Memura servis yerine yardım

Güncelleme Tarihi:

Memura servis yerine yardım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, memurların servis araçlarına varıncaya kadar kamudaki araba saltanatını bitirmeye karar verdi. Bakanlar Kurulu ayrıca, ‘torpilli kadro’yu kaldırdı.

Bakanlar Kurulu, reform niteliğinde iki yeni karar aldı. Bu kararlar, devletin tepesindeki üç makam hariç, kırmızı plakaların kaldırılmasını, sadece genel müdür ve üstü kadrolara makam aracı tahsisini, servis araçları yerine çalışana ulaşım yardımı yapılmasını, devletteki tüm kadrolara torpille atamanın önlenmesini öngörüyor.

Önceki akşam yapılan toplantıda, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Kamu Taşıt Yasası taslağı hakkında bilgi verdi. Taslak, müsteşarlarınki dışında tüm makam araçlarının iptalini öngürüyordu. Ancak Başbakan Mesut Yılmaz ve bakanlar bunun yumuşatılmasını isteyince taslaktaki ‘müsteşar’ ifadesi ‘genel müdür ve daha üst kadrolar’ şeklinde değiştirilerek şu hükümler benimsendi:

Müsteşarlar araç kullanımı konusunda herhangi bir sınırlamaya tabi olmayacak. Ancak müsteşar yardımcıları ve genel müdürler, makam araçlarını iş dışında hiçbir amaçla kullanamayacaklar.

Kamudaki 132 bin aracın tasnifi yapılacak. Hangisinin makam, hangisinin hizmet aracı olduğu belirlenecek. İhtiyaç fazlası araçları Milli Eğitim ile Orman Bakanlığı paylaşacak.

Kamu personelinin servisle taşınması yerine ‘ulaşım yardımı’ uygulamasına geçilecek.

Kamu çalışanı, devlet işini görürken, isterse, kendi aracını kullanıp taksi parası alacak.

Böylece devletin şoför, araç-bakım ve araç alım masrafı büyük oranda düşürülecek.

KIRMIZI PLAKA

Toplantıda, Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan makam araçları dışındaki tüm kırmızı plakaların kaldırılmasını önerdi. Kurul, yasa tasarısının, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in de destek verdiği bu öneriyi gözönünde tutacak şekilde hazırlanması ve bir iki hafta gibi kısa sürede bitirilmesi için Maliye ve İçişleri Bakanlarına görev verdi.

TORPİLLİ KADRO

Kamu personel rejimini de ele alan kurul, devletteki tüm kadroların ‘Norm kadro’ haline getirilmesini kararlaştırdı. Bu kararla da sekreterden müsteşara kadar devletteki tüm kadrolara atanacak personelin nitelik tanımlaması yapılacak. Bu tanımlamaya uymayan hiçbir atama yapılamayacak. Böylece Batı'daki gibi, boşalan kadronun kimin tarafından doldurulacağın kendiliğinden belli olacak; torpil olanağı yok edilecek. Bu arada eşit düzeydeki bürokratların 1.8 milyar lira ile 300 milyon lira arasında değişen maaşlarının Başbakanlık Müsteşarı maaşı esas alınarak yeniden dengeli hale getirilmesi için çalışma yapılması da benimsendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!