Merkez Bankası'na sorduk yüklü bonoları aldık

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasına sorduk yüklü bonoları aldık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

El konulan Demirbank'ın eski sahibi Halit Cıngıllıoğlu'nun ablası Sema Cıngıllıoğlu, bono yatırım yaparken Merkez Bankası ve Hazine'ye sorduklarını iddia etti.

Yüksek miktardaki bono portföyü yüzenden zor duruma düşen ve el konulan Demirbank'ın sahibi Halit Cıngıllıoğlu'nun ablası ve Demir Sigorta'nın Yönetim Kurulu Başkanı Sema Cıngıllıoğlu, bonoya yatırım yaparken Merkez bankası ve Hazine'ye danışıldığı mesajını verdi. Cingıllıoğlu, ‘‘Merkez Bankası ve Hazine sana ‘sen yoluna devam et, sana destek veriyorsunuz' derse, siz de onun sözünü dinlersiniz’’ dedi.

Sema Cıngıllıoğlu, Hürriyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

Bankanıza el konulasını beklemiyor muydunuz?

- Kesinlikle hayır. Sürpriz oldu.

Ne zaman haberdar oldunuz?

- Çarşamba sabahı, uyandım, tv'den haberleri izliyordum o zaman duydum. Şoke oldum, kendimden geçtim, inanamadım. Hemen ofisime gittim.

El koyma ve devir teslim çok erken saatte olmuştu. Siz saat kaçta Holding'de, Demirbank binasında oldunuz?

- Saat 09'a doğru. Devir teslimde yoktum, yanlarında değildim. Daha erken olmuş. Ben binaya geldim, holding katı olarak kullandığımız kattaki odama çıktım. Sonra onların yanına indim, Banka'nın Genel Müdürlük katına.

Hazine bonosuna bu kadar gömülmek doğru mu? Bankalararası rekabetle tetiklenen bir kriz ama riskler iyi yönetilemediği için mi gelinen noktada bankanıza el konuldu acaba?

- Evet ama biz yanlış bir şey yapmadık. Asında konuşmak istemiyorum. Babam hayatını maddi manevi bütün çabalarını bu banka için harcadı. Sıhhatini bu banka için verdi.

İyi ki bankayı kuran babam bu günleri görmedi diye düşünunuyor musunuz?

- O görüyordur, ruhu burada dolaşıyordur. Ben bankacı kızıyım, yaptığımız devlete güvenmek. Devletle beraber hareket etmek. Devlet güvenmiş kağıtları satmış, destek vermişiz, yaptığımız bu. Ve başımıza gelen ortada...

Riski yanlış yönetmenin getirdiği sorunlar, bunlar gerçek bankacılıkta ciddi hata değil mi?

- Ama inanıyorum ki Hazine'ye Merkez Bankası'na sorularark alınmıştır o kağıtlar. Devlet bunu arzu etmiştir ki bu yapılmıştır. Hazine ve Merkez Bankası sizi devamlı denetliyor, yanlış yoldaysanız, hatanız varsa, ihtarname çekmesi lazım şu şu şeylere dikkat et diye. Derse ki ben sana destek veriyorum sen yoluna devam et siz de onun sözünü dinlersiniz. Dediğim gibi biz devlete güvenmişiz, onunla beraber hareket etmişiz. Ben o acayip kelimeyi ağzıma almak istemiyorum ağrıma gidiyor.

HORTUMCU DEĞİLİZ

Hangi acayip kelimeyi?

- işte o kelime, hortumlama kelimesi. Bizde öyle bir şey yok... İncelemeler yapıldığında her şey ortaya çıkacak. Demirbank büyük bir banka. Tek yaptığı iş de devlete güvenmesi. Faizler anormal yükseltilmemiş olsaydı Demirbank çalışıyor olacaktı.

Bize haksızlık yapıldı, el koyma haksız diyorsunuz. Nasıl bir ‘‘hak’’ arayışına gireceksiniz.

- Hukukçularla henüz konuşmadım. İncelemelerden sonra gerçekler ortaya çıkacak. Şu anda kağıt satışı devam ediyor. Bütün bankalar aynı işlemi yapıyor. Biz normal bankacılık yaptık. karımızı getirip sermayeye kattık. En son bir hafta önce sendikasyon kredisi aldık. Dünyanın üçüncü büyük bankasıyla ortak olacaktık.

Cıngıllıoğlu Ailesi bankayı geri alacağını mı umuyor?

- Devlet doğru taşları yerine oturtacak. Devlete güveniyorum. İncelemelerden sonra büyüklüğünü gösterecek, öyle umuyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!