Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2015 14:02

Merkez Bankası artış beklentilerine rağmen politika faizini değiştirmedi. Uzmanlar 0.25-0.50 puan arasında bir faiz artımı bekliyordu. Uzmanlar, kararın dört kritik sonucunun olacağı görüşünde.

Haberin Devamı

Para Politikası Kurulu'nun politika fazini %7.50'de bırakmasının ardından dolar 2.9170'ten 2.9500 seviyesine kadar çıktı. Merkez Bankası daraltma beklentilerine karşın faiz koridorunu da değiştirmedi.

BORSADA YÜZDE 1 KAYIP VAR

Kararın ardından satışların arttığı BIST-100'de endeksinde kayıplar yüzde 1'i geçerken, endeks en düşük 72,291 puana kadar geriledi. Endeks saat 1425'te yüzde 1.40 düşüşle 72,303 seviyesinde hareket ediyor.

KARARIN DÖRT SONUCU OLACAK
Merkez Bankasının, FED'in faiz artırım kararının ardından yaptığı Para Politikası Kurulu toplantısında beklentilerin aksine faiz artırmaması ekonomistleri ters köşe yaptı. Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığı gibi görevlerde bulunduktan sonra özel sektöre geçen, üniversitede dersler veren, Türkiye'nin önemli ekonomistleri arasında sayılan Mahfi Eğilmez de Merkez Bankası'nın bugün borç alma ve politika faizini artıracağını; gecelik borç verme faizini ise indireceğini bekleyenler arasındaydı. 

Haberin Devamı

"Kendime Yazılar" adı altında blog yazan Mahfi Eğilmez, PPK toplantısının ardından "Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi" başlıklı yazısında, bugün alınan kararın 4 sonucu olacağı tahmininde bulundu: 
(1) Sadeleştirme uygulamasına giremeyerek verdiği sözleri tutma konusunda kuşku yarattı. Zaten iletişim sorunu vardı, bu sorun daha da büyümüş oldu. 
(2) Fed’in faiz artışına yanıt vermedi ve Türkiye’den döviz çıkışı meselesinde adeta meydan okudu. Bu konuda ne kadar haklı çıkacağını zaman gösterecek. 
(3) Bağımsızlığı konusundaki tartışmalardan kurtulamadı. Aldığı ya da alamadığı kararlar sorgulanmaya devam ediyor. 
(4) Piyasada faizler Merkez Bankasının faiz artırmamasına karşın artmaya devam ediyor. Gösterge faiz yüzde 11’e yakın seyrediyor, mevduat faizleri yüzde 11 – 13 arasında değişiyor. Bu durumda Merkez Bankası, kendi faizini düşük tutarak piyasayı pek etkileyemiyor ama bankaları ucuza fonlamayı sürdürüyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!