Merkez'den sürpriz istifa

Güncelleme Tarihi:

Merkezden sürpriz istifa
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 22:01

Merkez Bankası, 24 Nisan’da 2 yeni Banka Meclisi (banka yönetim kurulu)üyesi seçmeye hazırlanırken dün, Banka Meclisi ve Para Politikaları Kurulu üyesi Ahmet Faruk Aysan’dan istifa geldi. Aysan, akademiye dönmek için istifa ettiğini açıklarken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de çalışmalarına minnettar olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

24 Nisan’daki genel kuruluna hazırlanan Merkez Bankası’ndan dün sürpriz bir istifa geldi. Merkez Bankası’nın Banka Meclisi (banka yönetim kurulu) ve aynı zamanda faiz kararlarının verildiği Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi olan Ahmet Faruk Aysan görevinden istifa etti. Aysan, Erdem Başçı’nın görev süresi dolduğu dönemde başkanlık için adı geçen isimlerdendi. Merkez Bankası’nın 24 Nisan’da Genel Kurulu toplanacak. Aysan da görevinden ayrıldığı için 3 Banka Meclisi üyesi seçimi yapılacak.

PROFESÖR OLACAK

Ahmet Faruk Aysan 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. 3 Kasım 2011 tarihinde Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliğine getirildi. Aysan, 21 Kasım 2011 tarihinden itibaren de Banka Meclisi üyesi kontenjanından Para Politikası Kurulu üyeliği yapıyordu. Geçen yıl Erdem Başçı’nın görev süresi dolmadan önce Faruk Aysan’ın görev süresi dolmuştu. İsmi başkanlık için de geçen Aysan, geçen yıl yapılan Genel Kurul’da 3 yıllığına tekrar Banka Meclisi üyesi olarak seçildi. Görev süresinin dolmasına daha iki yıl bulunan Aysan, görevinden istifa etti. AA’ya konuşan Aysan, akademik çalışmalarına epey süre ara verdiğini ve istediği kadar zaman ayıramadığını söyledi. İstifanın uzun süredir aklında olduğunu ifade eden Aysan, “Daha çok akademik çalışmalarıma zaman ayırmak için akademiye geçtim. Zaten profesörlüğüm de gelmişti” dedi.

Haberin Devamı

Aysan, bankadan kendi isteğiyle ayrıldığına dikkati çekerek, “Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile konuştum. Konuşularak, danışılarak alınan bir karardır. İstek tabii ki benden geldi. İstanbul Şehir Üniversitesi’nde ekonomi bölümünün kurulması için nisanın başında başvuru gerekiyordu. O nedenle
nisan başında üniversiteye geçtim” dedi.

ŞİMŞEK’TEN TWEET

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, twitterdaki Aysan’ın Merkez Bankası’nın bağımsızlığının yeterli olmaması nedeniyle istifa etmiş olabileceği yorumlarına karşılık olarak Aysan’ın kişisel nedenlerle akademiye dönmek için görevinden ayrıldığını belirttti. Şimşek, Aysan’ın çalışmalarına minnettar olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

3 YENİ ÜYE SEÇİLECEK

MERKEZ Bankası’nın 85. hesap dönemi olağan genel kurulu 24 Nisan günü toplanacak. Genel Kurul’da süresi dolacak olan Vehbi Çıtak ile Lokman Gündüz’ün yerine seçimler yapılacak. Bunun dışında şimdi Aysan’ın yerine de yeni bir isim belirlenmesi gerekecek. Eğer Çıtak ve Gündüz yeniden atanmaz başka isimler getirilirse Banka Meclisi’nin 7 üyesinden 3’ü değişmiş olacak. Aynı zamanda yeni seçilecek üyelerden bir isim de PPK’nın yeni üyesi olacak.

İLK PPK 26 NİSAN’DA

Aysan’ın ayrılması ile PPK üye sayısı 5’e düştü. 24 Nisan tarihinde Genel Kurul’da yeni Banka Meclisi üyeleri seçilecek, ardından da Banka Meclisi’nden hangi üyenin PPK üyesi olacağı belirlenecek. Genel Kurul’dan iki gün sonra da 26 Nisan tarihinde PPK toplanacak. Genel Kurul’da, Para Politikası Kurulu toplantılarının 8’e düşürülmesine yönelik yasal düzenleme Merkez Bankası’nın esas mukavelesine eklenecek.

BAKMADAN GEÇME!