Merkez Bankası sıkı duruşa ‘devam’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası sıkı duruşa ‘devam’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2019 08:30

Merkez Bankası, mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutarken, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağını belirtti. PPK metninde, enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmesine karşın fiyat istikrarına yönelik risklerin devam etttiğine vurgu yapıldı. Merkez Bankası’nın mart ayı karar metni bir önceki PPK’nın hemen hemen aynısı oldu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası en son eylül toplantısında politika faizini 625 baz puan artırdıktan sonra faizlerde değişiklik yapmadı. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, Murat Çetinkaya başkanlığında Ömer Duman, Uğur Namık Küçük, Emrah Şener, Murat Uysal, Abdullah Yavaş’ın hazır bulunduğu toplantıda faizi sabit tutarken, son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösterdiğini vurguladı.

BİR MİKTAR İYİLEŞME

PPK metninde, “Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir. İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir” denildi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği vurgulanan karar metnine şöyle devam edildi: “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

İntegral Yatırım Menkul Değerler analistleri karar sonrası yayımladıkları notta şunlara vurgu yaptı: “Bu toplantı için beklentiler söylemlerinde bir değişiklik olup olmayacağı yönündeydi. Özellikle, bir sonraki 25 Nisan toplantısına yönelik faiz indirimi sinyalinin gelip gelmeyeceği merak ediliyordu. Ancak, karar metni, şimdilik nisan ayı toplantısına yönelik bir beklenti oluşturmuyor. Nisan ayı toplantısı içinde faiz indirimi beklentisinin şimdilik güçlenmemesi en azından iç piyasayı bu süreçte olumlu etkileyebilir. Enflasyonda bundan sonraki aylarda da aynı düşüşün devam etmesi durumunda Merkez Bankası’nın ikinci çeyrekte kademeli bir şekilde faiz indirimine başlamasını bekleyebiliriz. Bu sürece kadar, Türkiye’de seçim belirsizliği kalkarken, enflasyondaki tablo daha net bir sonuç göstermeye başlayacaktır. Dolayısıyla, Merkezin elinin rahatlaması faiz hamlesi konusunda daha kolay karar vermesini destekleyebilir.”

BAKMADAN GEÇME!