şirketleri ile ortaklık kurması gerekiyor. Şanghay baştan aşağı imar ediliyor. Bu nedenle Türk inşaat firmaları başarılı olabilir. Bir de turizmi geliştirmek lazım.

Başkonsolos Şanghay'da tek tabanca çalışıyor

DTM ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin işadamlarıyla Şanghay'a yaptığı ziyaret için, Şanghay Başkonsolosu Akif Ayhan 200 Çinli işadamını Türk heyetiyle buluşturdu. Akif Ayhan, Şanghay'da tek başına görev yapıyor ve halen Şanghay'da Dış Ticaret Müşaviri bulunmuyor.

Başkonsolos Akif Ayhan, ‘‘Garanti Bankası, Şanghay'da temsilcilik açtı. THY'nin Pekin'e sefer koyması buradaki ekonomik işbirliği açısından önemli açılım’’ dedi. DTM İhracat Dairesi Başkanı Özkan Aydın da, 2000 yılında Çin'in ticaret hacminin 324 milyar dolara ulaşacağını belirterek, ‘‘Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmi 832 milyon dolardan 885 milyon dolara yükseldi. Ancak, bu rakam düşük. Biz Çin'e 1999 yılı için 250 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz.’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!