Memura enflasyon artı 5 puan

Güncelleme Tarihi:

Memura enflasyon artı 5 puan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 1997 00:00

Haberin Devamı

1998 yılı bütçe çalışmalarını hızlandıran hükümet, yeni yılda memura enflasyonun 5 puan üzerinde maaş zammı öngörüyor. Buna göre, yeni bütçe döneminde memur için düşünülen maaş artışı yüzde 65 olarak belirlenecek.

Ekonomi kurmayları, Meclis'e en geç 17 Ekim'de sunulması gereken 1998 yılı bütçesi için çalışmalarına hız verdi. Bütçede memur ve emekli maaşlarında temel ilke, ‘‘Enflasyon artı 5 puan zam’’ olarak belirlendi.

Hazine ve DPT yetkililerinden alınan bilgiye göre, ekonomi yönetimi gerek 1998 yılı bütçesinin, gerekse 1997 ek bütçesinin bağlanması için geceli gündüzlü bir çalışma içine girdi. Maliye, DPT, Hazine ve Merkez Bankası kurmaylarının bu çalışmasında, 1998 yılı bütçesi için önce 17 katrilyonluk bir büyüklük masaya kondu.

Ancak, bütçe açığının da büyüyecek olması nedeniyle bu rakam, daha sonra 16 katrilyon liraya çekildi. Hazine ise bu rakamın 15 katrilyona kadar düşürülmesi, hiç değilse 15.5 katrilyon lirada tutulması gerektiğini bildirdi. Bu çerçevede bütçe açığının da 5 katrilyon liradan 4 katrilyona kadar çekilebileceği belirtildi.

Bu amaçla 6 katrilyon lira dolayında tahmin edilen faiz ödemelerinin aşağı çekilmesi gündeme gelirken, bütçe uygulamalarında ‘‘iç borcun uzun vadeye yayılması, dış borca ise ağırlık verilerek, iç borç yükünün hafifletilmesi’’ prensibi benimsendi.

MEMUR MAAŞ ZAMMI

Personel için 3.5 katrilyon liralık bir ödenek konulması düşünülen 1998 bütçesinde memur ve emekli maaşlarının belirlenmesinde ‘‘Enflasyon artı 5 puan refah zammı’’ ilkesinin temel alınacağı belirtildi. Bu doğrultuda, bütçe bağlanırken memurlar için yıllık yüzde 65 zam planlandığı, ancak bu rakamın siyasi otoritenin görüşü doğrultusunda daha da artabileceği vurgulandı.

Maliyecilerin daha önce yüzde 65 olarak öngördükleri 1998 enflasyonu, harcamaların azaltılması ve DPT ile Hazine'nin de görüşü doğrultusunda yüzde 60'a çekildi. Yüzde 4.5 ile 5 arasında değişen büyüme hızının da yüzde 5 olması ağırlık kazandı.

Bütçe çalışmalarında bürokratları en fazla zorlayan kalem, yatırımlar olarak ortaya çıktı. Devlet Bakanı Işın Çelebi, yeni yıl bütçesinde yatırımlara 2 katrilyon liralık bir ödenek ayrılması talebinde bulunurken, Maliyeciler, bunun 1.5 katrilyon lirada tutulması gerektiği görüşünü savundu. 16 katrilyonluk bütçede de bu rakam esas alındı.

1998 bütçesinde vergi gelirleri de oldukça yüksek tutuldu. Gelirler Genel Müdürlüğü, yeni yılda 8.9 katrilyon liralık bir vergi geliri öngördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!