Merkez rezervi 96.7 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Merkez rezervi 96.7 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2019 08:30

Merkez Bankası’ndan dün yeni bir swap hamlesi geldi. Merkez, ‘Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası’nda, vadesi gelmemiş toplam swap satış sınırını yüzde 20’den yüzde 30’a çıkardı.

Haberin Devamı

Swap’la ilgili ilk adım, 25 Mart Pazartesi günü atılmış ve yüzde 10’luk sınır yüzde 20’ye çıkarılmıştı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da, dün AA’ya yaptığı açıklamada rezervlerde istikrarlı artış olduğunu söyledi. Merkez Bankası’nın, ülke rezervlerinin güçlendirilmesini ve etkin yönetilmesini hedeflediğini kaydeden Çetinkaya, “Rezervlerde dönemsel etkenlerle dalgalanmalar gözlense de orta vadede istikrarlı artış trendi söz konusudur. Son bir hafta içinde rezervimiz 4.3 milyar dolar artışla 27 Mart itibarıyla 96.7 milyar dolar seviyesine ulaştı” dedi. Çetinkaya, net rezervlerin ise aynı dönemde 2.4 milyar dolar artışla yaklaşık 28.6 milyar dolar olduğunu aktararak, “Merkez Bankası, rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın dün yayımladığı 22 Mart tarihli haftalık para ve banka istatistiklerine göre, döviz rezervi 92 milyar 383 milyon dolar oldu. 15 Mart tarihi itibariyle brüt rezerv 94 milyar 439 milyon dolardı. Bir haftada döviz rezervi 73 milyar 782 milyon dolardan 71 milyar 395 milyon dolara gerilemiş oldu. Merkez Bankası 25 Mart tarihinde swap sınırını değiştirdi. Çetinkaya’nın dün verdiği bilgiye göre de brüt rezervler 27 Mart tarihi itibariyle 96.7 milyar dolara yükseldi.

Merkez Bankası’nın dün yayımladığı istatistiklere göre yurtiçi yerleşiklerin döviz hesapları 3 milyar 457 milyon dolar daha arttı. 15 Mart tarihi itibariyle yurtiçi yerleşiklerin döviz hesapları 175 milyar 822 milyon dolardı. 22 Mart tarihi itibariyle ise 179 milyar 279 milyon dolara yükseldi. Gerçek kişilerin döviz hesapları 15 Mart tarihi itibariyle 105 milyar 737 milyon dolardan, 22 Mart tarihinde 107 milyar 28 milyon dolara yükseldi. Tüzel kişilerin ise döviz hesapları 15 Mart tarihi itibariyle 70 milyar 85 milyon dolardan 72 milyar 251 milyon dolara çıktı.

GELİN ‘SWAP’I BORSA İSTANBUL’DA YAPIN

BORSA İstanbul’dan dün yapılan açıklamada 2018 Ekim ayında faaliyete geçen ve Merkezi Karşı Taraf hizmeti verilen Borsa İstanbul FX Swap Piyasası’nın açıldığı günden bugüne 40 milyar dolar işlem hacmine ulaştığı kaydedildi. Açıklamada, son günlerde yurtdışı tezgah üstü FX swap piyasasında oluşan sıra dışı koşulların, TL piyasalarının gerçeklerini yansıtmadığı ve arzu edilmeyen fiyat hareketlerine yol açtığı vurgulanarak, “Borsamız nezdindeki swap piyasasında ise fiyatlamalar sağlıklı ve olağan şekilde oluşmaya devam etmektedir. Bu nedenle yurt dışı tezgahüstü piyasadan yurt içi organize piyasamıza erişim sağlanmasının sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunacağı aşikardır. Bu amaç ile gerek Borsa İstanbul piyasalarına üye Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı bankaların gerekse yurtdışındaki tezgahüstü piyasada aktif finansal kurumların borsamızda bu işlemlerini yapabilmeleri mümkün olup tüm piyasa oyuncularını bu işlemleri yapmak için borsamıza davet ediyoruz” denildi.

 

BAKMADAN GEÇME!