Mekik yarışı

Güncelleme Tarihi:

Mekik yarışı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2015 23:37

Teknoloji şirketleri ‘yeniden kullanılabilir’ roketlerle uzay yolculuğuna her geçen gün bir adım daha yaklaşıyor. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın SpaceX şirketinden sonra, e-ticaret devi Amazon’un kurucusu Jeff Bezos da yeniden kullanılabilir uzay mekiği testlerini tamamladı.

Haberin Devamı

UZUN yıllardan beri hayal edilen uzay yolculuğuna her geçen gün bir adım daha yaklaşılıyor. Bu gelişmeye ivme kazandıran teknoloji ise yeniden kullanılabilir roket tasarımları ve uzay kapsülleri. Geleneksel roketlerden farklı olarak kalkıştan sonra dikey bir şekilde yeryüzüne inebilen roketler, tekrar tekrar kullanılabiliyor. Astronotları ve kargoları uzaya ulaştıran kapsüller ise görevlerini tamamladıktan sonra paraşüt desteğiyle yer yüzüne iniyor. İndikten sonra ise iki parça bir araya getirilerek yeniden kalkışa hazırlanıyor. Böylece yüz milyonlarca dolarlık maliyete sahip olan uzay mekiklerinin maliyetleri 60 milyon dolara kadar düşürüyor.

İKİ ŞİRKET VAR

Maliyetlerin düşmesiyle beraber uzay yolcuğu döneminin başlaması gündeme geliyor. Bu da şirketlerin arasında yepyeni bir rekabet alanı başlattı. Çılgın işadamı olarak anılan ve elektrikli otomotiv şirketi Tesla’nın kurucusu Elon Musk, 2000’li yılların başında ‘SpaceX’ adındaki uzay teknolojileri geliştiren şirketi kurdu. SpaceX’in son yıllarda kafa yorduğu alan ise yeniden kullanılabilir uzay mekikleri oldu. İlk denemelerini 2012 yılında yapan şirket, geçtiğimiz yıl ilk kez tekrar kullanılabilen roketini yeryüzüne indirmeyi başardı. SpaceX’in ‘Dragon’ adındaki uzay kapsülü, uluslararası uzay istasyonuna şu anda sadece kargo taşıyor. Önümüzdeki yıllarda ise insan taşıyan kapsülle beraber uzaya fırlatılmaya başlanacak.

Haberin Devamı

SpaceX’in bu hamlesinden sonra ABD’nin diğer bir çılgın işadamı Jeff Bezos da harekete geçti. E-ticaret devi Amazon’un da kurucusu olan Bezos, 2000 yılında bir Blue Origin adında bir uzay teknolojileri geliştiren şirket kurdu. Blue Origin geçtiğimiz gün uzay yolculuğu için SpaceX’e karşı önemli bir adım attı. Yeniden kullanılabilir roket ve kapsülün ilk testlerini başarıyla tamamlayan şirket, uzay yolculuğu için rekabeti de resmen başlatmış oldu. Blue Origin’in en büyük özelliği ise daha büyük pencerelere ve 6 kişilik kapasitesine sahip olması.


Uzaya nasıl gidip dönecek

Yeni uzay mekiklerinin fırlatılmasında kullanılan roketler, astranot taşıyan kapsülden ayrılıyor. Roketler, ateşleme sistemiyle yeryüzüne dönüyor. Kapsüller ise uzaydaki turunu tamamladıktan sonra paraşütler yardımıyla inişi gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

İlk yolculuk ertelendi

ABD’li milyarder ve Virgin Grubu’nun kurucusu Richard Branson da uzay yolculuğu için denemeler yaptı. ‘SpaceShipTwo’ uzay gemisi test uçuşu sırasında düştü, bir pilot hayatını kaybetti ve bir pilot da yaralandı. Kazanın ardından Virgin Galactic şirketi, uzay yolculuğu için ilk uçuş tarihini erteledi. Şirket araçtaki koltukları ise 250 bin dolardan satmıştı.

İlk roket

Uzay kapsülünün yerden kalkması için kullanılıyor. Genellikle 9 motorun yer aldığı bu roketler, 3 dakika boyunca çalışıyor. Bu süre bittikten sonra ise mekikten ayrılıyor.

Depo 

Uluslararası uzay istasyonlarına kargo taşıma özelliği de olan kapsüllerin alt kısmı depo olarak kullanılıyor. Basınçsız olarak tasarlanan bu alan, elektrik enerjisi de üretiyor.

Kapsül 

Haberin Devamı

2012’de uzaya gönderilmeye başlanan yeni nesil kapsüllerin özelliği astronotsuz olarak kontrol edilmesi. Kapsüller önümüzdeki yıl 6 kişilik kapasitesiyle astronot da taşımaya başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!