Mehmetçiğin NATO'da yerli teknoloji şovu

Güncelleme Tarihi:

Mehmetçiğin NATOda yerli teknoloji şovu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

NATO'nun Brüksel'deki karargahında başlayan Müttefiklerarası Sanal Tatbikata, Türk Genel Kurmayı ilk defa, yüzde 100 Türk mühendislerinin geliştirdiği bir teknoloji ile katılıyor. Inter Mühendislik tarafından geliştirilen OTEMAS adlı sistem sayesinde telsiz ile üst güvenlik derecesinde ses, resim, faks ve veri iletişimi kurulabiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, ilk defa NATO'da yüzde 100 Türk Malı bir savaş teknolojisinin tanıtımını yapıyor. Belçika'daki NATO merkezinde başlayan JWID adlı Müttefiklerarası Sanal Tatbikat'a, Genel Kurmay Başkanlığı, tasarımından üretimine kadar Türk mühendislerinin hazırladığı Otomatik Telsiz Mesaj Aktarma Sistemi (OTEMAS) ile katılıyor. NATO üyesi ülkelerin silahlı kuvvetlerinin kullandığı savaş teknolojilerinin gösterimine yönelik olarak düzenlenen tatbikatta, Türk Genel Kurmay'ının tanıtacağı OTEMAS sistemi Genç Yönetici ve İşadamları Derneği Başkanı Melih Mekik'in sahibi olduğu Inter Mühendislik tarafından geliştirildi. 8 mühendisin iki yıllık bir çalışmayla gerçekleştirdiği ve bir kaç milyon dolara malolan OTEMAS projesinin en önemli özelliği, telsiz bandı üzerinden ses, veri ve faks iletişimini üst derecede bir güvenlik ile gerçekleştirebilmesi. Standart telsiz cihazlarında, muhabere türlerine göre telsizlerin manuel olarak ayarlanması gerekirken, OTEMAS sistemi bunu otomatik olarak gerçekleştirebiliyor.

YÜZDE 100 DOĞRULUK

Haberleşilebilecek frekansı ve veri aktarma hızını otomatik olarak seçen OTEMAS, mesajları özel bir kod algoritması ile sıkıştırarak gönderiyor. Sistem, paketler halinde gönderdiği mesajları yine özel bir hata denetim sistemi ile kontrol ediyor. Eğer giden mesaj paketinde bir sorun tespit edilirse, OTEMAS bu paketi karşı taraf doğru alana kadar defalarca gönderebiliyor. Böylelikle, yüksek güvenlik gerektiren askeri haberleşmede, mesajlar yüzde 100 doğrulukla ulaştırılabiliyor. Özel bir telsiz cihazı ile biri ana diğerleri yan olmak üzere bilgisayar terminallerinden oluşan sistemde, telsizden gönderilen veriler, bilgisayara Word, Excel veya resim formatında aktarılıyor.

HER SİSTEME UYUMLU

Sistemin, ses mesajlarını yazıya dönüştürmeye de uygun olduğunu belirten Inter Mühendislik yetkilileri, ‘‘OTEMAS'ta bunu gerçekleştirmek mümkün. Ancak, askeri haberleşmede güvenlik ön planda olduğu için, konuşmaların yazıya dönüştürülmesi teknolojisi yeterince güvenilir görülmüyor. Çünkü, sistem söylmeneni yanlış anladığında, haberleşmede hatalı bilgiler ortaya çıkabilir’’ açıklamasını yapıyorlar.

OTEMAS sisteminin sadece askeri amaçlı olarak tasarlanmadığını belirten Inter Mühendislik yetkilileri, bu teknolojinin sivil haberleşme için de kullanılabileceğini kaydediyorlar. Sistemde iletişim için sadece telsiz frekansları değil, GSM ve normal telefon hatları da kullanılabiliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!