Mesire yerlerinde davalık uzatma

Güncelleme Tarihi:

Mesire yerlerinde davalık uzatma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2017 01:18

ORMAN Genel Müdürlüğü, Mesire Yerleri Yönetmeliğine geçici bir madde ekledi. Buna göre orman içi mesire yerlerini işleten şahıs veya şirketlerin işletme süreleri, vatandaş memnuniyetine bağlı olarak, ihalesiz 29 yıla kadar uzatılabilecek. Orman Mühendisleri Odası bu maddenin iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Oda Başkanı Ali Büyükaydın, “Ege, Akdeniz, Karadeniz, Marmara’nın en güzel orman ve koylarında konaklamalı ve konaklamasız mesire yerleri ihaleleri 5, 10 yıllık işletme süresine göre yapılmış; şahıs ve şirketler bu süreyi esas alarak tekliflerini vermişlerdi. Şimdi bakanlığın keyfi bir şekilde süreyi 29 yıla uzatması, birilerine rant sağlama mantığı taşımaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Orman Genel Müdürlüğü’nun Mesire Yerleri Yönetmeliğine geçici madde eklenmesine ilişkin değişiklik 15 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe

Mesire yerlerinde davalık uzatma

girdi. “Pazarlık usulü yöntemiyle kiralama” başlıklı geçici ek madde, işletmecinin talebi halinde, Orman Genel Müdürlüğünün teklifi ve Bakanlık onayıyla, kiralama süresinin 29 yıla kadar uzatılabileceği hükmünü içeriyor.

ÇADIR, KARAVAN, MOTOR KAMPLARI

Bu hüküm, 15 Aralık 2017 tarihinden önce sözleşme imzalamış ve sözleşme süresi bitmemiş olan konaklamalı, konaklamasız, piknik alanları, çadır, motor, karavan kamplarını da içeren mesire yerlerini kapsıyor. Orman Bakanlığı yetkilileri, işletme süresini ihalesiz olarak 29 yıla kadar uzatma değişikliğinin, tüm işletmeciler için geçerli olmadığını vurguladılar. Yetkililer, “Öncelikle işletme kurallarına uyulmuş, temiz tutulmuş, vatandaş memnuniyeti yüksek olan işletmecilerin süreleri, talep etmeleri halinde, komisyon kararı ve bakan onayıyla 29 yıla kadar uzatılabilecek. Örneğin işletme süresi 10 yıllığına kiraya vermişiz ama işletmeci, bütün koşullarımıza uymuş, vatandaş da memnun ise sen burayı 19 yıl daha işlet, diyebileceğiz. Ama pazarlık usulüyle kira koşulları yeniden belirlenecek” dediler.

Haberin Devamı

İHALE KOŞULLARI DEĞİŞTİRİLEMEZ
Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Büyükaydın, yönetmeliğe eklenen hükmün Kamu İhale Kanununa aykırı olduğunu ileri sürdü. Büyükaydın, “İhaleler ihale şartnamesine göre yapılır, teklifler de bu koşullara göre verilir. İhale koşullarında değişiklik ortaya çıktığında ihalenin yenilenmesi gerekir. Ege, Akdeniz, Marmara, Karadeniz’de Türkiye’nin en güzel orman koylarında bulunan konaklamalı ve konaklamasız ticari alanların işletme süresi 5,10 yıl diye ihaleye çıkmışsınız. Adam 5 yıllık süre için teklif vermiş, teklifi düşük kalmış ve kazanamamış. Ama siz bu süreyi 29 yıla çıkardım, diyorsunuz. Adam sürenin 29 yıl olacağını bilse ona göre teklif verirdi. 5 yıl ile 29 yıllık kiralama süresi aynı şey mi? Bu değişiklik birilerine rant sağlama mantığı taşımaktadır. Biz iptali için dava açacağız” dedi.

Haberin Devamı

MESİRE YERİ NEDİR?
Yönetmelikte mesire yeri, “Toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek maksadıyla, gerekli yapı, tesis ve donatılarla kullanıma ayrılan, halkın günübirlik veya geceleme ihtiyaçlarını karşılayan, rekreasyonel ve estetik kaynak değerlerine sahip orman rejimine tabi sahalar” olarak tanımlanıyor. A tipi mesire yerleri günübirlik kullanımın yanısıra gecelemeye de olanak sağlayan, çadır, karavan, motor-karavan ve kır evi, kır lokantası, kır kahvesi gibi çok katlı olmayan, doğa ile uyumlu yapı ve tesisler ile yöresel ürünler sergi ve satış yeri, piknik üniteleri, kameriye ile diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri içeriyor.

Haberin Devamı

ŞEHİR ORMANLARI
B ve C tipi mesire yerleri sadece günübirlik kullanım alanlarını; D tipi kent (şehir) ormanındaki izcilik, doğa yürüyüşü, bisiklet, binicilik ve benzeri etkinlikler ile amfi tiyatro, çeşitli mini spor alanları ile diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri içeriyor.

KİLYOS, KEMER, ÇEŞME...

Türkiye'nin dört bir yanında, ormanın olduğu her yerde, piknik alanları, konaklama tesisleri, çadır, motor karavan kampları bulunuyor. Bunların bir kısmı sahil yörelerinde, koylarda yer alıyor. İstanbul Kilyos, Şile; Antalya Kemer, Göynük, Kaş, Manavgat,
Finike, Konyaaltı, Gökçebel, Çavdır, Dalyan, ; İzmir Çeşme, Gümüldür; Sakarya Gölcük gibi Türkiye'nin en gözde kentlerinde mesire yerleri bulunuyor.

Haberin Devamı

3.8 MİLYON LİRA KİRA

İki yıl önce Antalya Kemer Tekirova'da Mehmet Ali Bükü olarak bilinen Gemi Yıkığı mevkiindeki 109 dönüm mesire yerinin 29 yıllığına kiralama ihalesinde yıllık kira rakamı 3 milyon 800 bin TL’ye kadar çıkmıştı.

 

BAKMADAN GEÇME!