Güncelleme Tarihi:
Kültür ve Turizm Bakanlığına, bundan sonra mutfağında zeytinyağlı yemekler ve yemek masalarında zeytinyağı bulunduran otellerin yıldızının artırılması için bir öneride bulunduk. Umarız olumlu sonuçlanır” dedi.
Maliyetin altında bile satılmıyor
Mehmet Semerci, devletin 2002 yılından bu yana, zeytin fidanı dikimine destek verdiğini belirterek, bu destekle ülkenin zeytin yetişebilen her yerinde zeytin konusunda ciddi bir artış olduğunu ifade etti. Semerci, şunları söyledi: “Zeytin fidanı dikildikten 7 yıl sonra ekonomik verime başlar. Hal böyle olunca 100 bin ton civarında olan yıllık zeytin yağı üretimimiz 200 bin tonlara çıktı. Bu da piyasa da arz fazlası oluşturdu.”
Türkiye’de tüketim 1 litre
Mehmet Semerci, yapılması gerekenin dünyanın en sağlıklı ürünlerinden birisi olan olan zeytinyağının 1800’lü dönemlerdeki Osmanlı’daki gibi tüketim miktarına ulaşmak olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Kişi başına tüketim Tunus’ta 4 litre, Suriye’de 5, İtalya’da 15, Yunanistan’da ise 18 litre. Türkiye’de sadece 1 litre. Ülkemizde ithalata en fazla parayı petrolden sonra bitkisel yağlar için harcıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na otellerin yıldızlama değerlendirmelerinde zeytinyağının da öngörülmesi konusunda başvuru yaptık. Mutfağında zeytinyağlı yemeklere yer veren, yemek masalarında zeytinyağı bulunduran otellerin yıldızı artırılmalı. Çünkü bu Türk zeytinyağının turistlere tanıtımı için de çok önemli.”