Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu: Ev almak için doğru zaman

Güncelleme Tarihi:

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu: Ev almak için doğru zaman
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2021 07:00

Konut maliyetlerinin kur dalgalanmasından doğrudan etkilendiğini belirten Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu, “Tüketici önümüzdeki aylarda radikal fiyat artışları görecek. Yeni konutlarda yıl sonuna kadar yüzde 10-15, 2022 yılı 3. çeyreğine kadar da yaklaşık yüzde 20 fiyat artışı öngörüyoruz” dedi. Boysanoğlu, konut almak için doğru zaman olduğunu, planlayanların beklememesi gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

HEM ev almayı planlayan vatandaş hem de konut geliştiren firmalar için en önemli gündem fiyatlar. Tüketiciler bütçesine uygun ev bulmakta zorlanırken, firmalar inşaat maliyetlerindeki artışa dikkat çekiyor. Demirden çimentoya kadar birçok malzemede son 1 yılda yüzde 100’ü aşan fiyat artışları olduğunu belirten sektör temsilcileri, maliyet artışını fiyatlara yansıtmaya hazırlanıyor. Konut fiyatlarında yukarı yönlü bir hareketlilik olacağını söyleyen isimlerden biri de Mesa Mesken Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu. Boysanoğlu ile sektördeki gelişmeleri ve yeni dönem yatırım planlarını konuştuk.

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu: Ev almak için doğru zaman

Haberin Devamı

MALİYET ETKİSİ

Kurdaki hareketliliğin inşaat malzeme fiyatlarını doğrudan etkilediğini belirten Boysanoğlu, “Sektörümüzde maliyetler arttığı zaman bu artış dalgasının fiyata yansıması 4-5 ay sonra oluyor. Bu nedenle önümüzdeki aylarda tüketiciler radikal fiyat artışları görecek. 2021 sonuna kadar yüzde 10-15, 2022’nin 3. çeyreğine kadar da yüzde 20 seviyesinde artış beklenebilir. ‘Konut üreticileri fahiş zam yapıyor’ yorumu doğru değil, çünkü artan maliyet ortada. Son bir yılda maliyetler reel olarak yüzde 50-55 arttı. Kimi zaman piyasa şartları nedeniyle bu artışları fiyata yansıtamadığımız da oldu” dedi.

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu: Ev almak için doğru zaman

ALIM ZAMANI

Konut almayı planlayanlar için doğru zaman olduğu vurgusu yapan Boysanoğlu, “Mevduatta paranın değerini korumak zor, dolar ise bir yatırım aracı değil. Ama doğru yapılan bir konut yatırımı her zaman kazandırıyor. Bu dönemde tüketici açısından inşaatına başlanılmış, bir miktar da ilerlemiş projeler daha cazip olabilir. Çünkü yeni projeler yeni maliyetlerle fiyatlandırılacak” diye konuştu.

SIKIŞMIŞ TALEP

Maliyetler ve salgın nedeniyle üretime ara verilmesinin arz tarafından sorun yarattığını ifade eden Boysanoğlu, “Her yıl ortalama 750 bin yeni konuta ihtiyaç varken son yıllarda üretilemedi. Tüketici tarafında sıkışmış bir talep var. Üretici cephesinde ise bu denli hareketli piyasada yeni bir projeye başlamak kolay değil. Ama talep projelerin başlaması gerektiğini de gösteriyor” dedi. 2022’de biriken taleple piyasanın hareketleneceğini belirten Boysanoğlu, kamu bankalarının kredi faizlerinde yaptığı indirimin de satışlara olumlu yansıyacağını dile getirdi ve şunları söyledi: “Bu indirim bir miktar canlılık getirir. Ancak faizler yüzde 1’in altına inince tüketici alıma yöneliyor. Bugün 1 milyon TL altı için yüzde 1.29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1.34 faiz oranları uygulanıyor. Eğer 0.90 bandına inerse etkisi daha net görülür.”

Haberin Devamı

‘KOMŞUM KİM?’ DİYE SORUYORLAR

PANDEMİ ile birlikte konuttan beklentilerin değiştiğine değinen Mert Boysanoğlu, “Evde geçirilen süre artınca evin eksiklerini, hatalarını gördük. Bu da konuta talebi olumlu etkiledi. Son aylarda alıma geçen müşterilerin satış ofislerinde sorduğu sorular da değişti. Mesela ‘yan komşum kim’ diye soruyorlar. Geçmişte böyle bir soru olmazdı. Salgın sürecinde komşuluk ilişkilerinin önem kazandığını gördük. Biz de projeleri tasarlarken çekirdekte daha az daire koymaya başladık. Ayrıca daha fazla balkon, bahçe, teras gibi yeşil ve açık alan tasarlamaya yöneldik. Yeni projelerde binaların içine taze hava pompalama sistemi de koyuyoruz. Sürdürülebilirliğe verdiğimiz önem nedeniyle projelerimizde seçilen bitkilerden sulama sistemine kadar birçok noktayı iyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

500 MİLYON DOLARLIK YURTDIŞI HAMLESİ

YURTDIŞI müteahhitlik hizmetleri çalışmalarında da önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Mert Boysanoğlu, “Bağdat ve Moskova’da yeni proje üstlendik. Moskova’daki konut işinde temel atıldı. Değeri yaklaşık 165 milyon dolar. Bölgede 1 milyon metrekare arazisi olan yatırımcı projenin geri kalan kısmını bizimle geliştirmek istiyor. Bağdat’ta ise 350 milyon dolar değerinde Bakanlıklar Kurulu binası işini aldık. Bağdat’ta uzun dönemdir yeni iş alan tek Türk firmasıyız” ifadelerini kullandı.

BİNLERCE KONUT İNŞA EDECEK

Mesa hem yılın ay aylarında hem de 2022’de yeni konut projelerine imza atacak. Başlanan ve planlanan projeler hakkında bilgi veren Mert Boysanoğlu şunları söyledi:

Haberin Devamı

“İstanbul Halkalı’da yer alan Tema İstanbul projesinde 2 bin 500 konutluk yeni etabın inşasına ve satışına başlıyoruz. 4-5 katlı yapılar ve villalar yer alacak. Yine bu projedeki tematik eğlence parkına da uzun süre sonra başlıyoruz. Konut bölümünün yatırım değeri arsa hariç 3.5 milyar lira, Tema World ise 600 milyon lira.

Çengelköy’de mart ayında 80 konutluk butik bir projeye başladık, arsa hariç 120 milyon lira yatırım değerine sahip Mesa Çengelköy Bosphorus’da çalışmalar sürüyor.

Beykoz’daki Mesa Orman projesinin 220 dairelik ikinci etabına başladık. İlk etapta yoğun ilgi gören projemizde yine 4-5 katlı bloklar olacak.

Hadımköy’deki villa projemiz Yeşilyaka’da yeni etaplar çıkacak. Pandeminin etkisi ile bu projede satışta olan konutların yüzde 70’i satıldı.

Haberin Devamı

Urla’da 68 villadan oluşan yeni bir proje hayata geçiriyoruz. Satış başlamadan çok ciddi ön talep geldiği için bölgede yeni arsa arayışına da başladık. Mesa Urla Kekliktepe projesinin yatırım değeri arsa hariç 220 milyon lira olacak.

Üzerinde 2 aydır çalıştığımız bir Riva projemiz var. Arsa ortağımızla birlikte 5 etaplı yaklaşık 1000 villalık bir yatırım planlıyoruz. İçinde golf sahası, doğal yaşam alanları olan çiftlik konsepti düşünüyoruz. Küçük metrekarelerde ulaşılabilir fiyatlı müstakil konutlar inşa edeceğiz.”

BAKMADAN GEÇME!