Melih Gökçek: Zammın EGO'nun borcuyla alakası yok

Güncelleme Tarihi:

Melih Gökçek: Zammın EGOnun borcuyla alakası yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2006 14:16

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, doğalgaza yapılan son zammın, EGO'nun BOTAŞ'a borcuyla bir ilgisinin olmadığını savundu.

Gökçek, Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezinde yaptığı açıklamada, EGO'nun BOTAŞ'a borcuyla ilgili basın yayın organlarında çok sayıda haber yayımlandığını anımsattı.

BOTAŞ'ın 1989 yılından itibaren uyguladığı zamların yıllık ortalamaları hakkında bilgi veren Gökçek, 1999 yılında yüzde 61.26, 2000 yılında yüzde 28.52, 2001 yılında yüzde 93.71 yıllık zam yapıldığını belirtti. Gökçek, “1989 yılından itibaren BOTAŞ'ın yaptığı yıllık zamlar incelendiğinde bugünkü zammın devede kulak kaldığı açıkça ortadadır” dedi.

Gazetelerde Büyükşehir Belediyesi ile ilgili eleştiri yazılarının yer almasının doğal olduğunu ifade eden Gökçek, ancak kimsenin geçmişi görmeden tek yönlü yayın yapmaya hakkının olmadığını söyledi.

Gökçek, gazetelerde, EGO'nun BOTAŞ'a borcuyla ilgili yer alan rakamların yanlış olduğunu ifade ederek, “Gazetelerde yer alan haberlerdeki rakamları dikkate alırsak, bizim son zamdaki mesuliyetimiz yüzde 10 civarında görülüyor. Bu yanlış” dedi.

Gökçek, şöyle devam etti: “Kaldı ki, EGO'nun borcu bizim hesaplarımızda 320 milyon dolardır. Bu da bugün itibariyle 467 milyon YTL'dir. Bu borcun 112 milyon dolarlık kısmı davalıktır. Bu davayı yüzde yüz kazanacağımıza inanıyoruz. Bu da 163 milyon YTL'ye tekabül ediyor. Bu da düşüldüğünde borcumuz 304 milyon YTL'dir. Bu borcun 70 milyon doları, yani 100 milyon YTL'si Sayın Karayalçın döneminden bize mirastır. Dolayısıyla bütün gürültü 204 milyon YTL için kopartılmaktadır.

Ayrıca, bu 204 milyon YTL'nin yaklaşık 50 milyon YTL'lik bölümü 2002 Ekiminde BOTAŞ'ın rızasıyla ikinci doğalgaz teslim noktasının yapılması için EGO tarafından sarf edilmiştir. Bu da düşünüldüğünde bütün gürültünün 150 milyon YTL yani 100 milyon dolar için çıkarıldığı ortadadır.”

SON ZAM

Gökçek, 304 milyon dolarlık borç göz önünde bulundurulduğunda bile BOTAŞ'ın alacakları içinde EGO'nun borcunun yalnızca yüzde 3.69'luk bir bölüme denk geldiğini ifade etti.

Doğalgaza yapılan son zammın oranının yüzde 5.8 olduğunu anımsatan Gökçek, şunları kaydetti: “Borç ve alacakların kesinlikle zamla ilgisi yoktur. Bir an için bunun doğru kabul edersek, EGO'nun BOTAŞ'ın son yaptığı 5.8'lik zam içerisindeki payı 0.2'dir. Bu durumda hiçbir kimsenin böyle bir orandan dolayı BOTAŞ zammını EGO'ya yüklemeye hakkı yoktur. Ayrıca, borç tartışmasının gündeme geldiği 6. aydan bu yana cari ay ödemeleri muntazam yapılmış, eski borçlarımıza mahsuben de 111 trilyon borç ödemesi yapılmıştır. Bütün bu ödemeler dışında BOTAŞ'la yapılan görüşmeler sonucunda kalan borcun değişik şekillerde ödenmesi için görüşmeler yapılmıştır.”

“AĞIR TAZMİNAT DAVASI AÇILACAK”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in de “samimi temasları” dolayısıyla takdire şayan olduğunu belirten Gökçek, “Bu açıklamalarımıza rağmen bundan sonra EGO'yu ve yetkilileri suçlamak ve küçük düşürmek amacıyla yapılacak kasıtlı haber ve yorumlarla kamuoyunu yanıltacak tüm ifadeler için kurumumuz ve yazılarda ismi geçen yetkililer yargı yoluna başvuracaklar, ağır tazminat davaları açılacak” diye konuştu.

Gökçek, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Sayın Başkan basını suçladınız ama bu durum Yüksek Denetleme Kurulu'nun raporlarına da yansıdı. Raporda, 'EGO'nun borcunu düzensiz ve gecikmeyle ödenmesinden kaynaklanan finansman maliyetinin ciddi boyutlara ulaştığı' ifade ediliyor. Yani basın rakamları kendi kendine değil, bu rakamlara dayandırarak ortaya koyuyor” sözleri üzerine, “Biz zaten borç olduğunu söylüyoruz. Fakat, bu borcun mevcut olan zamlara neden olduğu sözü medya tarafından yaygınlaştırıldı. Olduğu gibi fatura EGO'ya çıkarıldı” diye konuştu.

Gökçek, EGO'nun BOTAŞ'ın son yaptığı yüzde 5.8'lik zam içerisindeki payının yüzde 0.2 olduğunu tekrar anımsatmak istediğini belirterek, “Bu 0.2'lik pay, 5.8 oranında zamma neden oldu demek vicdani bir şey mi” dedi.

Bir başka soru üzerine, EGO'nun BOTAŞ'tan aldığı doğalgazı yalnızca yüzde 14 kar oranıyla sattığını belirten Gökçek, şöyle devam etti: “Şu anda abone sayımız 950 bin ve yatırım yapmamız konusunda aşırı talep var. 300 dolara satılan gaz sayacı, bu konuda da Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu fiyatı 150 dolara düşürdü. Halbuki biz bu paranın 100 dolarını yatırım için kullanıyorduk. Yatırımla ilgili kaynaklarımızın hepsi kurutuldu. EGO'ya, uzaydan para gelmiyor. Satacaksınız, kazanacaksınız ve kazandığınızla da yatırım yapacaksınız.” Gökçek, bir gazetecinin, EGO'nun doğalgaz satma ve taşıma hizmetleri hesaplarının ayrıştırılması konusunun gündeme geldiğini anımsatması üzerine, ”Biz doğalgazı özelleştireceğiz. Özelleştirme için de bu ayrıştırma şart. Önümüzdeki yılın 6. ayına kadar doğalgazı özelleştirmek istiyoruz” dedi.

Doğalgazı belediyenin satmaya devam edeceğini ifade eden Gökçek, özelleştirmeden elde edilecek gelirle BOTAŞ'a olan borcun belli bir kısmının da ödeneceğini söyledi.  “Borcun değişik şekillerde ödeneceğini” söylediğini hatırlatan bir başka gazeteciye de Gökçek, değerli bir arsanın verilerek “işin kökünden halledilmesi” yoluyla ya da özelleştirmeden gelecek parayla borcun kapatılacağını söyledi. Gökçek, gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen borca karşılık verilecek arsanın nerede olduğunu söylemedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!