Merkez Bankası'nın dövizinde tarihi rekor

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasının dövizinde tarihi rekor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Merkez Bankası, Kurban Bayramı öncesinde tarihi bir rekor kırdı ve ilk kez döviz fazlasını 6 milyar dolara kadar yükseltti. Merkez Bankası Nisan ayının ilk iki gününde 600 milyon dolara yakın döviz satın almak zorunda kaldı.

Merkez Bankası'ın 2 Nisan 1998 tarihli analitik bilanço verilerine göre döviz fazlasını Mart'ın son gününde 5 milyar 391 milyon dolara yükselten Merkez Bankası, Kurban bayramı nedeniyle artan Türk Lirası likidite talebinin de yardımıyla 1 ve 2 Nisan günlerinde toplam 590 milyon dolara yakın döviz satın aldı. Bu döviz alışın etkisiyle Banka'nın döviz fazlası 2 Nisan günü itibariyle 5 milyar 984 milyon dolar olarak gerçekleşti. Merkez Bankası yetkilileri 3 Nisan günü yapılan döviz alışlarıyla birlikte fazlanın 6 milyar doları aştığını ifade ettiler. Alınan bu dövizle birlikte Banka'nın dış varlıkları 2 Nisan'da 24 milyar 633 milyon dolara kadar yükselirken, döviz yükümlülükleri ise 18 milyar 649 milyon dolar oldu.

Merkez Bankası'nın dış varlıklarının 1 milyyar 124 milyon dolarını altın mevcutları, yaklayşık 1.5 milyar dolarını diğer dış varlıkları geri kalanını da döviz rezervi oluşturuyor. Döviz rezervi de 2 Nisan itibariyle tarihi bir rekora 22 milyar dolara ulaştı. Rezerv paradaki genişlemeyi kontrol etmek amacıyla piyasalara APİ yoluyla para vermeyi son haftalarda iyice azaltan Merkez Bankası'nın döviz fazlasında bu yıl başına göre 4 milyar 304 milyon dolarlık bir artış kaydedildi. Merkez Bankası bu yıla 1 milyar 680 milyon dolarlık bir döviz fazlasıyla girmiş, Ocak ayı içerisinde büyüyerek Şubat başında 3 milyar doların üzerine çıkan fazla, daha sonra Körfez Krizi'nin etkisiyle yapılan döviz satışları nedeniyle azalarak 20 Şubat'ta 2 milyar 201 milyon dolara kadar gerilemişti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!