Merkez, yılı sabit kapattı

Güncelleme Tarihi:

Merkez, yılı sabit kapattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2018 08:30

Merkez Bankası yılın son Para Politikası Kurulu’nda beklenildiği gibi politika faizi yüzde 24’te bıraktı. Karar sonrası yapılan açıklamada bir önceki toplantıda yer alan ve parasal sıkılaştırmayı pekiştiren bazı kelimelerin çıkarılmış olması ise piyasada Merkez’in yumuşadığı yorumlarına yol açtı. Karar öncesi 5.35 lira olan dolar 5.30 liraya kadar gerilese de kısa süre sonra 5.35 liraya yükseldi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası yılın son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 24’te sabit tuttu. Ancak karar sonrası yapılan açıklamada Merkez Bankası’nın verdiği mesajlar yumuşak bulundu. Artık gözler 2019 yılının ilk aylarında yapılacak faiz toplantılarında olacak. Karar öncesinde 5.35 seviyelerinde olan dolar kuru önce 5.30’lara geriledi daha sonra tekrar 5.35’lere geri döndü. Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 5.3509 liradan yapılırken serbest piyasada dolar günü 5.3290 liradan tamamladı.

‘ÖNEMLİ RİSK’, ‘RİSK’ OLDU

Murat Çetinkaya başkanlığında dün toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. PPK sonrası yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösterdiği belirtilerek, “Dış talep gücünü korumakla birlikte finansal koşullardaki sıkılaşmanın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir. İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir” denildi. Açıklamanın bu kısmında yer alan “riskler” ifadesi bir önceki PPK toplantısı sonrası yapılan açıklama metninde, “Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir” şeklinde yer almıştı. 25 Ekim tarihli toplantıdaki “önemli riskler” dünkü metinde “riskler” olarak değişti.

Haberin Devamı

‘KARARLILIKLA SÜRDÜRÜLECEK’ ÇIKTI

Dünkü PPK açıklamasında, Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği kaydedilerek, “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” denildi. 25 Ekim’deki PPK açıklamasında yer alan, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” cümlesindeki “kararlılıkla sürdürülecek” ifadesi son metinden çıkarıldı. Piyasada bu ifadenin çıkarılması Merkez Bankası’nın daha güvercin duruş sergilediği yorumlarına neden oldu.

Haberin Devamı

PPK’nın 2019’un ilk toplantısı 16 Ocak günü, ikinci toplantı ise 6 Mart tarihinde yapılacak.

Merkez, yılı sabit kapattı

BAKMADAN GEÇME!