Memura ‘kıstas ücret’ modeli

Güncelleme Tarihi:

Memura ‘kıstas ücret’ modeli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet, personel rejimini yeniden düzenleyen yasa taslağını ele geçirdi. Memurlar için, mevcut sistemde öngörülen sınıflar kaldırılarak, yerine gruplar oluşturulacak. Memur maaşının belirlenmesinde, ‘kıstas ücret' modeline geçilecek.

Devlet personel rejimini yeniden düzenleyen yasa taslağı, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nda köklü değişiklikler yaparak; memurları sınıflara ayıran mevcut sistemi tümüyle kaldırıyor.

‘Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Mali, Sosyal, Hak ve Yardımlarına İlişkin Kanun Tasarısı Taslağı', mevcut sistemde öngörülen sınıfları kaldırarak, memurları alacakları ücrete göre 20 ayrı gruba böldü. ‘Kıstas ücreti' 100 milyon lira olarak belirleyen taslakta, memur grupları, 10, 15, 25 ve 30'ar milyon liralık dilimlere ayrılıyor. Bu gruplama içinde, örneğin Polis Akademisi Başkanı 6'ncı grupta yer alarak 285 milyon lira ücret alırken, Türkiye'yi yurtdışında temsil eden bir Büyükelçi 8'inci sırada gösteriliyor. Aynı Büyükelçi 235 milyon lira ücret alıyor.

Yetkililer, gruplama sistemi içinde memurun kıdemi ile mesleğinin hiç bir öneminin kalmadığını kaydederek, ‘‘Tek kriter, ücret grubu haline getirilmiş. Taslak bu haliyle yasalaşırsa, personel rejimi içinden çıkılmaz bir hale gelir'' dediler.

Hürriyet, Maliye, DPT, Hazine, MEB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Emekli Sandığı'na görüş için gönderilen taslağı ele geçirdi.

KISTAS 100 MİLYON

Tasarıya göre, memurların maaşı, temel ücret ile görev ücretinden oluşuyor. Temel ücret, öğrenim durumuna göre, tabloda hizmet yılı itibariyle belirlenen oranların, kıstas ücretle çarpılmasıyla bulunuyor. Kıstas ücret ise tasarıda 100 milyon lira olarak belirleniyor. Maaşın diğer unsurunu oluşturan görev ücreti, görev ücret gruplarında belirlenen oranların kıstas ücretle çarpılmasıyla elde ediliyor.

Memurların aldıkları ücrete göre 20 ayrı gruba ayrıldığı listenin ilk sırada Başbakanlık Müsteşarı yer alıyor. Listede büyükelçiler ile daimi temsilciler 8'inci grupta, buna karşılık Polis Akademisi Başkanı 6'ncı grupta yer alıyor. Yine tabloya göre, savcı yardımcısı, bir doçentten daha çok maaş alıyor.

Lise mezunu ve kariyer meslekten sayılmayan Başbakanlık uzmanı ile Atatürk Tarih Kurumu Başkanı, aynı grupta yer alırken; çok zor yetişen ve az sayıdaki pilotlar 13'üncü sırada yer alıyor. Görev ücret tablosuna göre kaptan pilotlar 115 milyon lira ücret alıyor. Tasarıya göre, memurlar ve diğer kamu görevlileri, bir yıllık hizmeti tamamladıkları tarihte bir ileri hizmet yılına ilerleyecek. İzleyen aybaşından itibaren de yeni hizmet yılına karşılık gelen temel ücrete hak kazanacak. Memurlar üst görevlere yükselmeleri halinde de yeni göreve başladıkları günden itibaren yeni görev ücretine hak kazanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!