McDonald's 16 ülkede Haluk Bey'e emanet

Güncelleme Tarihi:

McDonalds 16 ülkede Haluk Beye emanet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

DÜNYANIN en büyük fast-food zinciri McDonald's'ın Orta ve Doğu Avrupa bölgesinden sorumlu lojistik şirketinin başına Haluk İlkdemirci getirildi. İlkdemirci, 16 ülkede, binin üzerinde Mcdonald's restoranının ürünlerini dağıtıp satacak.

DÜNYANIN en büyük şirketlerinin üst yönetimlerinde Türk yöneticilerin sayısı hızla çoğalıyor. Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük içecek firması Coca Cola'nın Orta Avrupa ve Avrasya Grubu Başkanlığına Cem Kozlu'nun getirilmesinden sonra şimdi de yine dünyanın en büyük fast food zinciri McDonald's'ın Orta ve Doğu Avrupa bölgesinden sorumlu lojistik şirketinin başına Haluk İlkdemirci getirildi. İlkdemirci, 16 ülkede binin üzerinde McDonald's restoranının ürünlerini dağıtıp satacak.

McDonald's'ın kalbi olarak nitelendirilen lojistik bölümünün Avrupa'daki tüm ürünlerin alımını, satışını ve dağıtımını üstlenen Alman Alpha Management firması, Türkiye'den sorumlu Serlog firmasının Genel Müdürü Haluk İlkdemirci'yi Avusturya, Macaristan, Türkiye, Polonya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Yugoslavya, Hırvatistan, Slovenya, Estonya, Letonya, Slovakya, Litvanya, Ukranya ve Türki Cumhuriyetlerinden oluşan Orta ve Doğu Avrupa Bölümü Başkanlığına getirdi.

Avrupa'nın çok daha fazla Türk yönetici ithal etmek zorunda kalacağını belirten Haluk İldemirci, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Mcdonald's'ın lojistik organizasyonu nasıl işliyor ve önemi nedir?

- Mcdonald's'ın lojistik hizmeti insan vücuduna benzetilecek olursa bir kalp durumunda. Üreticilerden malları toplayıp bunları depolayıp, son tüketiciye kadar ulaştırmak görevini bu organizasyon üstleniyor. Mcdonald's'ın tüm ihracat ve ithalatını da bu organizasyon yapıyor.

McDonald's'ın lojistik yapısı nasıl?

- Mcdonald's lojistik yapısı Amerika ve Avrupa'da farklı. Avrupa'da lojistik görevini Alman Alpha Management firması üstlenmiş. Bu firma Avrupa'nın 26 ülkesinde yaklaşık 3 bin 500 restorana lojistik servis sağlıyor. Firma, Batı Avrupa, Orta ve Doğu Avrupa ve Almanya olmak üzere üç bölgeden sorumlu. Bu bölgelerdeki her ülke için farklı isimlerle kendi lojistik firmaları kurulmuş. Alpha Management firmasının Türkiye'de ayağı ise Serlog şirketi.

% 98 DOĞRU SEVKİYAT

Yeni görevinize atanmak için Serlog'da nasıl bir başarı sağladınız?

- Biz Türkiye'de 24 değişik yerleşim birimine dağılmış 131 Mcdonald's restoranına hizmet veriyoruz. Bu hizmetten kastedilen 80 kadar üreticiden 500 parça değişik ürünün alımını gerçekleştirip bu ürünleri kendi depolarında ürünlere uygun şartlarda depolayıp, ihtiyaçları ve siparişleri doğrultusunda istenilen kalitede ve zamanda restoranlara ulaştırıyoruz. Şu ana kadar depremde içinde olmak üzere hiç bir aksaklık yaşamadık. Serlog yüzde 98'lik doğru sevkiyat oranı ile yüzde 92 olan Avrupa ortalamasının üzerinde bir performans göstererek başarısını kanıtlamıştır. Biz Avrupa'da dağıtımı en iyi yapan ülkelerden biriyiz. Ayrıca biz tüm dünyadaki terminolojisi ‘‘Serlog çözümü’’ olarak geçen depolama çözümünü yarattık.

16 ülkeden sorumlu olduğunuz yeni görevinizi nereden idare edeceksiniz ve hedefleriniz nedir?

- Viyana'ya taşınıyorum. 1 Eylül'den itibaren görevim başlıyor. 16 ülkenin Türkiye hariç 15'i Orta Avrupa bölgesine bağlı. Ve buranın merkezi Viyana. Bunların içinde Türkiye Batı Avrupa grubuna bağlıydı. Benim Orta Avrupa Başkanı olmamla Türkiye'yi bırakmak istemedim ve Türkiye'nin de bu gruba bağlanmasını istedim. Mcdonald's Orta ve Doğu Avrupa pazarlarına çok önem vermeye başladı. Gelişmekte olan bu pazarlardaki sorunları Türkiye'deki gibi çözmek için uğraşacağım. Bu ülkeler içinde zor olan ülkeler var. Yugoslavya, Ukranya öncelikli olarak ele alınacak ülkeler. 16 ülkede standartların uygulanması ve geliştirilmesi için çaba sarfedeceğiz.

Yeni görevinizde kaç tane Mcdonald's restoranına hizmet vereceksiniz?

- Binin üzerinde bir restorana hizmet vermek için çalışacağız. Türkiye'de 131 tane, Avusturya'da 150, Polonya'da ise 200'e yakın Mcdonald's restoranı var.

HEDEF CEO OLMAK

Bu görevden sonraki hedefiniz nedir?

- Bu görevden sonra geriye bir Chief Executive Officer'lık (CEO) kalıyor. Buda neden olmasın diye düşünüyorum. Şu anki CEO 4-5 sene içinde emekli olacak. Benim hedefim şu an için bu ama öncelikli olarak yeni görevimde başarılı olmak istiyorum. Bu bir tek bizim başarımız değil. Avrupa bizden çok daha fazla yönetici ithal etmek durumunda kalacak. Avrupa Kıtası o kadar yaşlanıyorki, bizdeki eğitim seviyelerini biraz daha arttırırsak Türk yönetici sayısı çok daha fazla olacak.

Depremde McDonald's satışları % 30 arttı

Yüzde 98'lik doğru sevkiyat oranınızı depremde nasıl korudunuz?

Deprem sırasında çok büyük sınavdan geçtik. Bizim depolarımız deprem bölgesine 30 kilometrilik yakın bir mesafede. Binamızı yaparken deprem şartlarına karşı bütün önlemleri almıştık. Depremde en ufak bir çatlak bile oluşmadı. Deprem sırasında Gebze'den 5 saatte gittiğimiz Ankara'ya 16 saatte ulaştık ama sevkiyat hiç aksamadı. 24 saat kesintisiz dağıtım yaptık. Depremde full bir jenaröter setimiz vardı. Bu olmasaydı 4 gün elektrik gelmediği bu günlerde mallarını hepsini atmak zorunda kalırdık. Çalışanların yakınlarından 62 kişi öldü ve bu durumda insanları getirip çalıştırmaya zorunlusunuz. Giden araba gelmiyor geleni yüklemeniz lazım. Öbür taraftan 16 kamyonumuzun üç tanesine devlet el koydu. O kadar zor şartlarda hiç durmadan çalıştık. Ben 5 gün buradan ayrılmadan çalıştım. Deprem felaketinden sonra satışlarımız arttı. Çünkü kimse eve girmediği için satışlarda yüzde 25-30'luk bir artış oldu.

Dünya devlerinin Türk yöneticileri

TÜRK Yöneticiler dünyanın büyük şirketlerinden etkinliklerini arttırıyorlar. Şu anda dünyanın en büyük firmaların yönetimlerinde Türk yöneticilerinin de imzası var. Bu yöneticilerden bazıları şöyle:

Müge Tanık: Intel'ın Global Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı.

Tülin Tezel: Burger King'in dünya araştırma geliştirmeden sorumlu Başkan Yardımcısı.

Emre Berkin: Microsoft'un Ortadoğu ve Türkiye Bölge Müdürü.

Emre Gürcan: Philips'in Güney Avrupa Bölge Müdürü.

Candan Çobancıoğlu: Amway'ın Doğu Avrupa Dış İlişkiler Müdürü.

Cem Kozlu: Coca-Cola'nın Orta Avrupa ve Avrasya Grubu Başkanı.

Haluk İlkdemirci: McDonald's'ın lojistik şirketinin Orta ve Doğu Avrupa Başkanı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!