McDonald's 41 restoran kapattı

Güncelleme Tarihi:

McDonalds 41 restoran kapattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2002 02:20

McDonald's Türkiye Genel Müdürü Sadi Fansa, 5 ayda 41 restoran kapattıklarını açıkladı. Fansa, ‘‘131 olan restoran sayımız 90'a indi. Bunda alım gücünün düşmesiyle gelen satış azalması ve yüksek kiralar etkili oldu’’ dedi.

Amerikan fast-food zinciri McDonald's, Türkiye'de son 5 ay içinde toplam 41 restoranını kapattı. McDonald's Türkiye Genel Müdürü Sadi Fansa, fast food denilince sadece yabancı markaların akla geldiğini, oysa dönerci dükkanları ve büfelerin içinde olduğu çok sayıda yerli firmanın da bu pazar içinde yer aldığını söyledi. Fansa, bu açıdan değerlendirildiğinde McDonald's'ın Türkiye'deki fast food pazarında yüzde 6, sektörün en büyük 4 markası içinde ise yüzde 52'lik bir paya sahip olduğunu bildirdi.

McDonald's Türkiye'nin geçen yıl, verimliliğin artırılması amacıyla yeni bir yapılanma sürecine girdiğine işaret eden Fansa, şöyle konuştu:

‘‘Bu amaçla şirketin verimliliğini olumsuz yönde etkileyen belli sayıdaki restoranın kapatılmasına karar verildi. Geçtiğimiz yılın Kasım ayından itibaren 41 restoran kapatılmış ve 131 olan restoran sayısı 90'a düşürüldü. Restoran kapanışlarında üzerinde önemle durmak istediğimiz konu, aşırı yüksek kiralar. Özellikle son bir yılda yaşanan yüksek devalüasyon nedeniyle dolar ile ödenen kiralar, zaten düşen alım gücü nedeniyle azalan satışlarımız tarafından karşılanamaz boyutlara ulaşmıştı.’’

Son bir yılda doların değerinde yüzde 100'ü aşan artış nedeniyle satışların dolar bazında düştüğüne işaret eden Sadi Fansa, düşük gelirli müşterilere yönelik uyguladıkları cazip fiyatlar sayesinde 2001 yılında önceki yıla göre müşteri sayısında yüzde 11'lik bir artış yaşandığını ve tüm restoranları toplam 94 milyon kişinin ziyaret ettiğini belirtti.

McDonald's Türkiye Genel Müdürü Fansa, bu yılın ilk çeyreğindeki ciro ve kár rakamlarının geçen yılın ilk üç ayı ile hemen hemen aynı düzeyde olduğunu belirterek, ‘‘Türkiye ekonomisinde yaşanacak düzelmeye paralel olarak McDonald's'ın da büyümesi ve yatırımları devam edecek. Ancak bu büyüme daha önceki yıllarda olduğu gibi fazla agresif bir büyüme olmayacak’’ dedi.

Türkiye'deki fast food pazarının bu yıl çok gelişmeyeceğini tahmin eden Fansa, ‘‘Halkımızın gelir seviyesinde reel bir artış olacağını öngörmüyoruz. Pazarın açılması, ancak diğer tüm reel sektörlerin de canlanmasıyla mümkün olabilecek’’ diye konuştu. Fansa, McDonald's'ın, dünya çapında 21 ülkede 30 binden fazla restoranda günde 50 milyondan fazla kişiye hizmet verdiğini hatırlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!