Mavi Tünel Konya Ovası'nı kurtarmaya yetmez

Güncelleme Tarihi:

Mavi Tünel Konya Ovasını kurtarmaya yetmez
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2007 09:52

Geçtiğimiz aylarda ihalesi yapılan Mavi Tünel Projesi, su sıkıntısıyla karşı karşıya olan Konya Ovası'nda, su bekleyen arazinin sadece 8'de 1'ine çare olacak. Uzmanlar, bu nedenle bölgede tarımsal sulamada ciddi bir tasarruf yapılmasını öneriyor.

Haberin Devamı

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, yaptığı açıklamada, Konya'da, çiftçiler başta olmak üzere herkesin, Göksu Nehri'nin sularını ovaya akıtacak Mavi Tünel Projesi inşaatının başlamasını sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

230 milyon avro muhammen bedelle 5 Aralık 2006 tarihinde çıkılan Mavi Tünel Projesi ihalesini, 92 milyon 863 bin avro fiyat veren bir firmanın kazandığını anımsatan Motuk, bu proje içinde 17 kilometre uzunluğundaki tünelle birlikte Bağbaşı Barajı'nın da bulunduğu belirtti.

Motuk, bu fiyatın 230 milyon avro muhammen bedele göre oldukça düşük olduğunu, yüksek maliyetler nedeniyle işi alan firmanın inşaatı, öngörülen 1800 iş günü, yani yaklaşık 5 yıl içinde bitirebilmesinin oldukça zor olduğunu savundu.
İhalenin Şubat ayında, Hazine Müsteşarlığı ve Bakanlar Kurulu'nun onayından geçtikten sonra, çalışmaların ancak bölgedeki inşaat sezonu olan Nisan ayında başlanabileceğini ifade eden Motuk, “Mavi Tünel konusunda en önemli etap, ihalenin yapılmasıyla bitti. Fakat bu su Konya Ovası'nın ihtiyacı için asla yeterli değil” dedi. Mavi Tünel ile Konya Ovası'na yılda 180 milyon metre küp su akıtılacağını belirten Motuk, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Mavi Tünel ile gelecek su miktarını arazi sulamasına bölersek, tüm bu proje sonuçlandığında yılda 36 bin hektar alan sulanabilecek. Konya'nın 637 bin hektar sulanması gereken toprağı bulunuyor. Şu ana kadar, barajlarda su olduğu takdirde sulanabilen miktar ise 348 bin hektar... Yani halen elimizde sulanması gereken yaklaşık 300 bin hektar arazi bulunuyor. Mavi Tünel, bu su bekleyen arazinin ancak 36 bin hektarını sulayabilecek. Yani Mavi Tünel'den gelecek su, su bekleyen arazinin ancak 8'de 1'ne yetecek.

KONYALI ÇİFTÇİYE ÖZEL DESTEK TALEBİ

Eldeki tek olanak olan Mavi Tünel'in suyunun, soruna tek başına çözüm olmayacağı ve başka bir su kaynağı da olmadığı için, tarımsal sulamada ciddi tasarruf yapılmasının kaçınılmaz göründüğünü belirten Motuk, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Türkiye, harcadığı suyun yüzde 80'ini tarımsal sulamada kullanıyor. Yüzde 10'u sanayide, yüzde 10'u da içme suyunda kullanılıyor. Kaçak kuyuların yer altı suyunu hızla yutmaya devam ettiği Konya'da tasarruf yapacaksak, tarımsal sulamadan başlamalıyız. Tasarruf sağlayan modern sulama tekniklerine en kısa sürede geçmek zorundayız. Bunu da çiftçi kendi başına yapamayacağı için, en modern sulama sistemlerinin kurulması için çiftçimize özel bir destek sağlanması gerekiyor. Yoksa, 'Ülkenin Tahıl Ambarı' olarak nitelendirilen Konya Ovası'nı çok güzel günler beklemiyor.”

Motuk, aynı zamanda kentte belediye başkanları ve diğer mülki amirlerin de, her türlü suyun daha tasarruflu kullanılması konusunda vatandaşları, etkin şekilde uyarması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!