Memura, ‘İstanbul’dan kaçmayın' tazminatı

Güncelleme Tarihi:

Memura, ‘İstanbul’dan kaçmayın tazminatı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2002 01:43

Bir zamanlar doğuya gönderecek memur bulamayan devlet, artık memuru İstanbul'a göndermekte de zorlanıyor.

Deprem korkusu ve geçim sıkıntısı İstanbul'daki memur açığını yüzde 40'a yükseltti. Güneydoğu'daki Olağanüstü Hal Tazminatı'nın benzeri İstanbul için düşünülmeye başlandı.

DEPREM korkusunun üzerine ağır ekonomik krizin getirdiği geçim sıkıntısı da eklenince, devlet Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul'da çalıştıracak memur bulamaz hale geldi. Mevcut memur kadrolarında oluşan yüzde 40 açık üzerine, hükümet memurların Güneydoğu'da çalışmasını özendirmek için verilen Olağanüstü Hal Tazminatı'nın bir benzerini İstanbul için uygulamak üzere düğmeye bastı. Maliye Bakanı Sümer Oral, İstanbul'da çalışacak memurlara ‘‘Özel Hizmet Tazminatı’’ verilmesi konusunda çalışma başlattı.

Bir Maliye yetkilisi, ‘‘İstanbul'da kadrolar boş ve biz bile hizmetleri vekaletle götürüyoruz. Özel hizmet tazminatı en uygulanabilir yöntem. Ancak Ankara ve İzmir gibi diğer metropol illerin de, aynı taleplerle gelmesinden çekiniyoruz’’ dedi.

Geçmişte memurlar için cazibe kenti olan ve birçok kamu kuruluşunda ihtiyacın çok üzerinde personel istihdam edilen İstanbul, son yıllarda bu özelliğini yitirdi. Ev kiralarının yüksekliği, ulaşım sorunu ve beraberinde getirdiği parasal yük, diğer zorunlu ihtiyaçların pahalı olması ile memur için yaşaması zor il haline gelen İstanbul, depremin de etkisiyle çok daha olumsuz bir çalışma mekanına dönüştü.

TERSİNE TORPİL

Daha önce bu ile tayin için torpil yapanlar, son dönemde bu ilden kaçmak için aracı kullanır hale geldi. Sonuçta da yıllardır Doğu'da yaşanan memur açığı, İstanbul için de ciddi sorun olarak ortaya çıktı. Ankara'da 214 bin 621, İzmir'de 101 bin 492 memur kadrosunun bulunduğu günümüzde, İstanbul'a tahsis edilen kadro sayısı 199 bin 151. Nüfusu ve dolayısıyla hizmet götürülecek alanları hızla artan İstanbul'un ihtiyaç duyduğu memur sayısı ise 300 bine yaklaşıyor. İhtiyaç bir yana devlet, şu anki memur kadrolarını doldurmakta zorlanıyor. İstanbul'da halen 40 bin dolayındaki memur kadrosunun boş olduğu belirtiliyor. Devlet Personel Başkanlığı'na göre, İstanbul'un da aralarında bulunduğu taşrada 1 milyon 751 bin 390 memur kadrosu bulunuyor. Bunların 339 bin 296'sı ise boş duruyor.

İstanbul'da memur açığının getirdiği sıkıntı her alanda yaşanıyor. İstanbul Emniyeti'nde sivil memurlar dahil 31 bin 832 kişi çalışıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne göre, tüm Türkiye'de olduğu gibi bu sayı, İstanbul için de mevcudun 2 katı düzeyinde olması gerekiyor.

SSK'DA DURUM FARKSIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fikri Şahin'in verdiği bilgiye göre, İstanbul'da SSK sağlık kuruluşlarında standart bir hizmetin verilebilmesi için, 25 bin kişiye ihtiyaç duyuluyor. Ancak kadro sayısı 15 bin 500'de kalıyor. Üstelik bu kadroların 2 bin 400'ü de halen boş duruyor.

Devam eden yeni norm kadro tespit çalışmalarında 25 bin sayısının çok daha yükseleceği dikkate alındığında SSK'daki açmazın büyüklüğü de ortaya çıkıyor. Bu arada Çalışma Bakanlığı'nın İstanbul Bölge Müdürlüğü'ndeki 134 memur kadrosunun da 77'si doldurulmayı bekliyor. Kadroların boş olmasıve denetim eksikliği, İstanbul'un kaçak işçi cennetine dönüşmesinde önemli bir etken olarak görülüyor. Şahin, ‘‘SSK, Sağlıkta yüzde 40'a varan bir eksik kadroyla çalışıyor’’ dedi.

Sağlıkta memur açığı yüzde 65

İSTANBUL'da personel sorununun en çok hissedildiği bir başka alanı ise sağlık hizmetleri oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kuruluşlarının yeterli hizmeti verebilmesi için bu kentte 48 bin 500 sağlık personeline ihtiyaç duyuluyor. Ancak, eleman sayısı 17 binde kalıyor. Böylece, İstanbul gibi bir kentte sağlık personeli açığı yüzde 65'e ulaşıyor. Sağlık Bakanlığı'nın halen İstanbul'da 32 devlet ve eğitim hastanesi, 300 sağlık ocağı, 18 semt polikliniği ile hizmet verdiğini belirten İl Sağlık Müdürü Osman Karaaslan, durumu şöyle anlattı: ‘‘Ebe, hemşire, sağlık personeli, çevre sağlığı teknisyeni, yardımcı hizmetli, şoför, memur sıkıntısı had safhada. Eğitim hastanelerinde eczacı yok. Röntgen teknisyeni, anestezi teknisyeni, diş protez teknisyeni yok. 12 milyon nüfuslu bir şehirde ortalama 1.100 çevre sağlığı teknisyesi olması lazım. Ama 144 tane var. Olması gereken sağlık memuru sayısı bin 250. Çalışan 450. 5 yıldır emekli olanlarla, İstanbul'dan gidenlerin yerine personel ataması yapılmadı.’’

Maliye: İstanbul ile Diyarbakır aynı

BÜTÇENİN ve memurların patronu Maliye Bakanlığı bile, İstanbul'da çalıştıracak memur bulmakta zorlanıyor. Maliyecilere göre İstanbul ile Diyarbakır arasında çalışma şartları açısından bir fark bulunmuyor. Ankara ve Adana'da yüzde 82, İzmir'de 83, Antalya'da 84, Manisa'da 80 olan memur doluluk oranı, İstanbul'da yüzde 75, Diyarbakır'da ise yüzde 73'de kalıyor. Maliye Bakanlığı'nın 14 bin 390 kadroya sahip olduğu İstanbul'da çalışan personel sayısı 10 bin 863, boş kadro sayısı da 3 bin 527 olarak belirleniyor. Son yıllarda orman yangınlarından en fazla etkilenen illerden biri olan İstanbul'da, Orman Bölge Müdürlüğü'nün bin 500 memur kadrosunun da 800'ü dolu, 700'ü de boş olarak duruyor.

293 milyon lira maaşla İstanbul'da yaşanır mı?

ÜNİVERSİTEYİ bitirip devlette normal bir memur olarak işe başlayan bir devlet memuru, 293 milyon 490 bin lira maaş alıyor. Bu kişi öğretmen olarak memuriyete atılıyorsa kendisine 404 milyon 80 bin lira maaş ödeniyor. 25 yıllık bir öğretmenin maaşı da 534 milyon 290 bin lirada kalıyor. Devlet, 11/1 kademesindeki Polis memuruna 565 milyon 110 bin lira, 8/3 kademesindeki doktora 585 milyon 800 bin lira, 12/3 kademesindeki hemşireye 362 milyon 820 bin lira, 12/2 kademesindeki bir teknisyene ise 325 milyon 20 bin lira maaş ödüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!