Mersin Limanı’nda 755 milyon dolarlık imza atıldı

Güncelleme Tarihi:

Mersin Limanı’nda 755 milyon dolarlık imza atıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 13:41

Mersin Limanı’nda 755 milyon dolarlık imza atıldı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 250 milyar dolara ulaşan ticaretin yüzde 85’inin limanlardan yapıldığını belirterek, Mersin Limanı özelleştirmesini eleştirenlere tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Mersin Limanı’nda 755 milyon dolarlık imza atıldı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 250 milyar dolara ulaşan ticaretin yüzde 85’inin limanlardan yapıldığını belirterek, Mersin Limanı özelleştirmesini eleştirenlere tepki gösterdi. Unakıtan, “PSA Mersin Limanı’nı Singapur’a mı götürecek? TCDD’nin kendisine faydası yok. Kalkacak da Mersin Limanı mı satacak?” dedi.

PSA International Pte Ltd (PSAI) ve Afken Holding A.Ş ortak girişim grubu tarafından kurulan Mersin

Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş ile Özelleştirme İdaresi ve TCDD arasında Mersin Limanı’nın işletme hakkının 36 yıl süreyle MIP’ye devrine ilişkin imtiyaz sözleşmesi imzalandı. İmza törenine katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, seçim sürecine giren Türkiye’de ekonominin unutulduğunu belirterek, “Siyaset doruk noktasına çıksa bile ekonomi gündemin birinci maddesi olmalı. Unutmayın savaşlar ve barışlar ekonomi nedeniyle oluyor. Vatandaşlarımıza

Mersin Limanı’nda 755 milyon dolarlık imza atıldı
sesleniyorum. En çok sorgulamaları gereken konu ekonomi. 22 Temmuz seçimlerinden önce ‘kim ekonomiye ne getirecek?’ diye baksınlar” diye konuştu. Unakıtan, 2002 yılında 80 milyar dolar olan ticaret hacminin 3 kat artarak 250 milyar dolara çıktığını söyledi. Bakan Unakıtan, ticaretin yüzde 85’inin denizden yapıldığını anımsatarak, bu sektörde altyapı hizmetlerinin arttırılmasının da zorunlu olduğunu söyledi.

“DEVLET DEVLETLİĞİNİ YAPMALI”

Maliye Bakanı Unakıtan, özelleştirmenin vergi, sosyal güvenlik gibi bir çok reformun üstünde bir reform olduğunu ifade ederek, “Serbest piyasa rejimi varsa, devlet ekonomiden elini çekmeli. Devlet devletliğini yapmalı. Kaideleri koyar, sistemin güvenliğini sağlar. Ekonomik faaliyetlerde bulunamaz” diye konuştu. Türkiye’nin yabancı yatırımcıları çekmek zorunda olduğunu anlatan Bakan Unakıtan, 2002’den önce 1 milyar dolar olan yabancı sermaye tutarının 20 milyar dolara ulaştığını söyledi. Unakıtan, “Yabancı sermaye durup dururken gelmez. Yatırım iklimi iyileşmeye başladı. Güven ortamı gelmeye başladı. Türkiye böyle devam ederse bu daha da artacak. İki ayda 7 milyar dolar geldi. Bu kolay mı?” değerlendirmesini yaptı.

“KÜRESEL OYUNCULAR GELİYOR”

Maliye Bakanı Unakıtan, “Limanları niye satıyorsunuz? Niye özelleştirme yapıyorsunuz?” şeklinde sorular ve eleştirilerle karşı karşıya kaldıklarını anımsatarak, şunları söyledi;

“Bugün Singapurlu PSA ile Afken uluslararası oyuncular. Küresel oyuncu küresel oyuncuyu getirir. PSA International Mersin Limanı’nı Singapur’a mı götürecek? Mersin Limanı yerinde duruyor. Onlar para verip geliyor. Yatırım yapıyorlar.”

Unakıtan, TCDD’nin Mersin Limanı’na yatırım yapamayacağını belirterek, “TCDD’nin kendisine faydası yok. Kalkacak da yatırım yapacak. Genel Müdür arkadaşımızın başarısına gölge düşürmek istemiyorum. Ama yapı böyle” değerlendirmesini yaptı.

“LİMAN DAHA İYİ İŞLEYECEK”

Özelleştirme ile beraber Mersin Limanı’nın daha iyi işletileceğini kaydeden Bakan Unakıtan, “Liman daha efektif olacak. Dağıtım merkezi olacak. Avrupa ülkeleri içinde en büyük büyümeyi Türkiye gerçekleştirdi. GSMH 2 bin 500 dolardan 5 bin 500 dolara çıktı. Bu limanın satışı için Haziran 2003’te talimat vermiştim. Uzun bir çalışmanın sonucu” yorumunu yaptı.

UNAKITAN, KİLCİ’Yİ SAVUNDU

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci hakkında açılan ceza davasına atıfta bulunarak, “İdare’de bir sürü kahraman çalışıyor. Bir sürü risk alıyorlar. Davalar bu garipleri buluyor. Davalarla uğraşacaklar. Karşılığı bu mu olmalı? Madalyası ceza davalarına gidip sürünmek mi olacak?” yorumunu yaptı.

“HERKES KARŞI ÇIKIYOR”

Bakan Unakıtan, özelleştirme yapılan şirketin başındakilerin satışa karşı çıktığını kaydederek, “Turgut Özal’a yayındakiler inanmıyordu. Bu noktada yerel otoriteler önemli. Mersin Valimizde burada. Adamlar Singapur’dan kalkmış gelmiş. Paracıklarını vermiş” diye konuştu. Bakan’ın bu sözleri üzerine PSA Grup CEO’su Eddi Teh, “Biz Mersin Limanı’nı götürmeyeceğiz, Singapur Limanı’nı getireceğiz. Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaz bizim için önemli” dedi. Bakan Unakıtan da, Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci’ye dönerek, “Metin Bey parayı aldık mı?” deyince araya da Afken Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın girerek, “Sayın Bakan faturayı sabahtan kestik” karşılığını verdi.

“ANKET SONUÇLARI SEVİNDİRİCİ”

Bakan Unakıtan, “Seçimlerden sonra yine Maliye Bakanı olacak mısınız?” sorusuna gülerek, “Göreceğiz. Genel Merkez’e gelen anket sonuçları gayet iyi” karşılığını verdi.

“BİR HAFTADA 2.5 MİLYAR DOLAR”

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Halkbank’ın hisse satışı ve Mersin Limanı özelleştirmesi ile bir haftada 2.5 milyar doların üzerinde kaynak elde edildiğini söyledi. Kilci, “Halk Bankası özelleştirmesi en büyük halka arz oldu. Mersin Limanı ortaklık yapısında da dünyanın en büyük liman operatörlerinin yer alması mutluluk verici” diye konuştu.

Haberin Devamı

YILMAZ:“DEVLETİN İTİBARI ARTTI”

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, liman özelleştirmesini “Devletin itibarını arttırma projesi” olarak nitelendirdi. Yılmaz, “Hizmeti faydalanana sormak lazım. İzmir Limanı özelleştirmesinden herkes memnun. Bugün 100 bin tonluk bir geminin limanda bir gece fazladan kalmasının maliyeti 100 bin dolar. Liman özelleştirmeleri ihracatçı ve ithalatçıların gücünü arttıracaktır. Bu sadece Türkiye için değil, Balkanlar, Ortadoğu için de faydalı olacaktır” diye konuştu.

İŞGÜCÜ ARTACAK”

Afken Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, özelleştirmelerle, son 4.5 yılda Türkiye’nin kasasına 20 milyar doları aşkın para girdiğini belirterek, “Tezkere tartışmalarının yaşandığı günlerde 1 milyar dolar konuşuluyordu. Onunla kıyaslandığında özelleştirme gelirinin önemi ortaya çıkıyor. Özelleştirme sadece para değil, hizmetlerin çeşitlendirilmesi, işgücünün arttırılmasıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

YABANCI BANKALAR SIRADA”

Yabancı bankaların Türkiye’deki özelleştirmeleri finanse etmek için yarıştıklarını belirten Akın, bu konuda şunları söyledi:

“İstanbul Havalimanı ihalesini alırken tek bir yabancı bankacı yoktu. Bugün ise yabancı bankalar yarışıyor” dedi.

“LİMAN İŞÇİLERİ RAHAT OLSUN”

Mersin Limanı özelleştirmesinin olaysız ve rahat gerçekleştiğini ifade eden Akın, şöyle devam etti;

“Yerel otorite ve validen her türlü desteği aldık. İşçilerimize de anlayışlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Mersin Limanı’nda eskisinden az değil daha fazla eleman çalışacak. Hizmet çeşitlenecek. Arkadaşların işlerine devam etmesini istiyoruz. Singapurlu ortağımız Türkiye’ye geldiğine pişman olmayacak.”

Haberin Devamı

SEMBOLİK DEV ÇAPA

Afken Yönetim Kurulu Başkanı Akın ve PSA Grup CEO’su Teh, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci’ye devir bedeli olan 755 milyon dolar tutarında dev çek verdi. Kilci de, bu çeke sembolik dev bir çapayla karşılık verdi. Ardından da, satışta emeği geçen Özelleştirme İdaresi uzmanlarına plaket takdim edildi.

LİMANA 5 BİN GEMİ GELİYOR

Satış süreci tamamlanan Mersin Limanı’na yılda 5 bin gemi geliyor. Geçen yıl gerçekleştirilen işlem hacmi yaklaşık 17 milyon ton oldu. Liman, Türkiye’nin Doğu Akdeniz kıyısında yer alan konumuyla, demiryolu ve karayolu bağlantıları nedeniyle dünyanın Ortadoğu ticareti için ideal bir transit limanı olarak gösteriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!