Merkez bankalarına ‘TL-ruble’ talimatı

Güncelleme Tarihi:

Merkez bankalarına  ‘TL-ruble’ talimatı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2016 21:35

RUSYA ile Türkiye arasında milli para birimleri ile ticaretin önünün açılması için her iki ülkenin de merkez bankaları çalışmaya başladı.

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım Rusya ziyaretinin ikinci gününde konu hakkında açıklamalarda bulundu. İki ülke merkez bankalarına milli para birimleri TL ve ruble ile ticaretin teknik detaylarını çözmek için çalışma başlatmaları emri verildiğini ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dmitriy Medvedev ile görüşmeleri ardından Rusya’nın resmi RİA ajansına konuştu. Yıldırım, “Hem Türkiye, hem Rusya yönetimi ikili ticarette milli paranın kullanılmasına önemli ve öncelikli konu olarak bakıyor. Ülkelerimiz merkez bankalarına bu süreci başlatmak için emirler verilmiş durumda. Merkez Bankaları şimdi aralarında bir takım teknik detayları görüştükten sonra aramızda milli para kullanımına geçmenin yolu açılacak” diye konuştu. Rusya Merkez Bankası ise bu demecin ardından Türkiye ile Rusya arasında milli para birimiyle ticaret yapılmasının önünde yasal engel bulunmadığını, konunun teknik açıdan nasıl çalıştırılacağının belirli zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. 

Haberin Devamı

ENGELLER KALKIYOR

Başbakan Binali Yıldırım Rusya ile ticarette yaşanan sıkıntılarla ilgili de açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Türk gıda ürünlerine uyguladığı bazı yasakların kaldırıldığını, Rusya tarafından istihdam ve taşımacılığın önündeki engellerin de kaldırılmasını istediklerini söyleyen Başbakan Yıldırım, “Rusya’nın Türk Akımı’na onay süreci ocak ayında tamamlanacak. Kısıtlamaların kalkması ilişkilere katkı sağlayacak” açıklamasını yapmıştı. Yıldırım, Rusya’nın Kazan kentindeki Türkiye-Tataristan İş Forumu toplantısındaki konuşmasında da, “Putin ve Medvedev’le yaptığım görüşmelerde 100 milyar dolarlık ortak ticaret hedefinde önemli adımlar atılmasını görüştük. Rusya ile ticaretimizde gıda ürünleri üzerindeki bazı yasaklar kaldırıldı. İstihdama getirilen kısıtlamaların kaldırılması konusunda da talep ve beklentimizi karşı tarafa ilettik. Temennimiz Rusya ile ticaret ve taşımacılığın önündeki engellerin kaldırılmasıdır” diye konuştu. 

TÜRK AKIMI 2017’DE BAŞLIYOR

GAZPROM İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller da, Türkiye’nin ‘Türk Akımı’ doğalgaz boru hattı projesi ile gereken yasal düzenlemeleri kabul etmesi ardından, doğalgaz boru hattı projesinde Karadeniz geçiş bölümünde boru döşeme çalışmalarının 2017 yılı ikinci yarısında başlayacağını duyurdu. Miller, plan ve hedeflere göre 2017’de döşenmesine başlanacak ve her biri yılda 16 milyar metre küp kapasiteli iki boru hattının 2019 yılı sonuna doğru Türkiye’nin Trakya bölgesinde karaya çıkmış olacağını da vurguladı. Miller ayrıca ‘Türk Akımı’ boru hattının ilk aşamada Türkiye’nin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için inşa edildiğini ancak Avrupa ülkelerinin de ileri süreçte bu projeye katılmaları için Moskova’nın kapıyı açık tuttuğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!