Merkez'in faiz kararına doların ilk tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Merkezin faiz kararına doların ilk tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2017 09:20

Merkez Bankası kritik faiz kararı öncesi 3.79 seviyesinde olan dolar/TL, karar sonrası 3.82 seviyesinin üzerini gördü. Kur sonrasında 3.79 seviyesine geriledi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2017 yılının ilk toplantısına ilişkin sonuçları açıkladı. Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını yüzde 9,25'e çıkardı. Geç likidite penceresi faizini yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltirken politika faizini yüzde 8.00 seviyesinde sabit bıraktı.

Swap ihalesi sonrası 3.74 seviyesinin altına gerileyen dolar fiyatları Merkez Bankası kararından hemen önce 3.79 seviyesinden işlem görürken karar sonrası 3.82 seviyesinin üzerini gördü. Kur saat 15.34 itibari ile bankalararası piyasada 3.7720 seviyesinden işlem gördü.

DOLARDA 3.80 - 3.86 BANDI ÖNEMLİ

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan; "Genel hatlarıyla değerlendirdiğimizde, piyasa beklentisinin ötesine geçen bir faiz artırımı görmemekteyiz. Bunun haricinde, beklentilerin dışında repo faizinde herhangi bir değişiklik olmadı; ki 100 baz puana kadar artırım beklentileri söz konusuydu. TCMB’nin alt bandda ve repo faizinde bir hamlede bulunmaması kurda ilk tepki olarak yukarı yönlü bir eğilimi beraberinde getirdi" dedi.

Haberin Devamı

Erkan şöyle devam etti: "PPK metninde sağlıksız fiyat hareketlerine karşı likidite araçları ile gerekli tedbirlerin alınacağı, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaşma yapılabileceğine yönelik açık kapı bırakıldı. İlerleyen günlerde geçici sıkılaştırmayla olası müdahelelerde bulunulması yukarı yönlü hareketin ivmesini azaltsa da TRY üzerinde kalıcı bir değer kazanımı söz konusu olmayacağını düşünüyoruz. Kurda, 3.70 seviyesinin üzerinde kapanışlara devam edilmesi itibariyle yükseliş kanalının güncelliği korunuyor. Bu eğilimde 3.80 – 3.86 bandı önemli bir eşik olacaktır. Ancak muhtemelen zirve noktası 3,80’lerde olmayacaktır. Geri çekilme eğiliminde ise 3.70 desteği takip edilebilir. Opsiyon sözleşmelerindeki eğilim itibariyle 3,70 – 3,60 aralığının ana destek bölgesi olduğunu söyleyebiliriz"

İstanbul Üniversitesi Para Banka Master Portföy Yöneticisi Direktör Belgin Maviş; "Merkez Bankası kararında faiz artırımı bekleniyordu ama farklı tahmin vardı. Repo ve alt banda dokunmadı. dolar 3.77-3.78 seviyesinde seyrediyordu. Sonrasında 3.83'e şok hareketi oldu. Açıklamalar geldikçe borsada toparlanma ve dolarda aşağı yönde hareket gördük. Arada yükselişler meydana gelse de 3.78 seviyesinde bir hareket söz konusu. Tabii Trump sonrası yurtdışı rallisi olduğunda dolarda gevişeme olmuştu. Ancak iç gelişmeler yani referandum, Suriye hareketi, terör gibi olaylar doların dolar endeksinden bağımsız hareket etmesini görmemize sebep oldu. Bugün de bunu bu şekilde gördük. Bunlar geçici duraksamalar yaratıyor. 200-250 puanlık bir artış yapması beklentisi vardı. Ancak Merkez bunun yerine bankaların fonlama maliyetini arttıracak adım attı. Sonuç olarak hali hazırda doların ateşini durdurmadığını devam ettiğini görüyoruz."

Haberin Devamı

"DOLARIN, DOLAR ENDEKSİNDEN BAĞIMSIZ HAREKETİNİ GÖRDÜK"

A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş; "Merkez Bankası kararında faiz artırımı bekleniyordu ama farklı tahmin vardı. Repo ve alt banda dokunmadı. dolar 3.77-3.78 seviyesinde seyrediyordu. Sonrasında 3.83'e şok hareketi oldu. Açıklamalar geldikçe borsada toparlanma ve dolarda aşağı yönde hareket gördük. Arada yükselişler meydana gelse de 3.78 seviyesinde bir hareket söz konusu. Tabii Trump sonrası yurtdışı rallisi olduğunda dolarda gevşeme olmuştu. Ancak iç gelişmeler yani referandum, Suriye hareketi, terör gibi olaylar doların dolar endeksinden bağımsız hareket etmesini görmemize sebep oldu. Bugün de bunu bu şekilde gördük. Bunlar geçici duraksamalar yaratıyor. 200-250 puanlık bir artış yapması beklentisi vardı. Ancak Merkez bunun yerine bankaların fonlama maliyetini arttıracak adım attı. Sonuç olarak hali hazırda doların ateşini durdurmadığını devam ettiğini görüyoruz."

Haberin Devamı

"MERKEZ BANKASI DOLAR ENDEKSİNİN BUNDAN SONRAKİ SEYRİNİ GÖRMEK İSTEMİŞ OLABİLİR"

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu; "Kısa vadede TCMB, enflasyonda yükseliş beklemesinden ötürü sıkılaştırmaya devam edecek ve gerekli görmesi durumunda ek sıkılaştırmalar yapabilir. Politika faizine dokunmamış olması, büyümeye yönelik endişelerin farkında olduğunu göstermekte. Diğer yandan, Donald Trump sonrasında ABD dolarının, küresel değerinde bir yorulma olduğunu izliyoruz. TCMB'de, dolar endeksinin bundan sonraki seyrini ve Fitch kararını görmek istemiş olabilir. Bu nedenle şimdiden, kalıcı bir faiz artırımına gitmek istemediğini görmekteyiz."

Haberin Devamı

"MERKEZ BANKASI'NIN KARARI ANLAŞILAMADI, DOLAR YÜKSELDİ"

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli; "Merkez Bankası marjinal fonlama oranında 75 baz puan, geç likidite penceresinde 100 baz puanlık faiz artırımına gitti ancak politikada faizini sabit tuttu. Politika faizi sonrasında kurda hareket oldu. Geri kalan kararlar piyasa beklentisi doğrultusunda oldu. İnsanlar politika faizlerinde de artış bekliyordu ancak görmedik. Piyasanın beklediği yönde bir karardı. Açıklama notuna baktığımızda da ek ilave tedbirleri görüyoruz. Merkez Bankası'nın şu anda piyasa beklentisini karşıladığını görüyoruz. Süpriz karar değil. Kurdaki ilk hareket ilk açıklandığında anlaşılamadı. Yorumlamada farklılık oldu. Sonuçta bu hafta bir de Fitch var."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!